Γιατί επενδύουν όλοι στην 'οικονομία του διαστήματος'

Plus: Το ρεκόρ και το ρίσκο που ενέχει η εκτόξευση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Γράφει: Esquire Editors 20 Ιανουαρίου 2022

Οι εταιρείες αεροδιαστημικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των SpaceX και Sierra Space, έλαβαν περίπου 15 δισ. δολάρια από ιδιώτες επενδυτές μέσα στο 2021, σηματοδοτώντας ένα έτος-ρεκόρ για την αναπτυσσόμενη βιομηχανία, αφού οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στην "οικονομία του διαστήματος". 

Τα εντυπωσιακά ποσοστά

Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες διαστημικών υποδομών εκτινάχθηκαν στα 14,5 δισ. δολάρια το 2021 από 9,8 δισ. το 2020, μια αύξηση άνω του 50%, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας Space Capital.

To ιστορικό υψηλό επενδύσεων σε ετήσια βάση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ποσό-ρεκόρ των 4,3 δισ. δολαρίων που συγκεντρώθηκαν μόνο μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2021, σε μια σειρά mega χρηματοδοτικών γύρων. 

Στην κορυφή βρέθηκαν η Sierra Space, η οποία συγκέντρωσε 1,4 δισ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης, η SpaceX του Elon Musk με 337 εκατ. δολάρια και η Planet Labs με 250 εκατ. δολάρια που εισήχθη μέσω SPAC στο χρηματιστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Σύμφωνα με την έκθεση της Space Capital, από το 2021 έχουν πραγματοποιηθεί αθροιστικά παγκόσμιες επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 252,9 δισ. δολαρίων σε 1.694 εταιρείες διαστημικής τεχνολογίας.

"Βλέποντας μπροστά, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για να διευρυνθεί η υιοθέτηση των υφιστάμενων υποδομών, καθώς αναζητούμε ριζοσπαστικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται στη διαστημική τεχνολογία", επισήμανε στην έκθεση ο CEO της Space Capital, Chad Anderson.

Η εταιρεία δηλώνει ενθουσιασμένη με το Starship της SpaceX, το οποίο αναμένεται να μπει σε διαστημική τροχιά εντός του 2022, γεγονός το οποίο όχι μόνο θα εγκαινιάσει μια "νέα φάση ανάπτυξης υποδομών", αλλά "θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στο διάστημα".

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.