Τα κρυπτονομίσματα που κερδίζουν τους μικροεπενδυτές

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα ETFs και τα ΣΜΕ bitcoins και γιατί έχουν την προτίμηση των μικροεπενδυτών.

Γράφει: Esquire Editors 27 Οκτωβρίου 2021

Οι επενδυτές διοχέτευσαν το ποσό των 1,465 δισ. δολαρίων σε παράγωγα προϊόντα κρυπτονομισμάτων (και κρυπτονομίσματα φυσικά) το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinShares, με τη μερίδα του λέοντος να προσελκύει το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) bitcoin της ProShares, με 1,237 δισ. δολάρια, και συνολικά 1,45 δισ. δολάρια να καταλήγουν σε παράγωγα του bitcoin. 

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των "ανοικτών” συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) bitcoin που κατέχουν οι μικροεπενδυτές στο χρηματιστήριο παραγώγων CME Group αυξήθηκε κατά 95%, από τα 2.631 στο ιστορικό υψηλό των 5.136 ΣΜΕ, σύμφωνα με τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη Κυριακή.

Τα κρυπτονομίσματα που κερδίζουν τους μικροεπενδυτές

Με καθένα από αυτά τα συμβόλαια να έχει αξία ίση με αυτήν πέντε bitcoin -ή περίπου 321.300 δολαρίων, με βάση το κλείσιμο της προηγούμενης Τρίτη- οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από μικροεπενδυτές στα ΣΜΕ αυξήθηκε κατά 183 εκατ. δολάρια. Το CME είδε την αξία των διαπραγματεύσιμων ΣΜΕ να αυξάνεται κατά 1,58 δισ. δολάρια (+38%) σε όλες τις κατηγορίες επενδυτών.

> Διάβασε ακόμη: Bitcoin-ιταλική μαφία: Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος

Από τις συνολικές εισροές, 1,31 δισ. δολάρια κατέληξαν σε ΣΜΕ bitcoin, ενώ τα υπόλοιπα 270 εκατ. δολάρια σε futures του ether και σε futures micro-bitcoin.

Επιπρόσθετα, ο όγκος των συναλλαγών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κρυπτονομισμάτων στο χρηματιστήριο παραγώγων CME ξεπέρασε τα 9,2 δισ. δολάρια την προηγούμενη Πέμπτη, καθιστώντας το CME ένα από τα μεγαλύτερα εάν όχι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο παραγώγων βάσει όγκο εκείνη την ημέρα.

BITCOIN ΠΙΝΑΚΑΣ 3

Σε σύγκριση με την αρχή του έτους, η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αντανακλά την αύξηση του επιπέδου έκθεσης των επαγγελματιών traders, στους οποίους περιλαμβάνονται εταιρείες και εκδότες διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) bitcoin, όπως η ProShares, αλλά μικρότερων.

Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) έχουν αναλάβει το κύριο βάρος της πώλησης σε όλους τους αγοραστές συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin, με μεγάλη αύξηση του spread των ανοικτών συμβολαίων, που σημαίνει ότι μια οντότητα αγοράζει και πουλά αυτόν τον αριθμό συμβολαίων - δηλαδή "χτίζουν αγορές” μέσω της πρακτικής των συναλλαγών μεταφοράς (carry trade): ήτοι αγοράζουν εμπορεύματα στη spot αγορά και τα πωλούν στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. 

> Διάβασε ακόμη: Τα πιο ισχυρά κρυπτονομίσματα αυτή τη στιγμή

Οι τράπεζες των ΗΠΑ, ακόμη και μια μικρή μερίδα traders λιανικής, λαμβάνουν υψηλότερο επιτόκιο πώλησης δικαιωμάτων από ό,τι στην αρχή του έτους, ενώ τα hedge funds έχουν αντισταθμίσει σημαντικά τις long θέσεις τους σε bitcoin στο χρηματιστήριο παραγώγων CME.

BITCOIN ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Παρότι τα στοιχεία που δημοσίευσε η CFTC την Κυριακή περιλαμβάνουν την επενδυτική δραστηριότητα έως την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, τα τελευταία στοιχεία του CME έως την Παρασκευή δείχνουν ότι τα ανοικτά συμβόλαια συνέχισαν να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, προσθέτοντας 3.515 συμβόλια, ξεπερνώντας το ρεκόρ της Τρίτης και καταγράφονται νέο ιστορικό υψηλό. 

Τα στοιχεία της CFTC που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα αποκαλύψουν ποια κατηγορία traders συγκέντρωσε τη μερίδα του λέοντος αυτής της αύξησης των ανοικτών συμβολαίων, αλλά θα ήταν εύλογο να υποθέσουμε ότι οι επαγγελματίες trades προέβησαν σε μεγάλη αύξηση των long θέσεων και ότι τα hedge funds συμμετείχαν τουλάχιστον στο 60% όλων των θέσεων πώλησης.

BITCOIN ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Ανάλυση

Κύριος παράγοντας για την παραπάνω εικόνα είναι ότι το λανσάρισμα του BITO, του πρώτου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου bitcoin της ProShares, οδήγησε τους μικροεπενδυτές να κινηθούν ευκαιριακά. Το μερίδιό τους σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin στο χρηματιστήριο παραγώγων CME κατέγραψε πτώση επτά μηνών, αλλά το λανσάρισμα του BITO την προηγούμενη εβδομάδα πυροδότησε την ανάκαμψη των futures, με ρυθμό ρεκόρ. Η ώθηση που παρείχαν οι μικροεπενδυτές στα ανοικτά συμβόλαια bitcoin στο CME προστέθηκε στην αύξηση κατά περίπου 4.000 μακροπρόθεσμων συμβολαίων bitcoin που σύναψαν οι επαγγελματίες traders τις τελευταίες εβδομάδες.

> Διάβασε ακόμη: Τι ισχύει με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα

Προς τι αυτή η ξαφνική αλλαγή: Οι επενδυτές που είναι εξοικειωμένοι με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin στο CME συνειδητοποίησαν ότι το λανσάρισμα του ETF BITO ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση και άλλων διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων κρυπτονομισμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ζήτηση όχι μόνο για περισσότερο έκθεση στο bitcoin αλλά και για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin στο CME. Κατά κάποιον τρόπο, οι μικροεπενδυτές και οι θεσμικοί που συμμετείχαν στο ράλι της προηγούμενης εβδομάδας απλώς αγόρασαν ένα "καυτό” εμπόρευμα γνωρίζοντας ότι θα εμφανιστούν πολλοί περισσότεροι αγοραστές -π.χ. νέοι εκδότες ETFs- που θα οδηγήσουν υψηλότερα την τιμή του.

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος