H startup Digital Bites προσθέτει γεύση... στην VR

Με τη χρήση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας και νευροεπιστήμης, η Digital Bites φιλοδοξεί να ενισχύσει τις δυνατότητες των εταιρειών τροφίμων να δημιουργούν και να λανσάρουν νέα προϊόντα ταχύτερα και καλύτερα.

Γράφει: Esquire Editors 10 Νοεμβρίου 2022

Με όραμα να δώσουν τη δυνατότητα στους χρήστες του Metaverse να γεύονται όποιο τρόφιμο θέλουν, ο Λουκάς, ο Μιχάλης και ο Θοδωρής αναπτύσσουν μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρικά σήματα και θερμότητα πάνω στη γλώσσα του χρήστη, ξεγελώντας έτσι τους γευστικούς κάλυκές του ώστε να πιστεύει ότι γεύεται ένα πραγματικό τρόφιμο. Έτσι, ίδρυσαν το 2021 την Digital Bites, στόχος της οποίας είναι να βοηθήσει τις εταιρείες τροφίμων να συλλέγουν ταχύτερα και καλύτερα δεδομένα για την αγορά, τους καταναλωτές-στόχους και τα προϊόντα τους. Με τη χρήση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας και νευροεπιστήμης, η Digital Bites φιλοδοξεί να ενισχύσει τις δυνατότητες των εταιρειών τροφίμων να δημιουργούν και να λανσάρουν νέα προϊόντα ταχύτερα και καλύτερα.

Ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει πάνω από 200 μικρo-αποφάσεις που αφορούν τα τρόφιμα που θα καταναλώσει καθημερινά, εκ των οποίων πάνω από το 90% λαμβάνονται χωρίς να το συνειδητοποιεί. Αυτό που ανακάλυψαν ο Λουκάς, ο Μιχάλης και ο Θοδωρής είναι ότι οι κλασικοί τρόποι έρευνας στον χώρο των τροφίμων, όπως επαγγελματικά πάνελ γευσιγνωσίας ή πάνελ καταναλωτών, συλλέγουν τα δεδομένα των χρηστών πολύ επιφανειακά, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ χρονοβόρες και ακριβές μέθοδοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέπτυξαν παράλληλα και περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας στα οποία συμμετέχουν οι καταναλωτές-στόχοι. Στα εικονικά περιβάλλοντα προσομοιάζονται, καταγράφονται και αναλύονται οι συνειδητές και οι ασυνείδητες επιλογές των χρηστών, μέσω εξελιγμένων εργαλείων της νευροεπιστήμης, όπως eye-tracking και biometrics. Τα δεδομένα αναλύονται με τεχνητή νοημοσύνη και πωλούνται σε εταιρείες τροφίμων που θέλουν να κάνουν test διαφορετικών concepts, συσκευασίας, χημικής σύστασης κ.λπ.

Ταυτόχρονα, με τη συσκευή που αναπτύσσουν, η οποία δίνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής της γεύσης αποκλειστικά μέσω ηλεκτρισμού και θερμότητας, στόχος είναι να εξάγουν deep product insights για την ιδανική αναλογία συστατικών και αρωμάτων στα τελικά προϊόντα. Η Digital Bites έχει διακριθεί σε σειρά διαγωνισμών, ενώ κέρδισε και το ενδιαφέρον του επιταχυντή του EIT Digital, λαμβάνοντας χρηματοδότηση έναντι 5% της εταιρείας.

Ο Λουκάς είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός εξειδικευμένος στη δημιουργία κόσμων εικονικής πραγματικότητας, ο Μιχάλης είναι μηχανολόγος μηχανικός εξειδικευμένος στη δημιουργία μοντέλων ανάλυσης του προφίλ γεύσης προϊόντων τροφίμων και ο Θοδωρής είναι επιστήμονας τροφίμων εξειδικευμένος στην οργανοληπτική αξιολόγηση τροφίμων και ερευνητής καινοτομίας της Unismack.

Mεθοδολογία

Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Νίκο Καραμούζη (πρόεδρο του SMERemediumCap και της Grant Thornton Ελλάδος), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  

Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2023" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1993 και μετά.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το overshirt με τα μεγάλα καρό

Overshirt με τσέπες στο στήθος, Gabba explore more

Το καφέ chino παντελόνι

Παντελόνι chino σε στενή γραμμή, Camel Active explore more

Το jacket με τις σουέντ λεπτομέρειες

Τζάκετ από ειδικής κατασκευής ύφασμα και γέμιση με θερμομονωτικό υλικό, Paul & Shark explore more

Το καφέ μπουφάν

Μπουφάν σε κανονική γραμμή, Crossley explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Ρώσοι εντοπίζουν το ουκρανικό πυροβολικό μέσω εφαρμογής smartphone

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί ένα app μέσω τεσσάρων smartphones που βρίσκονται 4 έως 6 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου.

Μερικές προκλήσεις για τον κόσμο των crypto εν έτει 2023

Το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων θα κληθεί να κερδίσει μια σειρά από μάχες μέσα στους επόμενους μήνες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Οι οικονομικές προβλέπεις πέφτουν έξω, αλλά γιατί;

To Bloomberg αναρωτιέται τον λόγο που οι οικονομικές προβλέψεις τελευταία πέφτουν τόσο έξω.

O Erdogan βάζει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη;

Ο Erdogan και η Τουρκία αποτελούν "κακό μπελά" για ΝΑΤΟ, Δύση και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανία στέλνει τελικά τα Leopard 2 στην Ουκρανία

Η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Stefan Hebenstreit.

Πώς ο Bernard Arnault έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Η ιστορία του επιχειρηματία που έσωσε τον οίκο Christian Dior, απέλυσε 9.000 ανθρώπους και είδε τις μετοχές της εταιρείας του να αυξάνονται κατά 780%.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας