Πώς θα μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα;

Το σχέδιο της κυβέρνησης με κίνητρα και αντικίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου.

Γράφει: Esquire Editors 07 Σεπτεμβρίου 2022

"Συνεργασία" κράτους – πολιτών για να ξεπεραστεί ο δύσκολος χειμώνας και να φανεί μια διέξοδος στο ενεργειακό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η Ευρώπη, αναμένεται να προτείνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Τα πολυαναμενόμενα μέτρα στήριξης, θα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλλουν στην επίτευξη του βασικού για φέτος στόχου, που είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης του ακριβού φυσικού αερίου.

H πρόταση συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης

Η πρόταση συνεργασίας θα περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα και θα αφορά τους πάντες: δημοσίους υπαλλήλους, επιχειρήσεις, και νοικοκυριά. Η αρχή γίνεται σήμερα με την παρουσίαση του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στους δήμους. Επειδή ανταπόκριση από το καλοκαίρι- όταν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα "θερμοστάτης" δεν υπήρξε- τέσσερις υπουργοί κάνουν νέες ανακοινώσεις για να επιτύχουν εξοικονόμηση τουλάχιστον 10% στο δημόσιο αυτή τη φορά, με την απειλή ότι όσοι δεν συμμορφωθούν θα στερούνται προνομίων όπως αυτό των προσλήψεων ή της πρόσβασης στις χρηματοδοτήσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Για τις επιχειρήσεις, έγιναν ήδη οι πρώτες συναντήσεις με τις πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες οι εκπρόσωποι των οποίων κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις μείωσης της κατανάλωσης ειδικά φυσικού αερίου. Αυτή είναι άλλωστε και μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Διάφορα σχέδια -όπως η μεταφορά της παραγωγής σε ώρες που δεν υπάρχει αιχμή στην κατανάλωση- έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι, με στόχο να μειωθεί μεν η κατανάλωση αλλά χωρίς μεγάλη επίπτωση στην παραγωγή.

Και ερχόμαστε στο κρίσιμο -και πολιτικά- θέμα των νοικοκυριών. Είναι σχεδόν δεδομένο ότι αν διατηρηθούν οι πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο (τουλάχιστον) τριών σημείων το οποίο θα προβλέπει τα εξής:

1. Επιβολή πλαφόν στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή, η (τεράστια) κρατική επιδότηση που πλέον φτάνει στα 64 λεπτά ανά κιλοβατώρα -και η οποία δημιούργησε και… παράδοξα φαινόμενα όπως αυτό του να διατίθεται η ηλεκτρική ενέργεια… δωρεάν μέσω κάποιων εταιρειών που κράτησαν χαμηλότερα τα τιμολόγιά τους- θα ισχύει μέχρι ένα όριο κατανάλωσης. Δεν θα είναι οι 300 κιλοβατώρες. Ενδεχομένως, η μείωση της επιδότησης να είναι και κλιμακωτή. Όμως, το σχέδιο προβλέπει ότι θα υπάρχουν "κόφτες" για να δημιουργηθεί κουλτούρα εξοικονόμησης ενέργειας. Ο λόγος; Το επιπλέον ρεύμα που καταναλώνεται, παράγεται με φυσικό αέριο. Όσο λιγότερο ρεύμα παράγεται με φυσικό αέριο, τόσο μειώνονται και οι εισαγωγές φυσικού αερίου άρα τόσο το καλύτερο για την ελληνική οικονομία.

2. Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ώστε τα νοικοκυριά να έχουν κίνητρο φέτος να ανάψουν τους καυστήρες πετρελαίου που αυτή τη στιγμή -παρά την αναμενόμενη εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,6-1,65 ευρώ ανά λίτρο- αποτελούν τη φθηνότερη λύση και για τα νοικοκυριά αλλά και για τον… κρατικό προϋπολογισμό. Είναι προτιμότερο για το κράτος να επιδοτήσει με επιπλέον 100-150 εκατ. ευρώ τον "κωδικό" του επιδόματος θέρμανσης παρά να αφήσει να υπάρξει "στροφή" στο ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση κάτι που θα κοστίζει πολλαπλάσια στον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της υψηλής επιδότησης που δίδεται στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Απάντηση για το τι θα κάνουν τα 700.000 νοικοκυριά που έχουν εγκαταστήσει καυστήρες φυσικού αερίου δεν υπάρχει προς το παρόν. Και αυτά τα νοικοκυριά μπορούσαν μέχρι πέρυσι να μπουν στο επίδομα θέρμανσης, ωστόσο θα είναι τόσο υψηλή η τιμή του φυσικού αερίου αν δεν αλλάξει κάτι, που ακόμη και το επίδομα θα καλύπτει μετα βίας το κόστος 2-3 εβδομάδων.

Το να επιδοτηθεί "γενναία" το φυσικό αέριο όπως και το ρεύμα δεν θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς δεν υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Ούτε και θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο το Σάββατο με την ομιλία του πρωθυπουργού. Οι αποφάσεις των υπουργών ενέργειας θα είναι καθοριστικές αλλά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει αφού καταγραφούν και οι αντιδράσεις της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, θα περιμένουμε αρκετές ημέρες ακόμη για να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.