Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αντλία θερμότητας

Τα πλεονεκτήματα, το κόστος και πόσα χρήματα μας γλιτώνει.

Γράφει: Esquire Editors 07 Δεκεμβρίου 2022

Το κόστος απόκτησης και εγκατάστασης μιας αντλίας θερμότητας είναι αρκετά υψηλό, καθώς για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μπορεί να χρειαστεί να γίνει μια επένδυση άνω των 6.000 ευρώ, ανάλογα και με την ποιότητα των μηχανημάτων που θα επιλεγούν.

Αξίζει αυτή η επένδυση;

Όμως, αυτή η επένδυση μπορεί να αποδειχτεί πολύ αποδοτική, καθώς τα συγκεκριμένα -και σχετικά άγνωστα ακόμη στο ευρύ κοινό- μηχανήματα, εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση στην κατανάλωση ενέργειας για να προσφέρουν και θέρμανση και ψύξη, αλλά και ζεστό νερό χρήσης.

Η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να γίνει και σε λιγότερο από 7 χρόνια (ή και ταχύτερα αν η αγορά επιδοτηθεί μέσω του προγράμματος "Εξοικονομώ"), ενώ επειδή η αντλία θερμότητας καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με φωτοβολταϊκό, το οποίο θα παράγει τις απαιτούμενες ποσότητες ρεύματος μηδενίζοντας ουσιαστικά το κόστος της θέρμανσης.

Ακόμη μεγαλύτερη επένδυση αλλά και ακόμη μεγαλύτερη απόδοση, καθώς η διάρκεια ζωής και της αντλίας θερμότητας και του φωτοβολταϊκού εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 20 χρόνια. Τα πρώτα 7 χρόνια αποσβένεται το κόστος και τα υπόλοιπα 13 παράγεται κέρδος.

Τι κάνει μια αντλία θερμότητας; Παράγει τέσσερις κιλοβατώρες θέρμανσης (ή και ψύξη με τις απαραίτητες προσαρμογές) καταναλώνοντας μια κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος. Το γεγονός ότι καταναλώνει ρεύμα… φοβίζει δεδομένων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος (περίπου 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Όμως η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνει η συσκευή καταλήγει να περιορίζει το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρας στο 1/3 ή στο ¼ της τιμής της κιλοβατώρας. Αυτό σημαίνει κόστος ακόμη και κάτω από τα 7 λεπτά με όλες τις χρεώσεις μέσα (πιθανή υψηλότερη επιβάρυνση της κιλοβατώρας λόγω αυξημένης κατανάλωσης ρεύματος, χρεώσεις ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΦΠΑ κλπ). Με τέτοια τιμή μιλάμε για εξοικονόμηση άνω του 40% στο κόστος θέρμανσης συγκριτικά και με το πετρέλαιο θέρμανσης και με το φυσικό αέριο. Διότι και το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, έχουν αυτή τη στιγμή κόστος της τάξεως των 12-13 λεπτών.

Η αντλία θερμότητας ζεσταίνει νερό τον χειμώνα, το οποίο διοχετεύεται κανονικά στα σώματα. Άρα, δεν γίνονται παρεμβάσεις μέσα στο σπίτι. Πρακτικά αντικαθίσταται ο καυστήρας του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου με μια συσκευή η οποία μοιάζει με κλιματιστικό (τοποθετείται εκτός σπιτιού).

Πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προωθούν αυτές τις συσκευές (θεωρούνται πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον καθώς εκτός από την εξοικονόμηση δεν κάνουν καύση) προσφέροντας ακόμη και επιδότηση στο κόστος αγοράς. Η μεγαλύτερη επιδότηση όμως δίνεται μέσω του προγράμματος "Εξοικονομώ" καθώς η αντλία εντάσσεται στον προϋπολογισμό των παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν ενώ συμβάλλει καθοριστικά και στην συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.