Δεν χρειάζεται να σου πούμε εμείς το ότι η παγκόσμια κρίση που έφερε η πανδημία του κορονοϊού στον τομέα της υγείας έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε αγαθά. Σύμφωνα με το Forbes, η ανάλυση των τεράστιων συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, που είναι αρκετά περίπλοκες, θα κρατήσουν για χρόνια, με την τιμή κάποιων αγαθών να έχει ήδη μειωθεί, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης, και κάποιων άλλων να φτάνει στα ύψη.

Ρούχα σε χαμηλότερες τιμές

Αν εδώ και καιρό ήθελες να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να αγοράσεις καλά κομμάτια που θα αντέξουν στον χρόνο. Στις ΗΠΑ για τις οποίες έχουμε στοιχεία, οι τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης έχουν πέσει κατά 4,6%, καθώς οι άνθρωποι που έμειναν στα σπίτια τους σταμάτησαν να ξοδεύουν χρήματα για τον ιματισμό τους, επηρεάζοντας την καμπύλη της ζήτησης. Με τον εμβολιασμό όμως και την επιστροφή στην κανονικότητα οι τιμές μάλλον θα ανέβουν ξανά, οπότε τώρα ό,τι κάνεις.

Δάνεια με προνομιακούς όρους

Στον τομέα των υπηρεσιών, οι τόκοι για όλα τα είδη δανείων βρίσκονται αυτή τη στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ιστορικό χαμηλό και το Forbes προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να είναι έτσι για πολύ καιρό ακόμα.

Φτηνότερος Ηλεκτρονικός εξοπλισμός και ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Την προηγούμενη χρονιά, οι τιμές στις τηλεοράσεις, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα μειώθηκαν κατά 3,8%, ενώ των προγραμμάτων κατά 8%. Κατά περίπτωση έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης, π.χ. οι τιμές των calculators έπεσαν έως και 16%.

iStock

Πιο ακριβά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Η πανδημία επηρέασε την αλυσίδα παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών, κάτι που με τη σειρά του έκανε τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να ανέβουν. Παρόλα αυτά, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα συνεχίζουν να συστήνονται ως πιο συμφέροντα καθώς, γενικά, η αγορά καινούργιου αυτοκινήτου θεωρείται οικονομικό λάθος.

Χαρτί υγείας, ταμπόν και πάνες από χρυσάφι

Οι Κασσάνδρες που σε κάθε κρίση μας κουνούν το χέρι ότι θα μείνουμε χωρίς χαρτί υγείας δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί, αλλά το κόστος παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων αυξήθηκε, ενώ παρατηρήθηκε και έλλειψη κάποιων πρώτων υλών. Κάτι που θα παρατηρήσεις στην τιμή τους.

Ακριβότερα ψυγεία και άλλες λευκές συσκευές

Το ότι οι άνθρωποι έμειναν σπίτι, τους έκανε να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για την ανανέωση των λευκών ηλεκτρικών τους συσκευών, όπως είναι τα καλά ψυγεία, η τιμή των οποίων ανέβηκε κατά περίπτωση έως και στο +12%.

Το βασίλειό σου για ένα σπίτι

Στις ΗΠΑ, την προηγούμενη χρονιά, κάθε σπίτι που έβγαινε προς αγορά πουλιόταν, κατά μέσο όρο, μέσα σε 18 ημέρες, καθώς ήταν πολλοί εκείνοι που με την πανδημία αποφάσισαν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Η συγκεκριμένη αύξηση στη ζήτηση, έφερε και αύξηση στις τιμές.

Αλκοόλ, ο νέος υγρός χρυσός

Με ένα ερωτηματικό, καθώς μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη τους επόμενους μήνες, το ότι πολλοί άνθρωποι το έριξαν στο αλκοόλ ίσως φέρει μία αλυσιδωτή αντίδραση στην αύξηση της τιμής των ποτών.

> Διάβασε ακόμα: Γιατί οι φυσαλίδες της σαμπάνιας είναι καλή επένδυση

Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας

Κάποιοι το έριξαν στο ποτό και κάποιοι άλλοι στην κηπουρική, φτιάχνοντας δικούς τους κήπους, όμορφα μπαλκόνια και ζούγκλες εσωτερικού χώρου. Έτσι, παρουσιάστηκε έλλειψη σε κάποια προϊόντα που συνδέονται με την κηπουρική κάτι που έκανε την τιμή τους να αυξηθεί.

> Διάβασε ακόμα: Ο Johnny Boufarhat έγινε πλούσιος μέσα στην καραντίνα, από το κρεβάτι του

Ακριβή ξυλεία  

Στις ΗΠΑ, από τις αρχές του 2020, η τιμή των ειδών ξυλείας τριπλασιάστηκε λόγω της άνθισης που γνωρίζει ο τομέας των οικοδομικών κατασκευών. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε παρόμοια στοιχεία από άλλες χώρες.