Πώς ο πληθωρισμός απειλεί τα εθνικά νομίσματα

Η Fed δικαιώνεται, οι Αμερικάνοι στο εξωτερικό το απολαμβάνουν, αλλά δεν πανηγυρίζουν και όλες οι εταιρίες.

Γράφει: Esquire Editors 25 Ιουλίου 2022

Το αμερικανικό δολάριο είναι ο "βασιλιάς των νομισμάτων" παγκοσμίως εδώ και 75 χρόνια. Παρόλο που οι σοκαρισμένοι από τον υψηλό πληθωρισμό Αμερικανοί δεν το συνειδητοποιούν, η αγοραστική του δύναμη παραμένει μεγαλύτερη έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων – προνόμιο για τους Αμερικανούς, αν και με κόστος.  

Γιατί ο πληθωρισμός πλήττει λιγότερο το δολάριο

Ο πληθωρισμός ψαλιδίζει την αξία του ευρώ, του γεν και της λίρας με πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι πλήττει το δολάριο. Σύμφωνα με τον δείκτη που μετρά το δολάριο έναντι αυτών των τριών νομισμάτων καθώς και του καναδικού δολαρίου, της σουηδικής κορώνας και του ελβετικού φράγκου, η αξία του αμερικανικού νομίσματος έχει κάνει ράλι 20% τους τελευταίους 14 μήνες, φτάνοντας στην ισοτιμία 1:1 με το ευρώ μες στον Ιούλιο για πρώτη φορά από το 2002.

Το ισχυρό δολάριο ωφελεί μεγάλο μέρος των καταναλωτών στις ΗΠΑ, αφού έχουν φθηνύνει οι τιμές των εισαγόμενων τροφίμων, ενώ συμφέρουσα είναι και η κράτηση ξενοδοχείων στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell είναι επίσης κερδισμένος, καθώς δικαιώνεται για τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Δεν έχουν λόγο να πανηγυρίζουν όλοι, όμως. Οι αμερικανικές εταιρείες που εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους θα δουν πιέσεις στον τζίρο. Οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως σε Ευρώπη και Ιαπωνία, πιθανόν να οδηγηθούν σε εξαιρετικά επιθετικές κινήσεις για να τονώσουν τα αδύναμα νομίσματά τους, σε βάρος του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης.

"Όσον αφορά το πρόβλημα του πληθωρισμού, η Fed ξύπνησε αργά. Γι’ αυτό και αναγκάστηκε να γίνει τόσο επιθετική", λέει ο Chris Low, χρηματιστής και οικονομολόγος της FHN Financial. "Το δολάριο δεν θα ήταν τόσο ισχυρό αν οι άλλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο ξυπνούσαν νωρίτερα από τη Federal Reserve. Αλλά και εκείνες έμειναν πίσω, ιδίως στην Ευρώπη".

"Το ισχυρό δολάριο μπορεί να λύσει κάποια προβλήματα της Fed", υποστηρίζει ο Low. Πώς; Κατ’ αρχάς, επιβραδύνοντας την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι ξένες εταιρείες θα μειώνουν τις δαπάνες για αγαθά που έχουν ακριβύνει στα νομίσματά τους. Πολλά από τα πιο σημαντικά εμπορεύματα στον κόσμο, όπως το πετρέλαιο, τιμολογούνται σε δολάριο. Καθώς το δολάριο ενισχύεται, το συμπαρασύρεται ανοδικά για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Μια οικονομία που κατεβάζει ρυθμούς και αποκλιμακώνει τις πληθωριστικές πιέσεις περιορίζει την ανάγκη για λήψη ανάλογων δραστικών μέτρων στο μέλλον.

