Άγνωστες πτυχές από τη ζωή του Fidel Castro

Δέκα πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις για τον Comandante της κουβανικής επανάστασης.

Όπως και να τον δεις, είτε ως τον σωτήρα ενός έθνους, είτε ως τον στυγνό δικτάτορα που έπαιξε με τις τύχες του λαού του, το μόνο πράγμα στο οποίο δεν χωράει η παραμικρή αμφιβολία είναι ότι ο Fidel Alejandro Castro Ruz, που γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 και απεβίωσε σαν σήμερα στις 25 Νοεμβρίου του 2016 σε ηλικία 90 ετών, υπήρξε μια προσωπικότητα που άφησε το δικό της, ανεξίτηλο στίγμα στον περασμένο αιώνα. Ένας ηγέτης που δίχασε όσο και ο οποίος αναμφίβολα θα εξακολουθήσει να διχάζει. Αλλά κι ένας άνθρωπος με πάθη κι εμμονές που όρισαν σε σημαντικό βαθμό τη διαδρομή του.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, ιδού μερικά ενδιαφέροντα και σχετικά άγνωστα στοιχεία που αξίζει να γνωρίζει κάποιος για τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης.

Ο Fidel κάπνισε το πρώτο του πούρο σε ηλικία 14 ετών...

Άγνωστες πτυχές από τη ζωή του Fidel Castro
© David Hume Kennerly/Getty Images

"Το πρώτο πούρο που κάπνισα ποτέ μου το έδωσε ο πατέρας μου, την εποχή ακόμη που η οικογένειά μου ζούσε στο Birán (σ.σ. πρόκειται για ένα μικρό χωριό στα νότια της Κούβας από το οποίο καταγόταν ο Castro). Πρέπει να ήμουν 14 ή 15 ετών. Μολονότι δεν είχα την παραμικρή ιδέα πώς καπνίζεται ένα πούρο, το θεώρησα φρόνιμο να μην κατεβάσω τον καπνό. Μπορείς να πεις λοιπόν ότι, κατά μια έννοια, στάθηκα τυχερός στην πρώτη μου επαφή με το κάπνισμα".

... ωστόσο, είχε κόψει το κάπνισμα δεκαετίες πριν από το θάνατό του

"Έχω καπνίσει πάρα πολύ στη ζωή μου. Μέχρι που μια μέρα, πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια, θεώρησα καλό να το κόψω. Δεν με ανάγκασε κανείς, την απόφαση την πήρα μόνος μου. Το θεώρησα φρόνιμο να κόψω το κάπνισμα για το καλό των πολιτών της Κούβας, μια θυσία που έπρεπε να κάνω προκειμένου να προωθήσουμε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής για όλους τους Κουβανούς. Εξάλλου, ένας ηγέτης οφείλει να είναι και πρότυπο. Να δίνει το καλό παράδειγμα σε αυτούς που τον ακολουθούν και τον πιστεύουν μέσα από τις πράξεις του".

Επίσης, υπήρξε φανατικός οπαδός του baseball

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
© Jung/ullstein bild via Getty Images

Η πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με το baseball ήταν κατά την παιδική του ηλικία. Ωστόσο, και παρά την μεγάλη του αγάπη για το άθλημα, μετά την κουβανική επανάσταση, θα έπαιρνε την απόφαση να καταργήσει όλες τις επαγγελματικές λίγκες στο νησί της Καραϊβικής.

Κατάφερε να επιβιώσει από 638 απόπειρες δολοφονίας εναντίον του

Οι πιο ευφάνταστες από αυτές περιελάμβαναν τη δηλητηρίαση του με χάπι κυανίου, το οποίο θα ελάμβανε καταναλώνοντας το αγαπημένο του milkshake στην καφετέρια στην οποία συνήθιζε να συχνάζει, την εγκατάσταση μιας ειδικής αντλίας που θα γέμιζε με παραισθησιογόνα αέρια το τηλεοπτικό στούντιο από το οποίο επρόκειτο να απευθύνει διάγγελμα προς τον κουβανικό λαό αλλά και την τοποθέτηση ενός όπλου στο εσωτερικό μιας κάμερας που θα χρησιμοποιείτο για τη μαγνητοσκόπηση μιας ομιλίας του κατά τη διάρκεια κάποιας από τις επισκέψεις του στη Χιλή.

