Το φινάλε του Bitcoin;

Το αυξημένο κόστος της ενέργειας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στις τροφοδοτικές αλυσίδες, όλα θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του Bitcoin.

Το Bitcoin, το πιο ισχυρό κρυπτονόμισμα του πλανήτη, βρίσκεται στην πιο δεινή θέση που έχει βρεθεί τους τελευταίους δέκα μήνες. Σε σύγκριση μάλιστα με το περασμένο φθινόπωρο έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας του. Πλέον, 1 Bitcoin αντιστοιχεί σε λιγότερο από 30 χιλιάδες δολάρια από τα σχεδόν 70 χιλιάδες που αντιστοιχούσε τον Νοέμβριο, με διάφορα σκαμπανεβάσματα που δεν αλλάζουν την ουσία της είδησης. 

Σε τι οφείλεται η κατρακύλα του Bitcoin

Στις αρχές Μαΐου οι χρηματιστηριακοί δείκτες Dow Jones και Nasdaq είχαν σημαντικές απώλειες, με τον πρώτο να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και χρόνια, ενώ ο δεύτερος έφτασε σε νέο χαμηλό για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο, με όλους τους τομείς του να βρίσκονται στο κόκκινο εκτός από αυτόν των αγαθών πρώτης ανάγκης.

Η αξία των κρυπτονομισμάτων φαίνεται λοιπόν να ευθυγραμμίζεται με τις κινήσεις στο χρηματιστήριο. Αυτός δεν είναι όμως ο μόνος λόγος που έχει φέρει τα κρυπτονομίσματα σε αυτή τη θέση.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός καλπάζει. Τον Απρίλιο άγγιξε το 8,5% στις ΗΠΑ, κάτι που είχε να συμβεί από το 1981. Επίσης, αυξήθηκαν τα επιτόκια στις κεντρικές τράπεζες και μειώθηκε η ποσότητα των χρημάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, κάτι που έχει οδηγήσει σε ένα είδος 'αποδιοργάνωσης' και νέας ιεράρχησης των οικονομικών προϊόντων.

Το φινάλε του Bitcoin;Getty Images

Η πιο επισφαλής επένδυση 

Το Bitcoin τώρα περισσότερο από ποτέ αποτελεί ένα εξαιρετικά επισφαλές επενδυτικό προϊόν και περνάει μία μη-επεκτατική και άσχημη νομισματική φάση, προϊόν πολλών καταστάσεων στις οποίες σαφώς περιλαμβάνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλυσίδες παροχής πρώτων υλών.

Αξίζει να αναφερθεί το ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της από 0,25% έως 0,50% σε 0,75% έως 1%. Κι ενώ αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση στην οποία έχει προβεί την τελευταία εικοσαετία, τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο και μάλιστα γρήγορα, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνεισφέρουν στην αβεβαιότητα. Ανάμεσά τους οι ανισορροπίες στην προσφορά και τη ζήτηση που ίσως να βρίσκονται κοντά σε μία κορύφωση, η τρέλα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά ενέργειας, ακόμα και τα πρόσφατα lockdown στην Κίνα.

> Διάβασε ακόμα: Η στιγμή της αλήθειας για το Ethereum

Επιπλέον, η κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς στις αρχές του Μαΐου έχει επηρεάσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς, που έχουν ρίξει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Για παράδειγμα η Apple έχει επενδύσει περίπου 220 δισεκατομμύρια δολάρια και η Tesla περίπου 200.

> Διάβασε ακόμα: Τα κρυπτονομίσματα του 2022

Κάπως έτσι, ο τομέας που δεν φοβήθηκε ούτε τα πρώτα lockdown ούτε τον κορονοϊό μοιάζει τώρα να βάλλεται από την τέλεια καταιγίδα, με το Bitcoin, το Ether και, σε μικρότερο βαθμό, τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα να πληρώνουν το τίμημα των αποεπενδύσεων: Οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ασφαλή πεδία και σε επενδυτικά αγαθά που θεωρούνται πιο ασφαλή σε χρόνους αβεβαιότητας, κάτι που κάνει την αγορά του Bitcoin να βρίσκεται κοντά σε ένα πιθανό φινάλε.

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης