Κούβα, τέλος εποχής

Η νησιωτική χώρα της Καραϊβικής ανοίγει την οικονομία της για πρώτη φορά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 08 Φεβρουαρίου 2021

Σε μία ιστορική απόφαση προχώρησε η κυβέρνηση της Κούβας, ανοίγοντας την -ελεγχόμενη από το κράτος- οικονομία της σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η εν λόγω κίνηση έγινε καθώς η νησιωτική χώρα της Καραϊβικής αντιμετωπίζει προβλήματα πληθωρισμού - πρώτη φορά τόσο σοβαρά μετά την επανάσταση του 1959. Η κυβέρνησή της σχεδιάζει επίσης να τερματίσει τις επιδοτήσεις σε ορισμένες κρατικές εταιρείες, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε πτώχευση.

Η σημαντική μεταρρύθμιση ανακοινώθηκε από την υπουργό Εργασίας Feito Cabrera, που μεταξύ άλλων τόνισε πως ο κατάλογος των εγκεκριμένων βιομηχανιών επεκτάθηκε από 127 σε πάνω από 2.000. Μόλις 124 εταιρείες θα παραμείνουν υπό το κράτος, δίχως να γίνονται γνωστές.

Οι λόγοι της οικονομικής μεταρρύθμισης

Οι βασικότεροι λόγοι όλων των παραπάνω είναι αφενός η πανδημία του κορονοϊού και αφετέρου οι αμερικανικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση Trump: Μέσα στο 2020 η οικονομία της Κούβας συρρικνώθηκε κατά 11%, γεγονός που αποτελεί τη χειρότερη πτώση τα τελευταία 30 χρόνια, με τους Κουβανούς να αντιμετωπίζουν πια ελλείψεις ακόμη και σε βασικά αγαθά.

Κούβα, τέλος εποχής
ΚΟΥΒΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1

Η Covid-19 μείωσε δραματικά τα έσοδα από τον τουρισμό στο νησί που ήταν ζωτικής σημασίας, αφήνοντας την Κούβα να εξαρτάται από τις εισαγωγές και να στερείται ξένου συναλλάγματος. Ο ζωτικής σημασίας ρόλος του κλάδου του ταξιδιού προς την Κούβα αποτυπώνεται στη μείωση της τάξεως του 80% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές αποφάσεις των Αμερικανών λειτούργησαν παράλληλα και συμπληρωματικά.

Η νομισματική μεταρρύθμιση και η απόφαση για απελευθέρωση του ιδιωτικού τομέα θεωρούνται πολιτικά επικίνδυνες από τους αναλυτές. Η υποτίμηση οδήγησε σε αύξηση της τιμής των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις παρά τις μεγάλες αυξήσεις των κρατικών μισθών και των συντάξεων.

Το αισιόδοξο σενάριο

Από την άλλη, υπάρχει και ένα σενάριο που δημιουργεί αισιοδοξία, καθώς ντόπιοι οικονομολόγοι ευελπιστούν πως η κίνηση για άνοιγμα της οικονομίας θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στον έλεγχο του πληθωρισμού. Οι αρχές θα έχουν ένα μεγαλύτερο περιθώριο ελευθερίας να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των κρατικών εταιρειών και μειώνει τη διακριτική ευχέρεια της γραφειοκρατίας.

Από την άλλη, η κυβέρνηση της Κούβας ελπίζει πως ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα αντιστρέψει ορισμένες από τις κυρώσεις που επέβαλε o Donald Trump - ο τελευταίος κατά το έσχατο διάστημα της ηγεσίας του είχε χαρακτηρίσει μάλιστα την Κούβα ως "κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας".

ΚΟΥΒΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2
ΚΟΥΒΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 3

Ο John Kavulich, πρόεδρος του US-Cuba Trade and Economic Council, ανέφερε πως η Αβάνα βρίσκεται σε καλό δρόμο και αν συνεχίσει την ελευθέρωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών και επεκτείνει τον ιδιωτικό τομέα, τότε θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και τα κίνητρα για να βοηθήσει και η Ουάσινγκτον στο οικονομικό κομμάτι.

Μέχρι σήμερα, ο μη κρατικός τομέας αποτελούνταν κυρίως από πολύ μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς όπως αυτούς των τεχνικών επαγγελμάτων, τους οδηγούς ταξί και τους εμπόρους. Στον πρωτογενή τομέα, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι έδιναν σημαντικές προμήθειες και ποσοστά από τα έσοδά τους στο κράτος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Βραβεία Πούλιτζερ: Ειδική διάκριση στην Darnella Frazier που κατέγραψε τη δολοφονία George Floyd

Το Reuters και η Star Tribune κέρδισαν βραβεία Πούλιτζερ για ρεπορτάζ σχετικά με την αστυνόμευση στις ΗΠΑ, ενώ ειδικό βραβείο δόθηκε στη 18χρονη Darnella Frazier που κατέγραψε τη δολοφονία George Floyd.

Κορονοϊός: 791 νέα κρούσματα

Η καμπύλη των κρουσμάτων ανά Παρασκευή και οι εισαγωγές και τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Η κρίσιμη δίκη για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων

¨Ολα όσα πρέπει να γνωρίζεις αναφορικά με την υπόθεση των κρυπτονομισμάτων και το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Κίνδυνος για τέταρτο κύμα το φθινόπωρο λόγω ινδικής μετάλλαξης

Καμπανάκι κινδύνου από τον ΠΟΥ για ένα επόμενο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη από το φθινόπωρο.

Το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα

Ενας άνδρας στην Αθήνα είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Κορονοΐός: 781 νέα κρούσματα

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης.