Πώς βγάζει χρήματα ο Bill Gates

Οι επενδύσεις του Bill Gates δεν έχουν σταματημό. Πού βλέπει μέλλον και από πού αποσύρει τα χρήματά του.

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 16 Οκτωβρίου 2021

Αν είσαι ο Bill Gates μάλλον μπορείς να βγάλεις χρήματα ακόμα και από τη βιομηχανία του hospitality εν μέσω μίας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το ότι ο ιδρυτής της Microsoft, μέσω της Cascade Investment που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του, "ακούμπησε" πρόσφατα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει το μερίδιό του στη Four Seasons από το 47,5% στο 71,5%. H συγκεκριμένη κίνηση, βέβαια, είναι απλώς η πιο πρόσφατη από όσες έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο Gates τόσο για να αβγατίσει την προσωπική του περιουσία όσο και για να συνεχίσει να προσφέρει στον φιλανθρωπικό τομέα μέσω του Bill & Melinda Gates Foundation, το οποίο ίδρυσε με την πρώην σύζυγό του και συνεχίζουν να το διαχειρίζονται από κοινού. Ας δούμε, όμως, σε ποιούς άλλους τομείς βλέπει μέλλον.

1 δις δολάρια στην καθαρή ενέργεια

Μέσω του ιδρύματός του συνεισέφερε πρόσφατα 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο project Breakthrough Energy Ventures, ένα πράσινο κονδύλι που διεξάγει έρευνα για εναλλακτικά, μη-ορυκτά καύσιμα, στο οποίο έχουν επενδύσει επίσης ο Jeff Bezos και ο Richard Brandson.

Πώς βγάζει χρήματα ο Bill GatesGetty Images

301 εκατομμύρια δολάρια στον φαρμακευτικό τομέα

Τόσο του κόστισαν οι 2 εκατομμύρια μετοχές της Schrodinger, μίας εταιρείας που αναπτύσσει λογισμικό με εφαρμογές στην χημεία και συνεργάζεται με την AstraZeneca. Ένας της τομέας, μάλιστα, ασχολείται με προγράμματα ανακάλυψης φαρμάκων, ανάμεσα στα οποία και εναντίον του κορονοϊού.

78,5 εκατομμύρια δολάρια στις τηλεπικοινωνίες

Πριν από μερικούς μήνες ο Gates συνεισέφερε το συγκεκριμένο ποσό στην Kymeta, μία εταιρεία δορυφορικής τεχνολογίας που έχει τη βάση της στην Ουάσινγκτον. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα είχε συμμετάσχει και στον πρώτο γύρω του υπέρ της fundraising με 60 εκατομμύρια δολάρια. Σκοπός της Kymeta είναι το να συνεισφέρει στην ανάπτυξη μίας οριζόντιας κεραίας η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κινούμενα οχήματα όπως τα ασθενοφόρα, παρέχοντάς τους σύνδεση διαδικτύου και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

> Διάβασε ακόμα: Ίσως αρκεί ένα απλό κόλπο του Bill Gates για να γίνουν όλοι πλούσιοι

Πού αλλού έδωσε χρήματα και από πού τα απέσυρε 

Οι παραπάνω κινήσεις του Gates έρχονται να προστεθούν στις παλαιότερες επενδύσεις του στις Εθνικές Σιδηροδρομικές Γραμμές του Καναδά, στην Caterpillar, στη Wallmart, στην UPS και στη FedEx. Επίσης, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος έχει ξοδέψει πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει 968 χιλιάδες στρέμματα γης και να γίνει ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις Ηνωμένες Πολιτείες - γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο κάποιοι τον αποκαλούν Farm Bill.

Από που όμως αποσύρει, μερικώς, τα χρήματά του; Από την Apple, την Amazon και την Alphabet (της Google). Τέλος, έχει πουλήσει όλες τις μετοχές που διέθετε στην Uber και την Alibaba.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικά παράδοξα συμπεράσματα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αμπντούλ Καρίμ αναμένει πάνω από 10.000 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον την ημέρα στη Νότια Αφρική, ως το τέλος της εβδομάδας.

Γιατί οι ταξιτζήδες κινδυνεύουν περισσότερο από ιούς

Λογικό αλλά το επιβεβαιώνει και μία νέα πανεπιστημιακή έρευνα.

Revenge porn, αυτός ο διαδικτυακός εφιάλτης

Δεκάδες θύματα, ακόμη και ανήλικες, με συνήθως "ανώνυμοους" δράστες, υπεράνω υποψίας.

Τι ακριβώς ισχύει με τα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Όμικρον

Αν και η εικόνα παραμένει ασαφής προς το παρόν, η γενική εκτίμηση είναι ότι ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις θα συνεχίσει να παρέχει προστασία. Υπάρχουν όμως μερικά "αλλά".

2021, η χρονιά της σαμπάνιας

Η αγορά αλκοολούχων έδειξε πως φέτος ήπιαμε περισσότερη σαμπάνια από ποτέ.

Μετάλλαξη Όμικρον, ο νέος πανδημικός κίνδυνος

Η Μετάλλαξη Όμικρον σκορπά ανησυχία ενόψει Χριστουγέννων στην Ευρώπη, την ώρα που προκαλεί ανησυχία και στην Αθήνα.