H λίστα με τους Ευρωπαίους 'κάτω των 30' για το 2023

300 ιδρυτές και επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή λίστα "κάτω των 30" του Forbes συγκέντρωσαν κεφάλαια άνω των 3 δισ. δολαρίων.

Γράφει: Esquire Editors 08 Μαρτίου 2023

Ακόμη και αυτή η δύσκολη χρονιά που διανύουμε και αμαυρώθηκε από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την εκτόξευση του πληθωρισμού και ένα μπαράζ φυσικών καταστροφών, δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την ορμή των νέων, οραματιστών ηγετών της Ευρώπης. Παρά το ιστορικά δύσκολο περιβάλλον που συνθέτουν όλα τα παραπάνω, οι 300 ιδρυτές και επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή λίστα "κάτω των 30” του Forbes συγκέντρωσαν κεφάλαια άνω των 3 δισ. δολαρίων - ήτοι 1 δισ. δολάρια περισσότερα σε σύγκριση με την "τάξη” του 2022.

Τα πιο "λαμπρά” μυαλά της Ευρώπης αξιοποιούν αυτά τα κεφάλαια για να στήσουν δυναμικές εταιρείες που έχουν στόχο να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, να εξαλείψουν τις απάτες, να επανεφεύρουν τον τραπεζικό τομέα και να βρουν καλύτερες θεραπείες.

Για τη σύσταση της όγδοης ετήσιας λίστας, οι συντάκτες του Forbes διερεύνησαν χιλιάδες ηλεκτρονικές καταχωρίσεις και πήραν "συστάσεις” από ειδικούς όλων των κλάδων αλλά και "αποφοίτους” προηγούμενων ετών. Οι υποψήφιοι αξιολογήθηκαν από το προσωπικό του Forbes και μια επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών (μεταξύ των οποίων η επιχειρηματίας και ιδρύτρια της Bliss Spa, Marcia Kilgore, η μουσικός Joy Crookes και ο ιδρυτής της Zepz, πρώην WorldRemit, Ismail Ahmed) βάσει σειράς κριτηρίων, όπως η χρηματοδότηση που άντλησαν, τα έσοδα τους, ο κοινωνικός αντίκτυπός τους, το μέγεθός τους, η εφευρετικότητά τους και η δυναμική τους, με το όριο ηλικίας, στις 7 Μαρτίου 2023, να είναι τα 29 έτη.

Ήδη διάσημοι στις χώρες τους, πολλοί από τους συμμετέχοντες στη φετινή λίστα του Forbes κατακτούν ήδη τον κόσμο. Όταν η δεύτερη σεζόν της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς White Lotus έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο, η ηθοποιός Simona Tabasco έγινε διεθνώς γνωστή για τον ρόλο της ιερόδουλης Lucia Grecco. Σήμερα, η 28χρονη, μέλος της λίστας στην κατηγορία "Ψυχαγωγία”, έχει υπογράψει συμβόλαιο με το πρακτορείο ταλέντων WME, πρωταγωνίστησε στη διαφημιστική καμπάνια για τη σειρά ρούχων Skims της Kim Kardashian, ενώ πρόκειται να συμπρωταγωνιστήσει με τη Sydney Sweeney, επίσης από το White Lotus και μέλος της φετινής λίστας του Forbes, στην επικείμενη ταινία τρόμου "Immaculate”.

Ο Eric (Kelu) Liu, μέλος της λίστας στην κατηγορία "Λιανικό και Ηλεκτρονικό Εμπόριο”, έχει επεκτείνει τη διαδικτυακή του πλατφόρμα παράδοσης ασιατικών τροφίμων HungryPanda σε περισσότερες από 60 πόλεις στην Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία και τη Βόρεια Αμερική. Η εφαρμογγή του προσφέρει σε απόδημους φοιτητές και εκπατρισμένους μια "γεύση” από το σπίτι τους, προσφέροντας υλικά, είδη παντοπωλείου και παραδοσιακά γεύματα που συνήθως είναι δύσκολο να βρει κανείς στις δυτικές χώρες. "Ήταν πολύ δύσκολο για τους χρήστες να βρουν αυθεντικά ασιατικά εστιατόρια σε τοπικές πλατφόρμες", λέει ο 27χρονος Liu, στο Forbes. Η "συνταγή” του έχει προσελκύσει περισσότερα από 220 εκατ. δολάρια από επενδυτικές εταιρείες όπως η Kinnevik και η Felix Capital. Σύμφωνα με τον Liu, οι πωλήσεις της εφαρμογής του ξεπέρασαν τα 200 εκατ. δολάρια το 2022.

Από την πλευρά το ο Tamas Kadar, συνιδρυτής της εταιρείας Seon με έδρα τη Βουδαπέστη και μέλος της λίστας στην κατηγορία "Τεχνολογία”, βοηθά τράπεζες, πλατφόρμες λιανικού εμπορίου και τυχερών παιγνίων να εξαλείψουν τους ψεύτικους λογαριασμούς χρηστών. Μαζί με τον συνιδρυτή της εταιρείας Bence Jendruszak, ο 27χρονος Kadar, χρησιμοποιεί λογισμικό που "χτενίζει” εκατοντάδες σημεία δεδομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη δραστηριότητα IP διευθύνσεων για να εντοπίσει ύποπτα email και αριθμούς τηλεφώνων που συνδέονται με χρήστες. Το ψηφιακό λογισμικό εντοπισμού του έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα κεφάλαιο πάνω από 100 εκατ. δολάρια. Ο Kadar λέει ότι η Seon έχει 5.000 εταιρικούς πελάτες, έχει ερευνήσει περισσότερες από 1 δισεκατομμύρια συναλλαγές και είχε πάνω από 12 εκατ. δολάρια έσοδα το 2022.

