Οι πραγματικοί κίνδυνοι μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Η Silicon Valley Bank είναι το τελευταίο θύμα των κινδύνων που εγκυμονεί η υπερέκθεση σε έναν τομέα της οικονομίας με υψηλή κερδοσκοπία και υπερτίμηση.

Γράφει: Esquire Editors 14 Μαρτίου 2023

Από την κατάρρευση των σιδηροδρόμων στη δεκαετία του 1800 έως τη Μεγάλη Ύφεση στη δεκαετία του 1930 και από την κρίση "Savings & Loans" στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90 έως τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, η κερδοσκοπία, η μόχλευση και η υπερβολικά θετική εικόνα συχνά έχουν κακή κατάληξη για τους επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν σε όλο αυτό το παιχνίδι. Η Silicon Valley Bank είναι το τελευταίο θύμα ενός μακροχρόνιου, όσο και αν το ξεχνάμε, μοτίβου: των κινδύνων που εγκυμονεί η υπερέκθεση σε έναν τομέα της οικονομίας με υψηλή κερδοσκοπία και υπερτίμηση.

Όπως είπε κάποτε ο Warren Buffett, "με την παλίρροια, ανακαλύπτεις ποιος κολυμπάει γυμνός ". Ο ίδιος είπε εξίσου αποφατικά: "Οι ευκαιρίες είναι σπάνιες. Όταν βρέχει χρυσάφι, πάρτε κουβά, όχι δαχτυλήθρα".

Για τη Silicon Valley Bank και ορισμένες από τις start-ups τεχνολογίας που συνεργάζονταν μαζί της, η άμπωτη ξεκίνησε με την άνοδο του πληθωρισμού στα τέλη του 2021, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων. Ακολούθησε η πτώση των μετοχών, ιδίως των μετοχών ανάπτυξης, το 2022, η οποία μετακύλησε στις αποτιμήσεις της ιδιωτικής αγοράς. Οι εταιρείες που χρηματοδοτούνταν με επιχειρηματικά κεφάλαια δυσκολεύτηκαν να αντλήσουν κεφάλαια, οπότε πολλές εξ αυτών άρχισαν να "τραβούν" από τα ταμειακά τους υπόλοιπα για να καλύψουν δαπάνες.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν η Silicon Valley Bank επένδυσε σε κρατικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας: καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν, η αξία αυτών των ομολόγων έπεσε. Η εταιρεία χρειαζόταν κεφάλαια, είχε σχέδιο για να τα αντλήσει, αλλά η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) δεν θα περίμενε. 

Στις 8 Μαρτίου η Silicon Valley Bank ήταν φερέγγυα, στις 9 Μαρτίου οι πελάτες προσπάθησαν να αποσύρουν 42 δισ. δολάρια και στις 10 Μαρτίου η FDIC είχε αναλάβει τον έλεγχο της τράπεζας. Ήταν μια κλασική επίθεση σε τράπεζα.

Κίνδυνος και ευκαιρίες

Οι επενδυτές μπορούν να δουν τις εξελίξεις στη Silicon Valley Bank με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά τη μετάδοση που μπορεί να επηρεάσει τις αγορές, τράπεζες και εταιρείες. Οι καταθέσεις της Roku, εταιρείας υπηρεσιών streaming, "άγγιζαν" τα 500 εκατ. δολάρια στην SVB. Η εταιρεία διέθετε συνολικά 1,9 δισ. δολάρια σε μετρητά, οπότε το 25% των μετρητών της Rocu ίσως δεν μπορεί να ανακτηθεί. Εταιρείες όπως η Rocu θα λάβουν πιστοποιητικά αναγκαστικής διαχείρισης για τα μη εξασφαλισμένα υπόλοιπά τους και θα πρέπει να περιμένουν για να δουν αν θα πάρουν πίσω κάποια ή όλα τα χρήματά τους. Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες ιστορίες και οι τελικές επιπτώσεις είναι ακόμη άγνωστες.

Με βάση τα ιστορικά γεγονότα, όμως, συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις έρχεται μια ευκαιρία για τους μακροπρόθεσμους, υπομονετικούς επενδυτές, που είναι και ο δεύτερος τρόπος για να δούμε τις εξελίξεις.

Οι καιροσκόποι που στρέφουν το βλέμμα στον τραπεζικό τομέα μάλλον αρχίζουν να ετοιμάζουν τις "λίστες με τα ψώνια τους" καθώς αναδύονται αξίες. Από το τέλος του 2021, ο Financial Select Sector έχει υποχωρήσει περίπου κατά 16%, ενώ ο S&P Regional Banking έχει βυθιστεί κάτω του 25%. Πολλοί χρηματοπιστωτικοί τίτλοι καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες. 

Ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων Peter Lynch είπε κάποτε: "Το να επενδύεις χωρίς να διερευνάς είναι σαν να παίζεις πόκερ και να μην κοιτάς ποτέ τα χαρτιά". Η έρευνά μου βασίζεται στις μεθόδους επιλογής μετοχών σπουδαίων επενδυτών όπως ο Peter Lynch και ο Warren Buffett. Προσάρμοσα τα επενδυτικά κριτήρια που περιέγραψαν ο Buffett, ο Lynch και άλλοι επενδυτές σε συγκεκριμένα μοντέλα και κατατάσσω τις μετοχές μέσω αυτού του συστήματος που "μετράει" 22 διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως αξία, ποιότητα, ανάπτυξη σε λογική τιμή, καθαρή ανάπτυξη και δυναμική. Με το ολοκληρωμένο μοντέλο που χρησιμοποιώ, καταφέρνω να αναλύσω μετοχές διαφορετικών επενδυτικών προσεγγίσεων. Για παράδειγμα, έχω ελέγξει τις 10 κορυφαίες τράπεζες του money center στις ΗΠΑ που λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία την τρέχουσα στιγμή.

Ενδεχομένως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank να μεταδοθεί και αλλού, ωστόσο ο πειθαρχημένος, μακροπρόθεσμος επενδυτής μπορεί να βρει ευκαιρίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Όπως είπε στο παρελθόν ο Lynch: "Να γνωρίζετε τι κατέχετε και να γνωρίζετε γιατί το κατέχετε". Με ενδελεχή έρευνα, αποφεύγοντας το υπερβολικό ρίσκο, παραμένοντας πειθαρχημένοι και "focus” παρά την αναταραχή στην αγορά, οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear