Το Facebook και η ώρα της κρίσης στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Σε σημείο καμπής το διάσημο κοινωνικό δίκτυο μετά την απώλεια 230 δισ. κεφαλαιοποίησης.

Γράφει: Esquire Editors 04 Φεβρουαρίου 2022

"Ανώμαλη προσγείωση” σημείωσε η μετοχή της Meta, μητρική του Facebook, την Πέμπτη, καταγράφοντας "βουτιά” άνω του 25% -που "έσβησε” πάνω από 250 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία σηματοδοτώντας τη χειρότερη συνεδρίαση στην ιστορία της εταιρείας- μετά την απογοητευτική τριμηνιαία οικονομική έκθεση που έδειξε μείωση των χρηστών και εκτίναξη των δαπανών που σχετίζονται με τη μετάβασή της στο "μετασύμπαν” (metaverse).

Η μετοχή της Meta Platforms κατέγραψε εχθές τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από ιδρύσεώς της, κατρακυλώντας περισσότερο από 25%, με αποτέλεσμα να απωλέσει περισσότερα από 230 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Η απότομη πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας, η οποία πλέον ανέρχεται σε περίπου 660 δισ. δολάρια, είναι η μεγαλύτερη "χασούρα” στην ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η μετοχή της Meta "βυθίζεται” μετά την απογοητευτική τριμηνιαία έκθεση κερδοφορίας, όπου οι προβλέψεις του τεχνολογικού κολοσσού για τα έσοδα ήταν κατώτερες των προσδοκιών, ενώ προειδοποίησε ότι η δραστηριότητά της αντιμετωπίζει φέτος σοβαρές προκλήσεις.

Οι επενδυτές "ξεφορτώθηκαν” τις μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού εν μέσω ανησυχιών τόσο για τη μείωση του ρυθμού αύξησης των χρηστών όσο και λόγω της αύξησης των δαπανών που σχετίζονται με την εστίαση της εταιρείας στην επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα πραγματικότητα.

Απογοητεύοντας ακόμη περισσότερο, η Meta ανακοίνωσε ότι το Facebook απώλεσε ημερήσιους χρήστες για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς η δραστηριότητα της βασικής πλατφόρμας του επιβραδύνθηκε, με τα στελέχη της εταιρείας να "κατηγορούν” τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από εταιρείες όπως το TikTok για την πτώση αυτή.

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει στρέψει τους περισσότερους από τους πόρους της εταιρείας στην ανάπτυξη της ιδέας του για το "μετασύμπαν”: το Facebook δαπάνησε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια για το metaverse πέρυσι και αναμένει περαιτέρω "σημαντική αύξηση” αυτών των δαπανών το 2022.

Φτωχότερος σχεδόν κατά 30 δισ. δολάρια ο Ζούκερμπεργκ

Η πτώση της μετοχής της Meta έκανε κατά πολύ "φτωχότερο” όμως και τον Ζούκερμπεργκ. Συγκεκριμένα, η καθαρή περιουσία του συνιδρυτή του Facebook μειώθηκε κατά 29,7 δισ. δολάρια την Πέμπτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα στενά όρια του οικονομικού διαζυγίου ΗΠΑ - Κίνας

Το νέο μότο Ευρώπης και ΗΠΑ έναντι της Κίνας είναι το de-risking.

Κάτι τρέχει με την περιουσία του Bernard Arnault

"Τρίζει" η (πρώτη) θέση του στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η δολοφονία του George Floyd άλλαξε τον κόσμο

Τρία χρόνια μετά, άνθρωποι στην Αμερική και αλλού στον κόσμο συνεχίζουν να μη μπορούν να αναπνεύσουν. Κάτι όμως έχει αλλάξει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

'Έφυγε' από τη ζωή η Tina Turner

Στα 83 της χρόνια μετά από "μάχη" με μακροχρόνια ασθένεια.

Όσα γνωρίζουμε για τον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά

Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού.