To Forbes αποκαλύπτει τη μυθική περιουσία του Καρόλου

Μια ματιά στην τεράστια περιουσία του νέου μονάρχη.

Γράφει: Esquire Editors 16 Σεπτεμβρίου 2022

Όταν είσαι μέλος του Οίκου του Ουίνδσορ, το να ασχοληθείς με την οικογενειακή επιχείρηση μπορεί να συνοδεύεται από μια ζωή γεμάτη κύρος και προνόμια, αλλά δεν φέρνει πάντα μεγάλο πλούτο. Ακόμη και τα μέλη της Εταιρείας -όπως είναι γνωστοί οι υψηλόβαθμοι βασιλείς από τις ημέρες του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' - συχνά εξαρτώνται από τους μεγαλύτερους για επιδόματα, δώρα και άλλες "γαλαζοαίματες" παροχές. Αλλά εξακολουθεί να είναι ωραίο να είσαι ο βασιλιάς, όπως αποδεικνύει έρευνα του Forbes.

Αφού εκπαιδεύτηκε για τη θέση αυτή για πάνω από 70 χρόνια, ο βασιλιάς Κάρλος Γ' κληρονόμησε μεγάλες εκτάσεις γης, βασιλικά κτήματα, σπάνια κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής και άλλη περιουσιακά στοιχεί -κάποια από αυτά χρονολογούνται αιώνες πίσω- από τη μητέρα του, τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Επίσης, τώρα επιβλέπει ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 42 δισ. δολαρίων που φυλάσσονται σε καταπίστευμα για το Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων δισ. σε επενδύσεις και άλλα πλούσια παλάτια, λαμπερά κοσμήματα και ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης που στην πραγματικότητα δεν θα του ανήκουν ποτέ.

Η διαθήκη της Αυτού Μεγαλειότητας αναμένεται να σφραγιστεί για τουλάχιστον 90 χρόνια, οπότε η ακριβής κατανομή των περιουσιακών της στοιχείων δεν θα είναι γνωστή για αρκετές γενιές. Αλλά ως ο μεγαλύτερος γιος της, ο Κάρολος κληρονόμησε τα ιδιωτικά κτήματα της βασίλισσας -το πολυαγαπημένο της κάστρο στο Balmoral της Σκωτίας, όπου πέθανε, καθώς και το Sandringham στην ανατολική Αγγλία, όπου βρίσκεται η φάρμα καθαρόαιμων αλόγων γνωστή ως Royal Studs. Ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται επίσης να κληρονομήσει την τεράστια ιδιωτική συλλογή της από κοσμήματα, έργα τέχνης, σπάνια γραμματόσημα και τυχόν προσωπικές επενδύσεις. Συνολικά, το Forbes εκτιμά ότι αυτά τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε 500 εκατ. δολάρια. Και ο Κάρολος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ούτε ένα σελίνι για φόρο κληρονομιάς, χάρη σε μια συμφωνία του 1993 με τη βρετανική κυβέρνηση που απαλλάσσει τις μεταβιβάσεις περιουσίας από τον έναν ηγεμόνα στον άλλο.

Ο 73χρονος νέος Βασιλιάς αναλαμβάνει τον θρόνο έχοντας και ο ίδιος μεγάλη προσωπική περιουσία, κυρίως μέσω του προσοδοφόρου ετήσιου εισοδήματός του από το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο του απέφερε φέτος 27 εκατ. δολάρια και το οποίο θα κληρονομήσει τώρα ο μεγαλύτερος γιος του, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. Ως πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρλος ξεκίνησε διάφορα εγχειρήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Μέσω του Φιλανθρωπικού του Ιδρύματος (Charitable Foundation - το οποίο επίσης κληρονομεί ο Ουίλιαμ), ο Κάρολος είχε στην ιδιοκτησία του το μεγαλύτερο brand βιολογικών τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και ένα καταφύγιο στη φύση και ένα κέντρο χειροτεχνίας στην Τρανσυλβανία.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα αποκτήσει τώρα στην Κορνουάλη ένα συγκρότημα με καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων του γηπέδου κρίκετ στο Λονδίνο, της πρώην κατοικίας του Καρόλου στο Highgrove House και των νήσων Σίλι, αλλά ο νέος Βασιλιάς δεν θα μείνει ακριβώς χωρίς προνομιούχα ακίνητη περιουσία.