Μόλις το 11% των ιδρυτών στην ΕΕ είναι γυναίκες

Το 2023, σχεδόν το 40% των περίπου 240 εταιρειών που εκπροσωπούνται στη λίστα "κάτω των 30” είχαν γυναίκα σε κορυφαία ηγετική θέση. Ωστόσο, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η ευρωπαϊκή επενδυτική σκηνή έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της μέχρις ότου επιτύχει ισότητα των φύλων. Μόνο το 11% των ιδρυτών στην ΕΕ είναι γυναίκες -έναντι ποσοστού 23% στις ΗΠΑ και 20 στο Ηνωμένο Βασίλειο- σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΕ.

Παρά δε, την αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων που προσελκύουν τα μέλη της ευρωπαϊκής λίστας "κάτω των 30”, το ποσό της χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι γυναίκες-ιδρύτριες έχει μειωθεί. Μελέτη που εκπόνησε τον Δεκέμβριο η εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Atomico διαπίστωσε ότι το ποσοστό των κεφαλαίων που διατέθηκαν σε γυναίκες-ιδρύτριες μειώθηκε από το 3% στο 1% από το 2018 μέχρι σήμερα. Αντίθετα, το 87% των συνολικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη κατευθύνεται μόνο σε άνδρες-ιδρυτές.

Ωστόσο, οι γυναίκες επιμένουν. Για παράδειγμα η 28χρονη Alisha Fredriksson, η οποία έχει στόχο να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου των ρυπογόνων πλοίων. Η Alisha ίδρυσε τη Seabound τον Σεπτέμβριο του 2021 και στη συνέχεια κατασκεύασε μια συσκευή δέσμευσης άνθρακα που παγιδεύει έως και το 95% των εκπομπών CO2 των πλοίων. Έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4,5 εκατ. δολαρίων από επενδυτές, όπως η Y Combinator.

Η συνάδελφός της, Isabella Weatherby, 28 ετών, "αλώνει” τον κόσμο της μόδας με τη startup εταιρεία Peachy Den που στοχεύει απευθείας στον καταναλωτή. Η τετράχρονη φίρμα -γνωστή για τα "διαλεγμένα” ρούχα της- έχει κερδίσει περίπου 50.000 πελάτες σε 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων διασημοτήτων όπως η Bella Hadid, η Addison Rae και η Olivia Rodrigo, ενώ έχει επταψήφια έσοδα.

Στην Ολλανδία, η Rochelle Niemeijer, 28 ετών, συνίδρυσε τη νεοφυή εταιρεία medtech Nostics για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάχρησης και υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών. Έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση 7,5 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εργαλείων (τύπου μίνι φορητού χημικού εργαστηρίου με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης) που μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα τα βακτήρια ή τους ιούς που προκαλούν λοιμώξεις ώστε να βοηθήσουν τους γιατρούς να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για την ταχύτερη θεραπεία των ασθενών.

Η "τάξη” 2023 της ευρωπαϊκής λίστας "κάτω των 30” σε αριθμούς

Μια καλύτερη εικόνα για τον αντίκτυπο που έχουν, σε επενδυτές, καταναλωτές και χρήστες, τα νέα ταλέντα της Ευρώπης δίνουν τα παρακάτω στοιχεία που αφορούν συνολικά την "τάξη” Forbes "κάτω των 30” του 2023.

Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά

  • Συνολικά συγκέντρωσαν χρηματοδότηση άνω των 3 δισ. δολαρίων
  • Μέσος όρος ηλικίας είναι τα 27 έτη, με τον νεότερο να είναι μόλις 14 ετών (πρόκειται για τον Jordan Oguntayo στην κατηγορία "Τέχνες & Πολιτισμός”).
  • Το 30% των μελών της φετινής λίστας αυτοπροσδιορίζονται ως άτομα διαφορετικού χρώματος, ενώ το 10% αρνήθηκαν να αυτοπρορδιοριστούν.
  • Το 33% των μελών είναι γυναίκες, το 66% άνδρες και το 1% μη δυαδικού φύλου. 
  • Το 72% των συμμετεχόντων είναι ιδρυτές ή συνιδρυτές εταιρειών. Πολλοί από τους υπολοίπους είναι ηθοποιοί, μουσικοί ή αθλητές που "χτίζουν” το δικό τους "όνομα”.

Τους περισσότερους εκπροσώπους στη λίστα έχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ την πέμπτη θέση μοιράζονται η Δανία, η Ολλανδία και η Ελβετία.

Οι διασημότητες που συμπεριλαμβάνονται στη φετινή λίστα του Forbes έχουν περισσότερους από 92 εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέλη της "τάξης” 2023 του Forbes "κάτω των 30” εργάζονται κατά μέσο όρο 61 ώρες την εβδομάδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear