Στις αποφάσεις για την οικονομία από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες και την συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη στρέφεται σήμερα το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να σχεδιάσει και το νέο σενάριο για την οικονομία αλλά και τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας. Η ΕΚΤ, αναμένεται να εκπέμψει ένα μήνυμα συνέχισης της ευνοϊκής οικονομικής πολιτικής έχοντας εκτιμήσει και τις πρώτες συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες αποτυπώνονται με χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό.

Οι κρίσιμες πέντε ημέρες

Η απόφαση στο σημερινό συμβούλιο νομισματικής πολιτικής, δεν θα είναι εύκολη, καθώς τα λεγόμενα "γεράκια", θεωρούν ότι η σημαντική πτώση της ανεργίας στην Ευρωζώνη στο 6,5% σε συνδυασμό με τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν σύντομα σε νέες πιέσεις για αυξήσεις μισθών που θα κάνουν πιο δύσκολη της αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, από το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι ΕΚΤ και FED φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη ότι όσο ο πόλεμος συνεχίζεται θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην στήριξη της ανάκαμψης των οικονομιών, αφήνοντας το δύσκολο έργο του ελέγχου του πληθωρισμού για την περίοδο που η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Το σήμα συνέχισης της εξαιρετικά ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ αναμένεται ότι θα έχει ευνοϊκές συνέπειες και για τα ελληνικά ομόλογα, συγκρατώντας το κόστος δανεισμού.

Το δεύτερο σημαντικό ραντεβού, θα είναι η άτυπη σύνοδος κορυφής στις Βερσαλλίες, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν εκτός από την συμπλήρωση των κυρώσεων σε Ρωσία και τη Λευκορωσία, και το σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. Το κορυφαίο θέμα για την Ελλάδα, θα είναι η γαλλική πρόταση για το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την ενέργεια και την άμυνα.

Η συνέχεια στο Capital.gr