Ως νέος μονάρχης, ο Κάρολος αναλαμβάνει την ιδιοκτησία ιδρυμάτων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 42 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα πιο διάσημα βασιλικά παλάτια του κόσμου. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία -τα οποία περιλαμβάνουν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το κάστρο του Ουίνδσορ και τον Πύργο του Λονδίνου- δεν ανήκουν απευθείας στον Βασιλιά, αλλά αντιθέτως ανήκουν στον μονάρχη, στο όνομα του Στέμματος για τη διάρκεια της βασιλείας του. Διατηρούνται επίσης σε "καταπίστευμα" για τους διαδόχους του και το έθνος, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν μπορούν να πωληθούν.

Σε αντίθεση με τα διάφορα κτήματα, για τα οποία υποβάλλονται ετήσιες εκθέσεις, τα παλάτια και τα κοσμήματα θεωρούνται ανεκτίμητα. Ποια είναι η αξία τους λοιπόν; Το Forbes κατέβαλε μια... βασιλική προσπάθεια για τον υπολογισμό.

Τι κατέχει το Στέμμα

Το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο που κατέχει ο Βασιλιάς Κάρολος είναι το Crown Estate, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων με καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους 17,5 δισ. δολαρίων. Τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνουν την Regent Street, τον κυριότερο εμπορικό δρόμο του Λονδίνου, τον ιππόδρομο Ascot Racecourse, (αγαπημένο της Βασίλισσας) και σχεδόν ολόκληρο τον θαλάσσιο βυθό του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλα τα καθαρά κέρδη του Crown Estate -361 εκατ. δολάρια για το έτος χρήσης του 2021- πηγαίνουν στο βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών. Όμως και η βασιλική οικογένεια λαμβάνει μερίδιο.

Συγκεκριμένα, λαμβάνει ένα επίδομα από το Υπουργείο Οικονομικών, γνωστό ως "Sovereigh Grant", ίσο με το 25% του καθαρού κέρδους για το οικονομικό έτος δύο προηγούμενων ετών. Το 2022, το Sovereign Grant ανήλθε σε 99,6 εκατ. δολάρια, με βάση τα καθαρά κέρδη του Crown Estate κατά το έτος χρήσης 2019 - 2020.

Ωστόσο, αυτό το τεράστιο ποσό δεν πηγαίνει απευθείας στον Κάρολο. Ένα ποσοστό 10% του καθαρού κέρδους -39,8 δισ. δολάρια για το 2022- προορίζεται για τη συντήρηση του Μπάκιγχαμ και ένα επιπλέον 15% χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση ετήσιων ταξιδιών της βασιλικής οικογένειας, των επίσημων εκδηλώσεων και τη μισθοδοσία. Και αυτοί οι λογαριασμοί αυξάνονται γρήγορα.

Το πιο ακριβό βασιλικό ταξίδι τον τελευταίο χρόνο, για παράδειγμα, ήταν η εννιαήμερη επίσκεψη του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ στο Μπελίζ, τη Τζαμάικα και τις Μπαχάμες τον Μάρτιο, το οποίο κόστισε περίπου 260.000 δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού πριν από το ταξίδι.

Το Sovereign Grant δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος του Καρόλου. Ως Βασιλιάς, αποκτά επίσης τον έλεγχο του Δουκάτου του Λάνκαστερ, μιας ιδιωτικής ιδιοκτησίας με καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους 753 εκατ. δολαρίων που ανήκει σε καταπίστευμα στον μονάρχη. Τα καθαρά έσοδα του Δουκάτου πηγαίνουν απευθείας στον βασιλιά ως αποζημίωση, ονόματι Privy Purse, η οποία καλύπτει οποιεσδήποτε άλλες επίσημες δαπάνες. (Το 2022, το ποσό ανήλθε σε 24 εκατ. δολάρια προ φόρων.) Σε αντίθεση με το Sovereign Grant, το οποίο είναι αφορολόγητο, η βασίλισσα συμφώνησε το 1993 να πληρώνει εθελοντικά φόρο εισοδήματος για το τμήμα του Privy Purse που δεν χρησιμοποιείται για επίσημους σκοπούς και ο Κάρολος συμφώνησε να διατηρήσει την ίδια πολιτική.

Εκτός από το Crown Estate και το Δουκάτο του Λάνκαστερ, ο Κάρολος κατέχει επίσης το Crown Estate Scotland, ένα χαρτοφυλάκιο με καθαρά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 570 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει τον θαλάσσιο βυθό της Σκωτίας, αγροτικά κτήματα και τα δικαιώματα αλιείας άγριου σολομού και εξόρυξης χρυσού και ασημιού στη Σκωτία.

Οι υπόλοιπες ιδιοκτησίες του Στέμματος -τουλάχιστον εννέα πρώην και νυν βασιλικές κατοικίες και η Βασιλική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει τα κοσμήματα του Στέμματος- είναι πιο δύσκολο να αποτιμηθούν, επειδή δεν θα έφταναν ποτέ στην ελεύθερη αγορά και δεν υποβάλλονται ετήσιες εκθέσεις για αυτά.

Τα κοσμήματα του Στέμματος αποτελούν ίσως το πια αναγνωρισμένα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Ως μέρος της βασιλικής συλλογής, "φυλάσσονται από τον μονάρχη σε καταπίστευμα για το έθνος". Το Royal Institution of Chartered Surveyors εκτίμησε την αξία τους σε 4 δισ. δολάρια το 2019, χρησιμοποιώντας ως μέτρο σύγκρισης την πώληση των γαλλικών κοσμημάτων του Στέμματος το 1887 και την πώληση των κοσμημάτων της  πριγκίπισσας Μαργαρίτας το 2006.

Η συνολική αξία της Βασιλικής Συλλογής, η οποία περιλαμβάνει έργα των Ρέμπραντ, Βερμέερ, Καραβάτζιο και Λεονάρντο Ντα Βίντσι, είναι αναμφισβήτητα πολύ υψηλότερη. Σύμφωνα με έκθεση του 2017 της Brand Finance, μιας εταιρείας αποτίμησης brands με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η αξία της Βασιλικής Συλλογής -συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων του Στέμματος- εκτιμάται σε 12,7 δισ. δολάρια.

Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον εννέα παλάτια, κάστρα και κατοικίες που ανήκουν στον βασιλιά σε καταπίστευμα ή "κατά το δικαίωμα του Στέμματος". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Lenka Dušková Munter, ειδικού στις πωλήσεις ιστορικών ακινήτων στο τσεχικό κτηματομεσιτικό γραφείο Luxent, και του Colby Short, συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του κτηματομεσιτικού ιστότοπου GetAgent.co.uk, η συνολική εκτιμώμενη αξία αυτών των ακινήτων ανέρχεται σε 9,5 δισ. δολάρια.

Το πολυτιμότερο ακίνητο της συλλογής είναι φυσικά η επίσημη κατοικία του Βασιλιά στο Λονδίνο, το παλάτι του Μπάκιγχαμ, η αξία του οποίου εκτιμάται σε 4,9 δισ. δολάρια. Ακόμη, υπάρχει το Clarence House, η επίσημη κατοικία του Καρόλου στο Λονδίνο όταν ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας, που εκτιμάται στα 72 δισ. δολάρια. Η αξία των Balmoral και Sandringham, τα οποία ανήκουν πλέον προσωπικά στον Βασιλιά αφού τα κληρονόμησε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, εκτιμάται στα 118 εκατ. δολάρια και 73 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

Τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να πουληθούν, Αλλά επιλέγοντας το όνομα Κάρολος ως βασιλικό του όνομα, ο νέος Βασιλιάς θα ήταν φρόνιμο να θυμάται τι συνέβη στα περιουσιακά στοιχεία του βασιλιά Καρόλου Α', αφού αποκεφαλίστηκε το 1649.

