Τα Erdonomics και η οικονομική κρίση στην Τουρκία

Πώς οι χειρισμοί του Recep Tayyip Erdoğan οδήγησαν την Τουρκία σε αδιέξοδο.

Γράφει: Esquire Editors 24 Δεκεμβρίου 2021

Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε κρίση. Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και αυξάνεται, η οικονομική ανάπτυξη καθυστερεί, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν πέσει κατακόρυφα, πολλά αγαθά είναι σε έλλειψη ή απλά δεν είναι διαθέσιμα και τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος φτωχαίνουν όλο και περισσότερο. Με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να έχει μειωθεί από 12.600 δολάρια το 2013 σε 8.500 δολάρια το 2020, οι 85 εκατομμύρια άνθρωποι της Τουρκίας αντιμετωπίζουν εξασθενημένες οικονομικές προοπτικές για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας.

Οι κακοί χειρισμοί και τα τραγικά λάθη

Όπως γράφει η Αν Κρούγκερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, πρώην αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ και νυν επιστημονική καθηγήτρια Διεθνών Οικονομικών στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins "η Τουρκία είναι μια γεωπολιτικά και οικονομικά σημαντική χώρα, που μοιράζεται εδαφικά ή θαλάσσια σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής. Είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ με μουσουλμανική πλειοψηφία και έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της Συμμαχίας, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κρίση της έχει σημασία πολύ πέρα ​​από τα σύνορά της".

Τα προβλήματα της Τουρκίας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αυτοπροκαλούμενα. Η κυβέρνηση του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan έχει περάσει χρόνια καταπνίγοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και σπέρνοντας διχασμό στον πληθυσμό για να καταστείλει την άνοδο μιας ενωμένης πολιτικής αντιπολίτευσης. Λόγω των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων των προηγούμενων ετών, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Erdoğan επανεκλέγεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2002. Αλλά αυτή η υποστήριξη μειώθηκε απότομα ως αποτέλεσμα της επιδεινούμενης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης.

Πολιτικά, η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει όλο και περισσότερο την ιδέα ενός θρησκευτικού κράτους, παρόλο που το σύνταγμα επιβάλλει ένα κοσμικό, και καταστέλλει ανελέητα τους δημοσιογράφους και την πολιτική διαφωνία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Οι οικονομικές συνθήκες είναι ακόμη χειρότερες. Όταν η ανάπτυξη άρχισε να επιβραδύνεται στα μέσα της δεκαετίας του 2010, η κυβέρνηση του Ερντογάν απάντησε χορηγώντας επενδύσεις υποδομών μεγάλης κλίμακας και ενθαρρύνοντας τις τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά. Επειδή όμως αυτές οι δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν από εξωτερικές πηγές, δημιούργησαν πληθωριστική πίεση. Ο τουρκικός πληθωρισμός έφτασε σε διψήφιο ποσοστό το 2017 και έκτοτε έχει αυξηθεί περαιτέρω.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear