Η 'τρελή' κούρσα του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Τα αρμόδια υπουργεία παρακολουθούν τις διαδοχικές ανατιμήσεις και περιμένουν το εθνικό πληθωρισμό για τον Ιούνιο κοντά στο 13%.

Γράφει: Esquire Editors 03 Ιουλίου 2022

Σε τροχιά ριζικής αναθεώρησης για τον φετινό πληθωρισμό βρίσκεται πλέον το υπουργείο οικονομικών από το 6,1% που προέβλεπε τον Απρίλιο πάνω από το 7%. Η νέα πρόβλεψη δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη επίσημα, αφού όλοι αναμένουν το αποτέλεσμα που θα έχει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ που θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα.

Στο μεταξύ, οι κακές ειδήσεις συνεχίζονται. Τελευταία, είναι η εκτίμηση της Eurostat ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή έφτασε τον Ιούνιο στο 12% από 10,5% τον Μάϊο. Με δεδομένη την μικρότερη βαρύτητα που δίνεται σε καύσιμα και φρέσκα τρόφιμα στο ευρωπαϊκό δείκτη, ο εθνικός δείκτης που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή, αναμένεται ότι θα ανεβάζει τον " εθνικό" πληθωρισμό κοντά στο 13%. 

Την ίδια ώρα,η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε την Παρασκευή τα 149,7 ευρώ την θερμική μεγαβατώρα,από τα 93 ευρώ που είχε υποχωρήσει κοντά στα μέσα Ιουνίου. Αντίστοιχα,η τιμή χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα εκτοξεύτηκε χθες στα 351,7 ευρώ/μεγαβατώρα από 225 ευρώ που ήταν στις αρχές Ιουνίου. Το ξέφρενο ράλι των τιμών των καυσίμων έχει αρχίσει να ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο και για την φετινή ανάπτυξη. Τούτο με δεδομένο ότι τα 3 δισ. ευρώ επιπλέον τα οποία αναμένεται να δώσει για φέτος ο τουρισμός στο ΑΕΠ, ανακάμπτοντας πλήρως από την υποχώρηση που είχε το 2020, απαλείφονται από τις συνεχείς ανατιμήσεις της τιμής του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται, ότι για κάθε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 10 ευρώ, το ΑΕΠ χάνει περίπου 600 εκ ευρώ από την αύξηση των εισαγωγών. Προς το παρόν, όλοι μιλούν για ανάπτυξη το 2022, πάνω από 3%. 

Τα τρόφιμα 

Το χειρότερο είναι ότι οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα, μαζί με τον περιορισμό της διάθεσης βασικών τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία (δημητριακά, βρώσιμα έλαια) έχει πυροδοτήσει και ένα δεύτερο κύκλο αύξησης τιμών, σε πολλά τρόφιμα. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν τα υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης, είναι ότι οι ανατιμήσεις αυτές θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι,αφού οι έξωθεν ανατιμήσεις, δεν έχουν περάσει ακόμη στις τελικές τιμές. Αυτό αναμένεται ότι θα γίνει σύντομα, καθώς παρά την φιλολογία περί μείωσης της κατανάλωσης, τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών δείχνουν ότι η τελική καταναλωτική δαπάνη συνέχισε να αυξάνεται και το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, παρά τις συνεχείς ανατιμήσεις. Πλέον, η μόνη ελπίδα ανάσχεσης των πληθωριστικών πιέσεων παραμένει η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας, θα περιορίσει την ρευστότητα στην αγορά και θα οδηγήσει σε μια - μερική έστω - αποκλιμάκωση των τιμών

Τα μέτρα στήριξης 

Στο μεταξύ ως μόνο αντίβαρο στην μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η κυβέρνηση έχει έτοιμα δύο βασικά μέτρα στήριξης για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και τα καύσιμα. Το πρώτο εφαρμόζεται από την Παρασκευή και αφορά την έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, με κόστος 2 δισ. ευρώ. Όμως, πριν καλά καλά εφαρμοστεί, το μέτρο τα στελέχη του οικονομικού επιτελείο αναρωτιούνται για το αν, με την πορεία των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, τα χρήματα που έχουν υπολογιστεί, θα επαρκέσουν για να απορροφήσουν από το 70% έως 90% των επιβαρύνσεων στα νοικοκυριά μέχρι και τα μέσα του 2023, όπως έχει προγραμματιστεί.

Το δεύτερο μέτρο, με 3,1 εκατομμύρια δυνητικούς δικαιούχους είναι η δεύτερη επιδότηση καυσίμων (fuel pass 2) που θα αρχίσει να τρέχει από το τέλος του μήνα προσφέροντας από 45 και 100 ευρώ για την προμήθεια καυσίμων. Στην αυτήν την περίπτωση είναι δεδομένο ότι τα χρήματα δεν θα επαρκέσουν. Για τον λόγο αυτό υπάρχει υπόσχεση, για μια τρίτη επιδότηση η οποία θα καλύπτει, τους τελευταίους τρεις μήνες τους του χρόνου.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 56,6%

Στις 12 μονάδες διαμορφώθηκε η διαφορά από την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τον συνεχάρη τηλεφωνικά.

Ένα εύλογο ερώτημα για τους ιδιοκτήτες AirBnB

Συμφέρει να είμαι ιδιώτης ή να ανοίξω εταιρεία; Η απάντηση εντός.

Τσεκάροντας την 'Πύλη της Κολάσεως' στο Τουρκμενιστάν

Μία "φλεγόμενη πύλη" από μεθάνιο καίει στην έρημο του Τουρκμενιστάν για περισσότερα από 50 χρόνια.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η απίστευτη 'προφητεία' του Δημήτρη Μαύρου για την εκλογή του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

Τον περασμένο Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB είχε περιγράψει ένα προφίλ που ομολογουμένως, κάτι μας θυμίζει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Γιατί τα $9 τρισ. χρέος του Πεκίνου είναι (και) παγκόσμιο πρόβλημα

Οι οικονομολόγοι έχουν στα χέρια τους ένα πρόβλημα "τύπου Lehman".

Μία μίνι μετάφραση των ανακοινώσεων Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Με δύο παρεμβάσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για την κάλυψη των ζημιών από φυσικές καταστροφές.