Μετά το θάνατο του Καρόλου Α' κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου, τα περιουσιακά του στοιχεία βγήκαν αμέσως σε πλειστηριασμό - το παλάτι του Ρίτσμοντ στο Λονδίνο φέρεται να πουλήθηκε για 13.000 λίρες (ή περίπου 1,8 εκατ. δολάρια με σημερινούς όρους) πριν τελικά κατεδαφιστεί. Το κοινοβούλιο πούλησε επίσης τη συλλογή έργων τέχνης του Καρόλου Α΄, που εκείνη την εποχή θεωρούνταν μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Η εκτιμώμενη αξία των 35.000 λιρών μόνο για τους πίνακες -περίπου 5 εκατ. δολάρια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό - είναι ένα μικρό μονάχα ποσοστό των 450 εκατ. δολαρίων που καταβλήθηκαν σε δημοπρασία για ένα μόνο από αυτά τα έργα, τον Salvator Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, όταν έγινε ο ακριβότερος πίνακας που πουλήθηκε ποτέ το 2017.

Κατά πάσα πιθανότητα η βασιλεία του Καρόλου Γ' θα κυλήσει λίγο πιο ομαλά από τον συνονόματό του. Ο νέος βασιλιάς έχει μεγάλη υποστήριξη μετά τον θάνατο της μητέρας του. Μια δημοσκόπηση της YouGov για τους Times του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής του έχει αυξηθεί στο 63% από τον Μάιο, όταν μόνο το 32% των ερωτηθέντων πίστευε ότι θα κάνει καλή δουλειά ως μονάρχης.

"Η βασίλισσα είχε προφανώς μεγάλη εκτίμηση παγκοσμίως και στο Ηνωμένο Βασίλειο", είπε ο David Haigh, διευθύνων σύμβουλος της Brand Finance. "Έκανε εξαιρετικά καλή δουλειά. Και ο κόσμος δεν ξέρει αν ο πρίγκιπας Κάρολος θα θα ακολουθήσει το παράδειγμά της".

Τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του Βασιλιά Καρόλου

Ως νέος βασιλιάς, ο Κάρολος κληρονομεί την προσωπική περιουσία της Βασίλισσας, η οποία εκτιμάται από το Forbes στα 500 εκατ. δολάρια. Σε αυτήν περιλαμβάνεται το Balmoral και το Sandringham, η Βασιλική Φιλοτελική Συλλογή - η οποία περιλαμβάνει "την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη συλλογή γραμματοσήμων της Βρετανίας και της βρετανικής Κοινοπολιτείας στον κόσμο" - προσωπικές επενδύσεις, άλογα, κοσμήματα και έργα τέχνης που κληρονόμησε η Μεγαλειότητά της από τη μητέρα της το 2002. Ο πιο περίφημος πίνακας της εν λόγω συλλογής λέγεται ότι είναι το έργο ονόματι "Μελέτη των βράχων" του Claude Monet, η αξία του οποίου φέρεται να αγγίζει τα 17,3 εκατ. δολάρια.

Και αν υποθέσουμε ότι ο αείμνηστος πατέρας του Καρόλου, πρίγκιπας Φίλιππος, είχε έναν έξυπνο δικηγόρο για τον φόρο κληρονομιάς, ο Δούκας του Εδιμβούργου θα κληροδοτούσε τη δική του συλλογή έργων τέχνης -η οποία εκτιμάται σε 2,3 εκατ. δολάρια από τον αείμνηστο βασιλικό σχολιαστή και δημοσιογράφο David McClure - στη Βασίλισσα κατά τον θάνατό του τον Απρίλιο του 2021 για να αποφύγει την καταβολή φόρου κληρονομιάς. Εάν το έκανε, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία πιθανότατα θα περνούσαν επίσης αφορολόγητα στον Κάρολο.

Υπάρχει επίσης μια τεράστια συλλογή αυτοκινήτων, ρολογιών και άλλων πολυτελών αντικειμένων που κατέχει ο Βασιλιάς και η βασιλική οικογένεια. Την Κυριακή, την πρώτη πλήρη ημέρα της βασιλείας του, ο Βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε για να χαιρετήσει τα πλήθη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ φορώντας ένα χρυσό ρολόι Parmigiani Fleurier Toric Chronograph 18 καρατίων, το οποίο έχει στην κατοχή του από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, όπως ανέφερε στο Forbes η ελβετική εταιρεία. Η Parmigiani Fleurier δεν παράγει πλέον το Toric Chronograph, αλλά ένα παρόμοιο μοντέλο πουλήθηκε στον οίκο Christie's για 8.125 δολάρια το 2019.

Το αυτοκίνητο που επέλεξε ο Βασιλιάς για την εμφάνισή του στο Λονδίνο ήταν η Rolls Royce Phantom VI της μητέρας του, την οποία της είχε χαρίσει το 1977. Ενώ το αυτοκίνητο δεν πωλείται, ένα παρόμοιο μοντέλο του 1976 μπορεί να αγοραστεί για 225.000 δολάρια. Ο Κάρολος κληρονομεί επίσης την  Bentley State Limousine, η οποία σχεδιάστηκε αρχικά για το Χρυσό Ιωβηλαίο της Βασίλισσας το 2002, δηλαδή για την επέτειο των 50 χρόνων από την άνοδό της στον θρόνο.

Στα 64 χρόνια της θητείας του ως πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος έμαθε επίσης πώς να χτίζει τη δική του τεράστια περιουσία. Εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το εισόδημα του Δουκάτου της Κορνουάλης, το οποίο αυξήθηκε επί των ημερών του σε καθαρή αξία ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν 400 εκατ. δολαρίων σε εμπορικά ακίνητα και περισσότερων από 52.000 σε εκτάρια γης, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους Μείζονας Περιοχή του Λονδίνου. Μεταξύ 2011 και 2022, η καθαρή περιουσία της Κορνουάλης αυξήθηκε κατά 51%.

Τα κέρδη από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία εξασφάλιζαν στον Κάρολο αρκετό εισόδημα για να είναι ανεξάρτητος από το Sovereign Grant. Κατά το έτος χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022, ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας κέρδισε περίπου 26,6 εκατ. δολάρια (προ φόρων) από το Δουκάτο της Κορνουάλης, σε σύγκριση με 1,2 εκατ.  δολάρια από το Sovereign Grant.

Αυτό το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο βρίσκεται τώρα στα χέρια του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του ως πρίγκιπας της Ουαλίας. Με την Κορνουάλη, ο Ουίλιαμ δεν θα χρειάζεται πλέον να ζητάει από τον πατέρα του μερίδιο από τα εισοδήματά του. Ο πρίγκιπας Χάρι, από την άλλη πλευρά, προχωρά με τις δικές του επιχειρηματικές δράσεις μαζί με τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το ζευγάρι υπέγραψε τριετή podcasting συμφωνία με το Spotify, η αξία της οποίας εκτιμάται μεταξύ 15 και 18 εκατ. δολαρίων. Το ζευγάρι έχει επίσης μια σειρά στο Apple TV+ για την ψυχική υγεία, την οποία ο Χάρι παράγει μαζί με την Όπρα Γουίνφρεϊ έναντι άγνωστου ποσού, καθώς και μια πενταετή συμφωνία με το Netflix ύψους 100 εκατ. δολαρίων, η οποία υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2020.

