Ξεκίνησαν οι αγωγές για την ιστορική κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Η μετοχή της SVB "βυθίστηκε" περισσότερο από 60% την Πέμπτη, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πούλησε μετοχές αξίας 21 δισ. δολαρίων με ζημία 1,8 δισ. δολαρίων.

Γράφει: Esquire Editors 15 Μαρτίου 2023

Την πρώτη αγωγή κατά της Silicon Valley Bank κατέθεσε τη Δευτέρα ένας από τους μετόχους της χρηματοπιστωτικής εταιρείας, λίγα μόνο 24ωρα μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση στις ΗΠΑ από το 2008, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιθανό μπαράζ αγωγών εναντίον της τράπεζας και των διοικητικών στελεχών της για τον ρόλο τους στην κατάρρευση.

Η πρώτη αγωγή κατατέθηκε από τον Chandra Vanipenta, ενώ στόχος είναι να καταστεί ομαδική αγωγή και άλλων μετόχων της τράπεζας, σε βάρος της SVB, του διευθύνοντος συμβούλου Greg Becker και του οικονομικού διευθυντή Daniel Beck.

Ο ενάγων υποστηρίζει ότι τα στελέχη της SVB παρέλειψαν να ενημερώσουν για το πώς η αύξηση των επιτοκίων θα επηρέαζε τη δραστηριότητα της τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι κατέστη "ιδιαίτερα ευάλωτη” στον τραπεζικό πανικό μετά τις συνεχείς εκθέσεις ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve τον προηγούμενο χρόνο δεν αποτελούσαν λόγο ανησυχίας.

Ως εκ τούτου, η αγωγή υποστηρίζει ότι τα στελέχη και η τράπεζα κατάφεραν να διογκώσουν "τεχνητά” την τιμή της μετοχής. Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ απέλυσε τους Becker και Beck μετά την κατάρρευση της τράπεζας.

Η αγωγή ορίζει ως ενάγοντες τους μετόχους της τράπεζας που απέκτησαν μετοχές της SVB οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ της 16ης Ιουνίου 2021 και της Παρασκευής 10 Μαρτίου 2023, καθώς την 16η Ιουνίου του 2021 ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, υπέδειξε για πρώτη φορά ότι η Fed σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκιά της σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Η SVB δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Forbes να σχολιάσει την υποβολή αυτής της πρώτης αγωγής. "Αν ο Ενάγων και οι υπόλοιποι μέτοχοι γνώριζαν ότι η τιμή αγοράς των μετοχών της εταιρείας είχαν διογκωθεί τεχνητά και ψευδώς από τις παραπλανητικές δηλώσεις της εταιρείας και των εναγομένων… δεν θα είχαν αγοράσει μετοχές της εταιρείας σε αυτές τις τεχνητά διογκωμένες τιμές, είτε δεν θα είχαν αγοράσει καθόλου μετοχές”, υποστηρίζει η αγωγή.

Τι δεν είναι ακόμη γνωστό

Εν τω μεταξύ, αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό είναι ο ακριβής αριθμός των πιθανών μετόχων που επλήγησαν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η αγωγή: "Οι μέτοχοι είναι τόσοι πολλοί που η σύμπραξή όλων είναι αδύνατη”.

Το χρονικό της κατάρρευσης

Η μετοχή της SVB "βυθίστηκε” περισσότερο από 60% την Πέμπτη, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πούλησε μετοχές αξίας 21 δισ. δολαρίων με ζημία 1,8 δισ. δολαρίων και ότι σχεδίαζε να πουλήσει επιπλέον μετοχές προκειμένου να ενισχύσει τα κεφάλαιά της - υποδηλώνοντας ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Στη συνέχεια τα venture capital προέτρεψαν τους πελάτες της SVB να σηκώσουν τα χρήματά τους από την τράπεζα, αυξάνοντας τις πιέσεις που δεχόταν η εταιρεία, το επιχειρηματικό μοντέλο της οποίας βασιζόταν στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων.

Η ξαφνική κατάρρευση της τράπεζας αποδόθηκε στην επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων της Fed για την τιθάσευση του πληθωρισμού: οι πελάτες κατέθεσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα τα τελευταία χρόνια, τα οποία στη συνέχεια η SVB επένδυσε σε ενυπόθηκους τίτλους και κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, η αξία των οποίων όμως υποχώρησε λόγω της αύξηση των επιτοκίων. Η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε επίσης ακόμη περισσότερους πελάτες της SVB από τον τεχνολογικό κλάδο να αποσύρουν κεφάλαια από την τράπεζα, δεδομένης της μηδαμινής ζήτησης χρηματοδοτήσεων από νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ακολούθησε η ανάληψη του ελέγχου της τράπεζας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την Παρασκευή, με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να δηλώνει ότι οι πελάτες της SVB θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των κεφαλαίων τους τη Δευτέρα -ήτοι πέραν του τυπικού ορίου των καταθέσεων έως 250.000 δολάρια που εγγυάται η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC)- αλλά όχι και οι μέτοχοι, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν την επένδυσή τους σε μετοχές της SVB.

Τα απόνερα

Η πτώχευση της SVB προκάλεσε την κατάρρευση των μετοχών παρόμοιων περιφερειακών τραπεζών εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να τις περιμένει η ίδια μοίρα.  Η εστιασμένη στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων Signature Bank κατέρρευσε επίσης την Κυριακή, ως απόρροια των μαζικών αναλήψεων κεφαλαίων από τους πελάτες της την Παρασκευή. Η περιφερειακή τράπεζα, που είχε την έδρα της στη Νέα Υόρκη, λειτουργούσε επί 23 χρόνια.  Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, στο "στόχαστρο” βρέθηκε και η First Republic Bank, που είδε τη μετοχή της να καταγράφει πτώση άνω του 70%.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.

Μία διεξοδική ανάλυση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πόσα χρήματα έβγαλε το ζεύγος Biden μέσα στο 2023

Τα φορολογικά στοιχεία του προέδρου των ΗΠΑ και της πρώτης κυρίας μίλησαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.