Κατά τις δημόσιες εμφανίσεις του, οπλοφορούσε πάντα

Το αγαπημένο του "κομμάτι" ήταν ένα σαρανταπεντάρι Browning, το οποίο κουβαλούσε μαζί του παντού και πάντα, σχεδόν μέχρι το τέλος.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, "πρόλαβε" να κοιμηθεί ούτε λίγο, ούτε πολύ με 35.000 γυναίκες

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της New York Post που βασίστηκε στις μαρτυρίες ενός πρώην στενού συνεργάτη του που αποσκίρτησε στη Δύση, η αγάπη του "πατέρα" της Κούβας για το ασθενές φύλο ήταν τόσο μεγάλη, που, για πολλά χρόνια και κατά τη διάρκεια μιας και μόνο ημέρας, θα έκανε σεξ με δύο διαφορετικές γυναίκες, συνήθως λίγο πριν το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια κάποιας συνέντευξής του πριν από μερικά χρόνια o "Comandante” είχε παραδεχτεί μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι είχε γίνει πατέρας "τουλάχιστον δέκα φορές".

Ακόμη, ήταν απίστευτα πλούσιος. Έστω κι αν ο ίδιος δεν το παραδέχτηκε ποτέ

Μολονότι το όνομά του φιγουράριζε για χρόνια στη σχετική λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, η περιουσία του υπολογιζόταν γύρω στα πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια και το όνομά του εμπλεκόταν είτε άμεσα, είτε έμμεσα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και στη διοίκηση διαφόρων επιχειρήσεων με έδρα την Αβάνα, ο Castro δήλωνε σταθερά μέχρι το τέλος ότι δε διέθετε το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του.

Επιπλέον, εκτιμούσε ιδιαιτέρως τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, John Kennedy...

Δεκαετίες μετά το θάνατο του JFK, ο Castro εξακολουθούσε να δηλώνει σε συνεντεύξεις του ότι "ο JFK ήταν ένας απίστευτα έξυπνος και γενναίος άντρας, ο οποίος αν δεν είχε σκοτωθεί, είναι πιθανό να έπαιζε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας".

... τη δολοφονία του οποίου θεωρούσε προϊόν συνωμοσίας

Σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Castro είχε δηλώσει κατ' επανάληψη ότι πίστευε ότι "ο δολοφόνος του JFK, Lee Harvey Osvald, υπήρξε διπλός πράκτορας", αναφέροντας παράλληλα ότι ήταν αξιοπερίεργο το πώς "ένας και μόνο άντρας, άσχετα με το πόσο καλά εκπαιδευμένος υπήρξε, κατάφερε να ρίξει με τόσο μεγάλη ακρίβεια, τόσες πολλές βολές εναντίον κινούμενου στόχου".

Τέλος, έγραφε και επιμελούνταν μόνος του καθέναν από τους (πύρινους, συνήθως) λόγους του

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
© Sovfoto/UIG via Getty Images

Όπως είχε αναφέρει πριν από χρόνια και ο ίδιος "όποτε ζήτησα από κάποιον άλλο να συντάξει κάποια δημόσια ομιλία μου, το αποτέλεσμα υπήρξε απλά απαράδεκτο -άνευρο, κενό περιεχομένου, με αποτέλεσμα πολλές φορές να πρέπει να κάθομαι και να ξαναγράφω το κείμενο από την αρχή μόνος μου. [...] Μέχρι σήμερα, δεν έχω καταφέρει ποτέ να μιλήσω μπροστά σε κοινό "χρησιμοποιώντας” ως βάση της ομιλίας μου κάποιο κείμενο το οποίο δεν έχω "δουλέψει” μόνος μου. Ώρες-ώρες απορώ πώς τα καταφέρνουν (να μιλούν ενώπιον κοινού χρησιμοποιώντας κείμενα που δεν έχουν γράψει οι ίδιοι) κάποιοι πολιτικοί".


Κεντρική φωτογραφία © Bettmann Archive

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.