Συμμετέχοντας στο πλήθος αυτών που ρευστοποιούν μετοχές της Tesla, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ark Invest, Cathie Wood, όπως έγραψε το
Forbes, συνεχίζει να "ξεφορτώνεται” τίτλους της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων, επιλέγοντας να "ποντάρει” δυνατά στην πρόσφατη πτώση των τεχνολογικών τίτλων που η γνωστή επενδύτρια της Wall Street πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινήσουν ένα νέο ράλι σύντομα.

Σύμφωνα με την καθημερινές ανακοινώσεις συναλλαγών της Ark, το Ark Innovation ETF, το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας, πούλησε επιπλέον 41.457 μετοχές της Tesla την Πέμπτη, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό αξίας 31,4 εκατ. δολαρίων, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας που έχει πωλήσει η Ark τον τρέχοντα μήνα στα 266 εκατ. δολάρια, με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής.

iStock

Παρότι η Tesla παραμένει η μεγαλύτερη συμμετοχή της Ark, είναι επίσης αυτή που η εταιρεία της Wood έχει πουλήσει περισσότερο τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις πωλήσεις μετοχών της Nintendo, της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche Holding και της εταιρείας λογισμικού Trade Desk, εκάστη των οποίων ήταν της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων.

Που επενδύει

Αντ’ αυτών, η Ark ποντάρει στην νεοϋορκέζικη εταιρεία αυτοματισμού UiPath, διαθέτοντας περισσότερα από 185 εκατ. δολάρια για την αγορά περίπου 3,4 εκατ. μετοχών αυτόν τον μήνα, μετά την πρώτη κατά 20% που κατέγραψε ο τίτλος της εταιρείας ρομποτικής από το ιστορικό υψηλό της που σημείωσε λίγες εβδομάδες μετά την αρχική δημόσια προσφορά της τον Απρίλιο. 

Η επενδυτική εταιρεία έχει "ρίξει” επίσης περίπου 96,5 εκατ. δολάρια στην εταιρεία παροχής περιεχομένου ροής Roku και στην εταιρεία βιντεοδιασκέψεων Zoom Video Communications - δύο τεχνολογικές μετοχές που "έτρεξαν” πέρυσι εν μέσω της έξαρσης της αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας, αλλά έκτοτε έχουν χάσει έως και το 50% της αξίας τους.

Η Ark δεν απάντησε στο αίτημα του Forbes να σχολιάσει τις νέες επενδυτικές επιλογές της, ωστόσο την Τρίτη, η Wood μιλώντας σε επενδυτές δήλωσε πως πιστεύει ότι η αγορά θα αρχίσει σύντομα να στρέφεται και πάλι στις μετοχές ανάπτυξης και καινοτομίας μετά τη "στήριξη” των τομέων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία νωρίτερα φέτος.

> Διάβασε ακόμα: Σε άλλα νέα, η Tesla ετοιμάζει ανθρωποειδές ρομπότ

Οι άλλες κορυφαίες επιλογές της Ark αυτόν τον μήνα περιλαμβάνουν την εταιρεία υπολογιστών cloud του Σαν Φρανσίσκο PagerDuty, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase και τις εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης Pfizer, Invitae και Fate Therapeutics.

Παρότι, όμως, έχει διπλασιάσει τα "στοιχήματά” της και σε άλλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Robihood, η Workday και η Zillow, η Wood έχει "ξεφορτωθεί” μετοχές τεχνολγικών κολοσσών τον Σεπτέμβριο, περιορίζοντας τις συμμετοχές της σε Alphabet, Facebook και Amazon, έως και κατά 24 εκατ. δολάρια.

Το στοίχημα

Οι τεχνολογικοί τίτλοι ηγήθηκαν του χρηματιστηριακού ράλι πέρυσι, προσφέροντας τεράστιες αποδόσεις σε επενδυτές με "βαρύ” χαρτοφυλάκιο στον τεχνολογικό κλάδο όπως η Ark. Ωστόσο, από την άνοιξη και μετά, η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η απειλή αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες πυροδότησαν μια εναλλαγή θέσεων, με τους επενδυτές να στρέφονται από τις μετοχές ανάπτυξης, όπως αυτές της τεχνολογίας, σε τίτλους κυκλικών κλάδων και μετοχές αξίας (όπως αυτές των εταιρειών ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων).

Όσο για την Tesla, παρότι η μετοχή της εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων έχει γράψει κέρδη περίπου 14% τον τελευταίο μήνα, στα 757 δολάρια, υπολείπεται σχεδόν 15% από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε τον Ιανουάριο, ενώ το Ark Innovation ETF σημειώνει κέρδη μόλις 5% από τον Δεκέμβριο, μετά την εκτόξευση κατά σχεδόν 90% που σημείωσε το προηγούμενο έτος.

Η στρατηγική

Η τακτική της Wood δεν ξενίζει, αφού μετά από ένα κύμα πωλήσεων πέρυσι, η επενδύτρια δήλωσε ότι η Ark αξιοποιεί την μεγάλη αστάθεια που καταγράφει η Tesla, εκμεταλλευόμενη τις χαμηλές τιμές για να αυξάνει τη συμμετοχή της, ενώ πουλά όταν πιστεύει ότι οι τιμές ενδεχομένως να υποχωρήσουν. Όταν αισθανόμαστε ότι οι αναλυτές υπερενθουσιάζονται με μια μετοχή -συμπεριλαμβανομένης της Tesla- είναι φυσικό να κατοχυρώνουμε κέρδη καθώς ξέρουμε ότι θα βρούμε κάποια άλλη "κόντρα” ευκαιρία για να αγοράσουμε σε χαμηλότερη τιμή”, δήλωσε η Wood στο CNBC.

Παρά το γεγονός πάντως, ότι η Wood το τελευταίο διάστημα "ξεφορτώνεται” συνεχώς μετοχές της Tesla, η επενδύτρια δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσε να σημειώσει "άλμα” σχεδόν 300% έως το 2025.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ark δεν είναι η μόνη που ρευστοποιεί μετοχές της Tesla, αφού σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει και άλλοι αξιόλογοι επενδυτές. Όπως και τρία ανώτερα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας, μεταξύ των οποίων και δύο διοικητικά στελέχη της, που πούλησαν μετοχές αξίας περίπου 4 εκατ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις γνωστοποιήσεις τους προς το χρηματιστήριο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η Wood παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία της Tesla, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις υψηλές προσδοκίες της. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών για την μετοχή της Tesla διαμορφώνεται στα 701 δολάρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο τίτλος θα μπορούσε να υποχώρήσει κατά 8% το επόμενο 12μηνο.

Από: Capital.gr