Και επίσημα ξεκινά το μεσημέρι η "μάχη" για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να παρουσιάζει την τελική μορφή των διατάξεων σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου και τις συγκεντρώσεις εργαζομένων -κυρίως του ΠΑΜΕ- να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη την ίδια ώρα, θα αρχίσει μια περίοδος μερικών εβδομάδων κατά την οποία θα γίνει η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου αλλά και η τελική ψήφισή του.

Για την κυβέρνηση είναι μια κρίσιμη πολιτική μάχη γι’ αυτό κατά την διαδικασία της ψήφισης αναμένεται να αναλάβει το κύριο βάρος ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η σημασία του εργασιακού νομοσχεδίου για την κυβέρνηση αυξάνεται από τη στιγμή που οι διατάξεις του αποτελούν ένα από τα "ορόσημα" για το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ως γνωστόν, ο "κουμπαράς" των 32 δις. ευρώ δεν περιλαμβάνει μόνο έργα, αλλά και μεταρρυθμίσεις που η χώρα δεσμεύτηκε να προχωρήσει και το εργασιακό είναι μια από αυτές.

Τις επόμενες ημέρες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα ξιφουλκήσουν επί των διατάξεων με το 8ωρο να καταλαμβάνει φυσικά την κεντρική θέση στην αντιπαράθεση. Τα επιχειρήματα έχουν ήδη ακουστεί στον δημόσιο διάλογο.

Η κυβέρνηση προβάλλει το γεγονός ότι η επέκταση του 8ωρου στις 10ώρες θα είναι δικαίωμα του εργαζόμενου και όχι υποχρέωσή του, ότι το μέτρο θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να βρουν καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στον οικογενειακό και εργασιακό βίο (σ.σ θα επιτρέπεται για παράδειγμα η 4ήμερη εργασία επί 10 ώρες αντί η 5νθήμερη για 8 ώρες) και ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι κάτι που έχει ψηφιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται και θα ισχυριστεί ότι ουσιαστικά η διευθέτηση θα γίνει ένα όπλο στα χέρια του εργοδότη, καθώς με τις ατομικές συμβάσεις πρακτικά ο εργαζόμενος δεν θα έχει δυνατότητες να αρνηθεί στην πράξη.

Πολύ μεγάλο βάρος θα πέσει πάντως από την κυβέρνηση στα "θετικά" του νομοσχεδίου, όπως είναι η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας (σ.σ με την οποία το υπουργείο θέλει να διασφαλίσει τη σωστή καταγραφή του χρόνου εργασίας ώστε να μην έχουμε απλήρωτες υπερωρίες και καταστρατηγήσεις), την θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, την κατοχύρωση νέων αδειών κλπ.

Τι αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα σήμερα από τον υπουργό Εργασίας;

· Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο, αν το θέλει ο ίδιος, να ρυθμίσει με αίτημά του τις ώρες εργασίας με βάση τις ανάγκες του. Θα υπάρχει επομένως η δυνατότητα (όχι η υποχρέωση) του εργαζομένου, εάν το ζητήσει ή εάν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο από το Σωματείο του, να δουλεύει για ένα διάστημα ως και 2 ώρες παραπάνω, με αντίστοιχη μείωση του ωραρίου σε άλλες ημέρες (ή με ανάλογες ημέρες άδειας) ώστε σε ορίζοντα 6μήνου ο μέσος όρος εργασίας να είναι 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα. Επομένως μιλάμε για τη δυνατότητα (όχι την υποχρέωση) διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Ένα τέτοιο σύστημα ωφελεί τους εργαζόμενους, που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο κάποιες ημέρες, προκειμένου π.χ. να μπορούν να λάβουν άδεια, ή να δουλέψουν λιγότερο άλλες ημέρες, ή τους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν για 4 ημέρες την εβδομάδα! Χωρίς ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους ούτε να αυξάνεται ο μέσος όρος εργασίας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα.

