Τι μπορεί να πάει στραβά με τον διαστημικό τουρισμό

Ο διαστημικός τουρισμός παρέχει ασφάλεια ή είναι ένα πολύ επικίνδυνο χόμπι (πέρα από ακριβό);

Τι συμβαίνει με τον διαστημικό τουρισμό και την ασφάλεια των μακρινών ταξιδευτών εκεί έξω; Πόσο μεγάλο είναι το ρίσκο που παίρνει κάποιος για την υγεία, την αρτιμέλεια και τη ζωή του όταν αποφασίζει να αφήσει τη Γη για λόγους ψυχαγωγίας, για να κάνει μία βόλτα στ' αστέρια και να γυρίσει πίσω; Μετά την επιτυχία της πρόσφατης αποστολής της SpaceX, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αναρωτιούνται σχετικώς, γι' αυτό και αποφασίσαμε να το ψάξουμε λίγο παραπάνω.

Υπάρχει όντως θέμα με την ασφάλεια στον διαστημικό τουρισμό;

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο site Space.com, όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι η βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού δεν λειτουργεί στη βάση ενός κυβερνητικού πρωτοκόλλου ασφαλείας ή κάποιου εσωτερικού κανονισμού, αλλά βασίζεται στο υψηλό επίπεδο επίδοσης του πληρώματος για την αποφυγή του ανθρώπινου λάθους. Κι όμως, το 2014, ένα ανθρώπινο λάθος ήταν αυτό το οποίο προκάλεσε την εν πτήση έκρηξη του πρώτου οχήματος SpaceShipTwo της Virgin Galactic, προκαλώντας τον θάνατο ενός εκ των δύο επιβαινόντων του. 

Τι μπορεί να πάει στραβά με τον διαστημικό τουρισμόGetty Images

Πόσο επικίνδυνα είναι, λοιπόν, τα ταξίδια στο διάστημα;

Οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά είναι 1 στις 9, τουλάχιστον σύμφωνα με όσους γνωρίζουν κάτι παραπάνω από εμάς. Παρότι, λοιπόν, οι πιθανότητες δεν είναι αμελητέες, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, για την οποία έχουμε στοιχεία, ζητάει από τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαστημικού τουρισμού εχέγγυα για την ασφάλεια των πολιτών επί εδάφους και διαστήματος, αλλά η δικαιοδοσία της δεν επεκτείνεται στους διαστημικούς τουρίστες ούτε εγγυάται το ότι τα διαστημικά οχήματα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο. Κι αυτό γιατί κυριαρχεί η άποψη ότι ο υπερβολικός έλεγχος μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για την ανάπτυξη της καινοτομίας

> Διάβασε ακόμα: Διαστημικός τουρισμός: Μία τυπική ημέρα εκεί έξω

Η αποποίηση ευθύνης

Οι σημερινοί τουρίστες του διαστήματος, λοιπόν, απλώς υπογράφουν μία σχετική φόρμα, σύμφωνα με την οποία αποδέχονται οτιδήποτε και αν τους συμβεί κατά τη διάρκεια της αποστολής.

> Διάβασε ακόμα: Branson Vs. Musk Vs. Bezos: Μία διαστημική κούρσα δισεκατομμυρίων

Ποιες εταιρείες είναι πιο ασφαλείς και γιατί

Τα διαστημόπλοια της Virgin Galactic χρησιμοποιούν τεχνολογία που προαπαιτεί σε μεγαλύτερο βαθμό τον χειρισμό της από ανθρώπους σε σχέση με π.χ. το New Shepard της Blue Origin ή το Crew Dragon της SpaceX. Συνεπώς, οι δύο τελευταίες εταιρείες, λόγω και της εκτενούς συνεργασίας τους με τη NASA -που έχει εξαιρετικά αυστηρά standards- θεωρούνται πιο ασφαλείς. Κάτι ακόμα: Η Virgin Galactic έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών για μία σειρά παραβάσεων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα των προγραμματισμένων της πτήσεων, παρότι η εταιρεία διαθέτει ήδη λίστα αναμονής 600 πελατών. Τυχαίο; Θα δείξει.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις τύχη στη ζωή σου, σύμφωνα με το TikTok

Παραδόξως, κάποιες από αυτές τις συμβουλές παύλα πρακτικές, βγάζουν νόημα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι σχέση έχει ο Tony Soprano με τον LeBron James

O James Gandolfini είχε υποδυθεί ξανά τον θρυλικό ήρωα σε ένα μικρό βίντεο που έχει όλες τις απαντήσεις.

Γραφει Παυλος Κρουστης