Britcoin: Η Τράπεζας της Αγγλίας κόβει ψηφιακό νόμισμα

Το Britcoin αποδεικνύει ότι τα ψηφιακά νομίσματα και τα κρυπτονομίσματα -όπως το Bitcoin- αποτελούν μία πραγματικότητα στην οποία δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το Britcoin -το, πλέον, κάτι παραπάνω από απλώς φημολογούμενο ψηφιακό νόμισμα που πρόκειται να εκδώσει η Τράπεζα της Αγγλίας- αντί να πάρει τα ηνία από το Bitcoin, μάλλον θα ωθήσει την τιμή του #1 κρυπτονομίσματος του πλανήτη σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Nigel Green, ιδρυτής και CEO του deVere Group, μίας ανεξάρτητης εταιρείας που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της οικονομικής τεχνολογίας και της διαχείρισης επενδυτικών αγαθών.

Οι αντιδράσεις στην είδηση του Britcoin

Το σχόλιο του Green που ακολουθεί έγινε αμέσως μετά τη διαρροή της είδησης ότι η Κεντρική Τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει το λανσάρισμα ενός υποκατάστατου των "απτών" χρημάτων το οποίο θα φέρει το όνομα Britcoin. Χαρακτηριστικά, δήλωσε: "Αποκαλύπτοντας το πόσο ανησυχεί με τη συνεχιζόμενη επική άνοδο και επιρροή που ασκεί το Bitcoin, όπως και άλλα κρυπτονομίσματα, η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζεται, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, να θέσει σε κυκλοφορία το δικό της ψηφιακό νόμισμα - το οποίο προηγουμένως είχε συστηματικά απορρίψει. Αν η Τράπεζα και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Britcoin θα επισκιάσει το Bitcoin, κάνουν μέγα λάθος. Στην πραγματικότητα, θα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα [...] θα ωθήσει τις τιμές του σε υψηλότερα επίπεδα".

Γιατί εικάζεται ότι το Britcoin θα εκτοξεύσει τις τιμές του Bitcoin

Η αλήθεια είναι ότι με το να προσδεθεί η Κεντρική Τράπεζα ενός κράτους στο άρμα των ψηφιακών νομισμάτων παρέχει στα μάτια των πολιτών του νομιμοποίηση σε αυτά και εμμέσως στα κρυπτονομίσματα (όπως το Bitcoin) που είναι υποκατηγορία τους. Κοινώς, αναγνωρίζει κάποια από τα θετικά τους χαρακτηριστικά όπως, κυρίως, την ψηφιακή τους μορφή και τις ευκολίες που προσφέρουν στους χρήστες τους. Αυτή η κίνηση, λοιπόν, ίσως να ενδυναμώσει το κρυπτο-οικοσύστημα και να στρώσει το έδαφος για νέες καινοτομίες που θα επιταχύνουν τον ρυθμό προς τη μαζική υιοθέτηση των ψηφιακών νομισμάτων και των κρυπτονομισμάτων.

Παρόλα αυτά, ενώ το Britcoin θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά του Bitcoin, θα συνεχίζει να ρυθμίζεται από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία θα προσαρμόζει την προσφορά και την αξία του, κάτι που το κάνει πιο αξιόπιστο σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα αλλά όχι κατάλληλο για τις -υψηλού ρίσκου και επικίνδυνες, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- επενδύσεις όσων πιστεύουν ότι το μέλλον ανήκει στο Bitcoin. Εδώ ίσως εντοπίζεται, όμως, και ένα μειονέκτημα του Britcoin όσον αφορά την αποδοχή του από επιχειρήσεις όπως η Amazon: Θα αποτελεί εθνικό νόμισμα και όχι νόμισμα χωρίς σύνορα όπως είναι π.χ. το Bitcoin.

> Διάβασε ακόμα: Κι αν η Amazon αρχίσει να δέχεται Bitcoin;

Τέλος, σύμφωνα με τον Green, η νέα γενιά διακατέχεται από μία αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης προς το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Ήρθαν σε επαφή με την τεχνολογία καθώς ενηλικιώνονταν, την ίδια στιγμή που τον πλανήτη χτυπούσε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Το Britcoin στα μάτια τους θα αποτελεί προϊόν μίας συστημικής τράπεζας, με τις αποφάσεις για την πορεία του να λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών, σε αντίθεση με την παρουσιαζόμενη ως αποκεντρωμένη, διαφανή και με ρίζες στην κοινότητα εικόνα που παρουσιάζουν τα κρυπτονομίσματα.

Το μέλλον του χρήματος θα είναι ψηφιακό;

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι το μόνο κράτος που ετοιμάζει το λανσάρισμα του δικού του ψηφιακού νομίσματος. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη κεντρική τράπεζα που θα εκδώσει ψηφιακό νόμισμα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διερευνά το λανσάρισμα του ψηφιακού Ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Όσον αφορά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ; Προς το παρόν δεν βιάζεται να ρίξει στην αγορά το ψηφιακό δολάριο, αν και η φετινή χρονιά μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για μία ανατροπή.

> Διάβασε ακόμα: Απίθανη κλοπή κρυπτονομισμάτων αξίας άνω των 600 εκατ. δολαρίων

Δεν έχουμε σε καμία περίπτωση τη βεβαιότητα του CEO της deVere ότι το λανσάρισμα του Britcoin θα εκτοξεύσει την τιμή του Bitcoin - ο ισχυρισμός του κρύβει λογικά άλματα και μοιάζει παρακινδυνευμένος. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας, είτε πραγματοποιηθεί άμεσα είτε όχι, μας δείχνει ότι πλέον τα ψηφιακά νομίσματα και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μία πραγματικότητα που οι κεντρικές τράπεζες των επίσημων κρατών δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν, δείχνοντάς μας τον δρόμο για το νομισματικό τοπίο του μέλλοντος.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H στρατηγική διάβρωσης των Ουκρανών

Ο ρωσικός στρατός απομάκρυνε το 1/3 των δυνάμεών του από τα ανατολικά και το Κίεβο επιτίθεται στα αδύναμα σημεία.

H Olivia Newton-John ήταν ένας δυνατός άνθρωπος

H ζωή της σταρ του ‘Grease’ ήταν μια έμπνευση δύναμης.

Ρωσία & Ιράν ετοιμάζουν ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones

Ρωσία και Ιράν "ψήνουν" ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones και ήδη η πρώτη παρτίδα έφτασε στη Μόσχα.

Τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο χωρίς γάτες;

Με αφορμή τη σημερινή #CatDay: Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα από όσο πιστεύεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι μάθαμε για την αξία του χρήματος από την πτώση των crypto

Bitcoin, κραχ του 2008 και η κυκλική φύση της οικονομίας.

Η Nancy Pelosi έφυγε από την Ταΐβάν κι άφησε πίσω της 'συντρίμμια'

Οι επιπτώσεις της επίσκεψής της στις σινοαμερικανικές σχέσεις θα είναι μακροχρόνιες.