Διπλή ανησυχία προκαλεί στην αγορά ενέργειας, η κρίση στην Ουκρανία και το ολοένα και πιο πιθανό σενάριο μιας στρατιωτικής σύρραξης.

Πιο συγκεκριμένα ενδεχόμενη στρατιωτική ανάφλεξη αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στο μέτωπο της ενεργειακής ασφάλειας και της ομαλής ενεργειακής τροφοδοσίας.

Χθες μάλιστα εξετάστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό το έκτακτο σχέδιο για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας. Την ίδια στιγμή, η Ρωσο - ουκρανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα και στο μέτωπο των τιμών της ενέργειας.

Έτσι, σύμφωνα με παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, ενδεχόμενη στρατιωτική ανάφλεξη, θα μπορούσε να προκαλέσει εκ νέου ράλι και εκτόξευση των τιμών.

Στο μέτωπο της ασφάλειας προμήθειας, όπως αποφασίστηκε χθες κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης το Μέγαρο Μαξίμου, το plan b για την διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας περιλαμβάνει επιπλέον εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, μετατροπή της λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου με χρήση εναλλακτικού καυσίμου καθώς και αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων.

Το σχέδιο για ενεργειακή επάρκεια

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο διατάραξης της ενεργειακής προμήθειας της χώρας αξιολογήθηκε ως ακραίο καθώς οι υφιστάμενες ροές αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP καθώς και οι εισαγωγές LNG από τη Ρεβυθούσα κρίνονται ως επαρκείς για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας το Φεβρουάριο. Ωστόσο, εάν προκύψει ανάγκη για τον επόμενο μήνα, Μάρτιο, τότε το σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια περιλαμβάνει:

- Την αξιοποίηση του λιγνιτικού στόλου μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ

- Τη μετατροπή της λειτουργίας των μονάδων Λαύριο 4 και Κομοτηνή ώστε να χρησιμοποιούν καύσιμο το πετρέλαιο. Η ΔΕΗ, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα αποθέματα λιγνίτη και ντίζελ.

- Τη λειτουργία με πετρέλαιο των ιδιωτικών μονάδων της Elpedison, ισχύος 800 MW και της Ήρων ισχύος 120MW.

Η συνέχεια στο Capital.gr