Προστασία ωραρίου: Νομοθετείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του. Ο εργαζόμενος θα "χτυπά" την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απ' ευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του, κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).

> Διάβασε ακόμη: Ποια λάθη δεν πρέπει να κάνεις σε ένα νέο χώρο εργασίας

Τηλεργασία: Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται το δικαίωμα ηλεκτρονικής αποσύνδεσης του απασχολούμενου όταν αυτός τηλεργάζεται. Νομοθετείται το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να απέχει πλήρως από την παροχή εργασίας του και την διεκπεραίωση εργασιών με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό τρόπο, εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα γίνεται από τις πρώτες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, που νομοθετεί την αναγνώριση του δικαιώματος αλλά και την υποχρέωση λήψης σχετικών μέτρων. Για παράδειγμα, τη δυνατότητα ρύθμισης του server της επιχείρησης ώστε να μην προωθούνται επαγγελματικά emails σε υπαλλήλους, ή την αυτόματη αποσύνδεση συνδεδεμένου server και αδυναμία επανασύνδεσής του μετά από τη συμπλήρωση του ημερήσιου ωραρίου.

Άδεια πατρότητας: Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει δικαιώματα και για τους άνδρες εργαζόμενους όπως η άδεια πατρότητας. Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει άδεια πατρότητας λόγω γέννησης παιδιού διάρκειας 10 εργάσιμων ημερών. Με το νομοσχέδιο, θα προβλέπεται άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών ανεβαίνοντας στην 5η θέση του ΟΟΣΑ από προτελευταίοι. Παρέχεται επίσης δίμηνη επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια στον πατέρα και όχι μόνο στη μητέρα. Έτσι θα έχουν κίνητρο να την παίρνουν και οι δύο γονείς. Επίσης, εκτός από τη μητέρα, προστατεύουν και τον νέο πατέρα κατά της απόλυσης για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου.

> Διάβασε ακόμη: Οι πιο περιζήτητες δουλειές του 2021 σύμφωνα με το LinkedIn

Νέες άδειες: Θεσπίζονται γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες (έως τώρα η εν λόγω άδεια ήταν άνευ αποδοχών), άδεια φροντιστή για εργαζόμενους με συγγενείς που έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, δικαίωμα απουσίας λόγω ανωτέρας βίας, δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση). Πρόκειται για ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, αίρουν αντικίνητρα για προσλήψεις γυναικών, συμβάλλουν στη συμφιλίωση προσωπικής - οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Εξίσωση αποζημιώσεων απόλυσης εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων

Με το νομοσχέδιο ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα και εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που μέχρι σήμερα υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών.

Υπερωρίες

Η υπερωριακή απασχόληση, που σήμερα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 96 ώρες τον χρόνο στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους, εναρμονίζεται με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 150 ώρες. Με δεδομένο ότι θα γίνεται ακριβής καταγραφή της απασχόλησης μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, διασφαλίζεται ότι οι υπερωρίες θα αμείβονται.

Εργασία την Κυριακή

Ενώ συνεχίζει να υφίσταται το καθεστώς αργίας την Κυριακή, ευθυγραμμιζόμενη με τις πρακτικές που εφαρμόζονται από χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, η Ελλάδα ορίζει κάποιες εξαιρέσεις στον γενικό κανόνα. Άλλωστε, χάρη σε αυτές τις εξαιρέσεις καθίσταται εφικτή η εξυπηρέτηση των καταναλωτών σε εστιατόρια, καφέ και άλλες υπηρεσίες εστίασης -και όχι μόνο- τις Κυριακές. Στις εξαιρέσεις αυτές, προστίθενται κάποιοι επιπρόσθετοι κλάδοι, όπως αποθήκες, logistics, κέντρα δεδομένων, αλλά και εξωσχολικές δράσεις, μηχανογράφηση, εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων. Η εργασία την Κυριακή αμείβεται με προσαύξηση 75%, ενώ παρέχεται δικαίωμα να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Από: Thetoc.gr