Τι συμφέρει; Το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο θέρμανσης;

Δεν είναι πλέον καθόλου δεδομένο ότι το φυσικό αέριο θα είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Γράφει: Esquire Editors 08 Οκτωβρίου 2022

Πλήρης αλλαγή σκηνικού στο μέτωπο της θέρμανσης, τουλάχιστον προς το παρόν. Με την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου σε μία εβδομάδα από σήμερα -η "πρεμιέρα" της περιόδου θέρμανσης τοποθετείται στις 14 Οκτωβρίου- η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί την ώρα που η διεθνής τιμή του πετρελαίου (κατά συνέπεια και του πετρελαίου θέρμανσης) ανεβαίνει.

Ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας και η εξέλιξη των τιμών αβέβαιη

Με την οριζόντια επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ να φτάνει στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και να αντιστοιχεί ακόμη και στο 50% της ονομαστικής τιμής και την αντίστοιχη επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνεται στα 25 λεπτά ανά λίτρο ήτοι στο 15% της ονομαστικής τιμής, δεν είναι πλέον καθόλου δεδομένο ότι το φυσικό αέριο θα είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.

> Διάβασε ακόμα: Μια χώρα-έκπληξη μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

Βέβαια, ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας και η εξέλιξη των τιμών αβέβαιη. Ωστόσο, τα σημερινά δεδομένα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου και σίγουρα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει κάποιος στην αλλαγή του καυστήρα ώστε να λειτουργεί με πετρέλαιο θέρμανσης και όχι με φυσικό αέριο.

> Διάβασε ακόμα: Πώς θα μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα;

Τι έχει συμβεί μέσα στον τελευταίο μήνα;

1. Η τιμή του φυσικού αερίου, παρά την δολιοφθορά στον αγωγό Nordstream έχει υποχωρήσει ακόμα περισσότερο. Τα αδιανόητα υψηλά επίπεδα τιμών του Αυγούστου όταν η τιμή στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έφτασε μέχρι και τα 340 ευρώ, δεν υπάρχουν πλέον. Τον τελευταίο μήνα, η τιμή έχει υποχωρήσει κατά 29,17% ενώ μόνο την Παρασκευή, καταγράφηκε πτώση 11,1% μετά και την διαφαινόμενη διάθεση συναίνεσης των Ευρωπαίων για την εξεύρεση λύσης που θα οδηγήσει στη συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου.

Τι συμφέρει; Το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο θέρμανσης;iStock

Πλέον, η μεγαβατώρα του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει στα 156,21 ευρώ. Τα τιμολόγια του Οκτωβρίου (που βασίζονται στη χρηματιστηριακή τιμή του Σεπτεμβρίου) θα είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με αυτά του Σεπτεμβρίου (τα οποία στηρίχτηκαν στις εξωφρενικές τιμές του Αυγούστου). Όσο για τα τιμολόγια του Νοεμβρίου που ενδιαφέρουν ακόμη περισσότερο λόγω και της επικείμενης πτώσης της θερμοκρασίας, θα είναι ακόμη πιο χαμηλά. Η τιμή λιανικής της κιλοβατώρας εκτοξεύτηκε τον Σεπτέμβριο στα 23 λεπτά. Τον Οκτώβριο θα είναι πολύ χαμηλότερα ενώ θα ενεργοποιηθεί και η επιδότηση των 9 λεπτών. Άρα, η τελική τιμή λιανικής, αναμένεται ότι θα υποχωρήσει προς τα 11-12 λεπτά.

2. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου, έχει ανέβει τον τελευταίο μήνα κατά 11-12%. Το Brent φλερτάρει και πάλι με τα 100 δολάρια το βαρέλι ενώ επιβαρυντικά για τον καταναλωτή δρα και η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αυτή τη στιγμή, το brent είναι στα 98,29 δολάρια. Η τιμή χονδρικής του πετρελαίου θέρμανσης, ήταν στις 27 Σεπτεμβρίου στα 1,27 ευρώ ανά λίτρο και σήμερα έχει ήδη σπάσει το φράγμα των 1,4 ευρώ. Αν αυτή η τιμή διατηρηθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου (σ.σ η τάση για τα πετρελαιοειδή είναι ανοδική μετά και την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια) τότε η λιανική του πετρελαίου θέρμανσης θα βγει πάνω από τα 1,7 ευρώ οπότε με την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών, το τελικό ποσό στην αντλία θα διαμορφωθεί περίπου στα 1,45 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η τελική τιμή της κιλοβατώρας, ανέρχεται περίπου στα 12 με 13 λεπτά. Άρα, με τα σημερινά δεδομένα, το φυσικό αέριο δεν είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Βέβαια, με το πετρέλαιο μπορεί κάποιος να "κλειδώσει" την τιμή στα σημερινά επίπεδα ενώ με το φυσικό αέριο, θα είναι εκτεθειμένος κάθε μήνα στις μεταβολές. Το βέβαιο είναι ότι οι συνθήκες στην αγορά δεν ευνοούν τη λήψη αποφάσεων όπως η μετατροπή του καυστήρα κάτι που μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες ευρώ σε μια μονοκατοικία ή χιλιάδες ευρώ σε μια πολυκατοικία.

Από: Thetoc.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τις πυρηνικές απειλές του Putin

Οι πυρηνικές 'σπαζοκεφαλιές' του Ρώσου ηγέτη είναι καταδικαστέες αν και μάλλον γίνονται για το θεαθήναι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πότε ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος;

Πότε διαλύεται η Βουλή και ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος - Όλες οι προθεσμίες και η εκκρεμότητα με το κόμμα Κασιδάρη.

Είναι οριστικό: Εκλογές στις 21 Μαΐου

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, ενώ το αργότερο μέχρι τις 2 Ιουλίου θα γίνουν οι δεύτερες.

Ζούμε στην εποχή της συμμαχίας Κίνας - Ρωσίας

Η μακρά ιστορία της σινο-ρωσικής εχθρότητας έχει παραμεριστεί, προς το παρόν, έτσι ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να πολεμήσουν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη πραγμάτων.

Τι αλλάζει από σήμερα στα μέσα μεταφοράς για τη χρήση μάσκας

Σταματά να ισχύει από σήμερα Δευτέρα (27/3) η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η Deutsche Welle έχει κάτι να πει για το συνταξιοδοτικό των Γάλλων

Το γαλλικό σύστημα συνταξιοδότησης είναι γενναιόδωρο σε σχέση με άλλα.