Η πρώτη χώρα που θα υιοθετήσει επίσημα το bitcoin

Το Ελ Σαλβαδόρ σκοπεύει να δοκιμάσει κάτι πραγματικά πρωτοποριακό για την παγκόσμια οικονομία.

Γράφει: Esquire Editors 08 Ιουνίου 2021

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, δήλωσε το Σάββατο ότι μέσα στην εβδομάδα θα καταθέσει στο Κογκρέσο νομοσχέδιο που θα αφορά την επίσημη υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος, με την ελπίδα ότι ως η πρώτη χώρα που θα χρησιμοποιήσει επίσημα το κρυπτονόμισμα θα προσελκύσει επενδύσεις και θα επιτρέψει σε περισσότερους κατοίκους της να συμμετάσχουν στην επίσημη οικονομία.

Το bitcoin ενδεχομένως είναι η καινοτόμος ιδέα που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ελ Σαλβαδόρ σε ένα πιο αισιόδοξο μέλος, δήλωσε ο Μπουκέλε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μέσω βιντεοσύνδεσης σε ένα συνέδριο για το bitcoin που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι της Φλόρινα.

Η υιοθέτηση του bitcoin βραχυπρόθεσμα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα επιτρέψει τη χρηματοοικονομική ένταξη στην επίσημη οικονομία χιλιάδων ανθρώπων, σημείωσε ο Μπουκέλε, όπως το 70% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος.

Επιπλέον, θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις, τόνισε ο Μπουκέλε - με την κεφαλαιοποίηση του bitcoin να κυμαίνεται στα 680 δισ. δολάρια, ένα επενδυόταν μόλις το 1% αυτής στο Ελ Σαλβαδόρ, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξανόταν κατά 25%.

Ο Μπουκέλε υποστήριζε ότι το bitcoin θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στο Ελ Σαλβαδόρ, καθώς περίπου το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από χρήματα που στέλνουν στην πατρίδα τους τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του που εργάζονται στο εξωτερικό και στέλνουν στη χώρα περισσότερα από 6 δισ. δολάρια ετησίως.

Η υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος θα βοηθούσε επίσης περισσότερες από ένα εκατομμύριο οικογένειας χαμηλού εισοδήματος στο Ελ Σαλβαδόρ να αποφύγουν την καταβολή τελών στους μεσάζοντες όταν λαμβάνουν χρήματα από μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στο εξωτερικό, πρόσθεσε ο Μπουκέλε.

"Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα είναι μόνο η αρχή για τη δημιουργία ενός χώρου όπου ορισμένοι από τους κορυφαίους καινοτόμους θα μπορέσουν να επανεφεύρουν το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος, βοηθώντας δυνητικά δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Μπουκέλε το Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελ Σαλβαδόρ, με ΑΕΠ το 2019 ύψους 27 δισ. δολαρίων, είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της περιοχής.

Ο Μπουκέλε έχει συμπράξει με το ψηφιακό πορτοφόλι Strike και συνεργάζεται με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τζακ Μάλλερς που βοηθά τη χώρα να υιοθετήσει νόμιμα το bitcoin. Το Ελ Σαλβαδό από το 2001 χρησιμοποιεί ως επίσημο νόμισμά του το δολάριο ΗΠΑ. 

Το κόμμα του Μπουκέλε "Νέες Ιδέες” και οι σύμμαχοί του απέσπασαν την πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές του Μαρτίου στη χώρα. 

Οι επικριτές του, εν τω μεταξύ, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την ευρύτερα γνωστή μεταβλητότητα των τιμών του bitcoin καθώς και την τεράστια ποσότητα ενέργειας που απαιτεί.

Το Ελ Σαλβαδόρ, σημειώνεται ότι είναι η μικρότερη χώρα στη Νότια Αμερική και σχεδόν το 40% του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".