Εξάλλου, η αποχώρηση από τη βασιλική οικογένεια δεν είναι συνήθως μια έξυπνη οικονομική κίνηση. Όταν ο θείος της βασίλισσας Ελισάβετ, ο βασιλιάς Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε το 1936 για να παντρευτεί τη δυο φορές διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον, αποκόπηκε από το Civil List, τη βασιλική χρηματοδοτική ροή που σήμερα είναι γνωστή ως Sovereign Grant. Αντ' αυτού, διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με τον αδελφό του, τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ', για να λαμβάνει 25.000 λίρες ετησίως (1,4 εκατ. δολάρια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό.) Παρ' όλα αυτά, κατά τη στιγμή του θανάτου του το 1972, ο Δούκας του Ουίνδσορ (όπως έγινε γνωστός) άφησε πίσω του μια περιουσία αξίας σχεδόν 2,5 εκατ. δολαρίων -17,7 εκατ. δολάρια σήμερα- συμπεριλαμβανομένης μιας βίλας στο Παρίσι.

Τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του Καρόλου πριν γίνει βασιλιάς είναι πολύ περισσότερα. Έχει επίσης υποστεί έλεγχο για τις επενδύσεις που έκανε μέσω του Δουκάτου της Κορνουάλης. Το 2017, η έρευνα Paradise Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκάλυψε ότι το Δουκάτο της Κορνουάλης είχε επενδύσει εκατομμύρια λίρες σε υπεράκτια κεφάλαια και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχείρησης που ήταν εγγεγραμμένη στις Βερμούδες και την οποία διηύθυνε ο Hugh van Cutsem, ένας παλιός φίλος από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ τη δεκαετία του 1960. Εκείνη την εποχή, το Δουκάτο ανέφερε  ότι ο Κάρολος δεν είχε καμία "άμεση ανάμειξη στις επενδυτικές αποφάσεις".

Ως βασιλιάς, ο Κάρολος κατέχει τώρα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 500 εκατ. δολαρίων, ενώ άλλα 42 δισ. δολάρια διατηρούνται σε καταπίστευμα. Παρά τον προφανώς πολυτελή τρόπο ζωής με πρόσβαση σε πολλαπλά κάστρα, σε πλούσια γκάμα αυτοκινήτων, ιδιωτικά αεροπλάνα και μια αρκετά μεγάλη συλλογή από τιάρες και άλλα κοσμήματα, υπάρχουν δύο πράγματα που ο βασιλιάς Κάρολος Γ' μοιράζεται με κάθε κοινό θνητό. Τον θάνατο και (κάποιους) φόρους.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αποχωρεί από την πολιτική

Ο πρώην δημοσιογράφος και μέχρι πρόσφατα πολιτικός επιστρέφει σε παλιά γνώριμα "λημέρια".

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τι συμβαίνει με την αδιανόητη κακοποίηση του χάσκι στην Αράχωβα

Το άτυχο ζώο έπεσε θύμα βιασμού με αιχμηρό αντικείμενο στις 26 Νοεμβρίου και σύμφωνα με όσα λέγονται τις τελευταίες ώρες, ο αυτόπτης μάρτυρας φοβάται να καταθέσει όσα είδε.

Οι πέντε ώρες του Erdogan στην Αθήνα

Δεν πρόκειται για επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους, αλλά για ένα συμβούλιο συνεργασίας.

Η κολοσσιαία ποσότητα CO2 που εκπέμφθηκε μέσα στο 2023

Δε θέλουμε να μάθουμε τι θα συμβεί στο εξής που έχουν μειωθεί σημαντικά οι δασικές εκτάσεις από τις πυρκαγιές.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το όνειρο του Nelson Mandela, δε μπορεί, θα επικρατήσει

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, ο Nelson Mandela φεύγει από τη ζωή έχοντας δώσει πολλές μάχες και έχοντας κερδίσει ακόμα περισσότερες.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τι είναι τα ζελεδάκια κάνναβης και από πού τα προμηθεύονται

Τα ζελεδάκια κάνναβης ως υποκατάτατο ναρκωτικών ουσιών έχουν σημάνει συναγερμό στους γονείς ανηλίκων.