Χρονιά αυξήσεων των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα το 2023

Ετος αυξήσεων το 2023, παρά την επιχειρηματολογία ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν πρέπει να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις μισθών.

Γράφει: Esquire Editors 23 Νοεμβρίου 2022

Όταν ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας ο οποίος απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους βγαίνει μπροστά και ανακοινώνει ότι θα δώσει αυξήσεις έως και 5,5% στους εργαζόμενούς του, ουσιαστικά δείχνει τον… δρόμο και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. (σ.σ. Η επιχείρηση είναι ο Σκλαβενίτης που θα δώσει αυξήσεις από 5-5,5% στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους της επιχείρησης, ενώ μειωμένες θα είναι οι αυξήσεις στους υψηλόμισθους. Η εταιρεία απασχολεί 28.500 εργαζόμενους.)

Παρά την επιχειρηματολογία ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν πρέπει να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις μισθών καθώς αυτό θα οδηγήσει σε νέους κύκλους ανατιμήσεων, φαίνεται ότι το 2023 θα είναι έτος αυξήσεων.

Διαθέσεις στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να καλυφθεί όλη η επιβάρυνση από τον πληθωρισμό (10% για το 2022) δεν υπάρχουν και αυτό δικαιολογείται εν μέρει και από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του υψηλού πληθωρισμού οφείλεται στην ανατίμηση των προϊόντων ενέργειας δηλαδή σε έναν παράγοντα με έκτακτα (τουλάχιστον αυτό ελπίζουν όλοι) χαρακτηριστικά.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός όμως (δηλαδή οι αυξήσεις σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα πλην τροφίμων και ενέργειας) τρέχει με ρυθμό της τάξεως του 5-6% ήδη και αυτό συνιστά ένα σοβαρό επιχείρημα ενόψει των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν το νέο έτος για τις αναπροσαρμογές των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Αυξήσεις και στον κατώτατο μισθό

Ιανουάριο, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για το ποιες είναι οι προθέσεις αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

Ωστόσο, μια αύξηση στο όριο του 5-6% φαίνεται να αποτελεί βασικό σενάριο. Και γιατί μεγάλοι εργοδότες προκύπτει στην πράξη ότι αρχίζουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και γιατί ο δομικός πληθωρισμός είναι σε αυτά τα επίπεδα και γιατί υπάρχει και ο… συμβολισμός: να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 750 ευρώ, εκεί που ήταν δηλαδή πριν μπούμε στα μνημόνια κάτι που αν γίνει να αποτυπώνει με ακόμη έναν τρόπο την έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση.

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 713 ευρώ για εργαζόμενο χωρίς προϋπηρεσία. Για να φτάσουμε στα 752 ευρώ μεικτά, απαιτείται αύξηση της τάξεως του 5,5%. Σήμερα, τα καθαρά ανέρχονται στα 612,5 ευρώ μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Αν υπάρξει η αύξηση του 5,5%, τότε θα μιλάμε για διαμόρφωση των καθαρών αποδοχών στα 643,4 ευρώ.

Ο εργαζόμενος θα λάβει 30,9 ευρώ επιπλέον στις καθαρές αποδοχές του και ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί με 49 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Οι τριετίες (η αύξηση δηλαδή με βάση την προϋπηρεσία) θα παραμείνουν και πάλι παγωμένες καθώς για να "ξεπαγώσουν" θα πρέπει η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%. Αυτό σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, δεν θα γίνει ούτε μέσα στο 2023 και πιθανότατα ούτε το 2024.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026

Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο

Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους

Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;

Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;

Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.