Επιπλέον, το ισχυρό δολάριο καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές, χαλαρώνοντας τον κλοιό πιέσεων για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Στο εξωτερικό, το ανοδικό δολάριο είναι προνόμιο για τους Αμερικανούς τουρίστες που κάνουν βόλτες με γόνδολες στα κανάλια της Βενετίας, πίνουν βαυαρικές μπύρες στο Μόναχο και επισκέπτονται το Λούβρο στο Παρίσι. Οι ταξιδιώτες έχουν αρχίσει ήδη να επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές. Η Hotels.com και η Expedia ανέφεραν διψήφια αύξηση στις αναζητήσεις για καλοκαιρινά ταξίδια σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς στις αρχές Ιουλίου, σε σύγκριση με τα τέλη Ιουνίου, με πόλεις όπως το Παρίσι (+25%), η Φρανκφούρτη (+25%) και το Άμστερνταμ (+20%) να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε ένα ξενοδοχείο στη Γερμανία έχει υποχωρήσει έως και 10% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τη Hotels.com.

Ωστόσο, οι αμερικανικές επιχειρήσεις που βασίζονται στους καταναλωτές στο εξωτερικό θα υποφέρουν λόγω του ισχυρού δολαρίου, καθώς οι υψηλές τιμές θα αναγκάσουν τους δυνητικούς πελάτες να ξανασκεφτούν τις αγορές τους. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι εξαγωγείς βαρέων μηχανημάτων, όπως τρακτέρ, αεροπλάνων και γερανών, ιδίως οι εταιρείες που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους στις ΗΠΑ. Αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με σκληρό ανταγωνισμό, καθώς αρκετές επιχειρήσεις στο εξωτερικό θα μπορούν να παράγουν ή να εισάγουν τα ίδια προϊόντα με χαμηλότερο κόστος.

Μεγάλες εταιρείες όπως η John Deere και η Caterpillar διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο. Οι ίδιες προβλέπουν μείωση των εσόδων τους μόλις κατά 2%, αφού μετέφεραν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στο εξωτερικό, εν μέρει για να αποφύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες που είχαν να αντιμετωπίσουν την τελευταία φορά που το δολάριο έκανε ράλι. Μεσαίου μεγέθους εταιρείες όπως η Oshkosh και η Terex, και άλλες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του κατασκευαστικού και γεωργικού εξοπλισμού, θα δουν μείωση του τζίρου τους κατά 10%.

Ιδιαίτερα ευάλωτη μοιάζει η Boeing. Ο κύριος ανταγωνιστής της είναι η Airbus, η οποία κατασκευάζει τα περισσότερα αεροσκάφη της στην Ευρώπη και στην Ασία. "Όταν το ευρώ αποδυναμώνεται, μειώνεται και το επίπεδο κόστους", σημειώνει ο Charles Armitage, αναλυτής αεροδιαστημικής και άμυνας της Citigroup. Η Boeing μπορεί να βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση λαμβάνοντας μεγάλες παραγγελίες από αεροπορικές εταιρείες που πρέπει να αναβαθμίσουν τους στόλους τους. Η Delta, για παράδειγμα, παρήγγειλε 100 αεροσκάφη Boeing 737 νωρίτερα τον Ιούλιο. Και άλλες αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να ανταγωνιστούν ξένες, από κράτη με ασθενέστερο νόμισμα που μπορούν να πωλήσουν φθηνότερα τα προϊόντα τους. 

Θα ανακάμψει το ευρώ;

Ο μεγάλος χαμένος από την ισοτιμία δολαρίου-ευρώ είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρόσφατα προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της εδώ και πάνω από μία δεκαετία. "Ας μην πιστέψουν στις ΗΠΑ πως αυτή είναι κάποια μεγάλη νίκη του αμερικανικού συστήματος", υπογραμμίζει ο Peter Morici, οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland. "Απλώς η Ευρώπη πήρε κακό βαθμό".

Ο πληθωρισμός που δημιουργείται από την υποχώρηση των νομισμάτων έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να οδηγήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο στον ίδιο μονόδρομο: να ακολουθήσουν τη Fed στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων, αψηφώντας τις οικονομικές συνέπειες. "Οι αγορές θα προσαρμοστούν. Το δολάριο θα πέσει και κάποια στιγμή το ευρώ και η λίρα θα ανακάμψουν", εκτιμά ο Morici.

Από: Capital.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης