H κατάρρευση της Silicon Valley Bank, που αποτελούσε τράπεζα "αναφοράς" για τις τεχνολογικές startups, έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία η ανοδική τάση των επιτοκίων περιορίζει τις δυνατότητες για χρηματοδότηση των νεοσύστατων επιχειρήσεων, που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καταστούν οικονομικά βιώσιμες. Κι αυτό απειλεί το status των "μονόκερων" (δηλαδή των startups που η αξία τους υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια), οι οποίες, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ως "κάστα" εταιρειών, έχουν μια μακρά ιστορία πτωχεύσεων ή μη-ανταπόκρισης στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί γι' αυτές.

iStock

Η περίπτωση της FTX

Η πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX είχε φτάσει να είναι η 3η πιο ισχυρή στον κόσμο, ενώ στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς η αξία της είχε αποτιμηθεί στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι όμως. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κίνησε διαδικασία πτώχευσης, αφού αρκετοί από τους πελάτες της έκαναν μαζική απόσυρση κεφαλαίων. Ο ιδρυτής της, ο Sam Bankman-Fried, αντιμετωπίζει πλέον ποινή φυλάκισης 115 ετών, για μια σειρά από εγκλήματα (απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.α.).

Η περίπτωση της Theranos

Η Theranos ήταν μια startup που η αξία της είχε φτάσει να υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Ιδρύθηκε το 2003 και πρόσφερε, τάχα μου, μια επαναστατική τεχνολογία που αφορούσε τις εξετάσεις αίματος. Η αρχή του τέλους της έγινε το 2015, όταν ένα δημοσίευμα εφημερίδας αμφισβήτησε τις υποσχέσεις της διευθύνουσας συμβούλου της Elizabeth Holmes και του πρώην προέδρου της Ramesh Balwani. Ξεκίνησε έρευνα από τις αρχές και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν και οι δυο τους σε δίκη για απάτη. Η πρώτη, κρίθηκε ένοχη για τέσσερις κατηγορίες και ο δεύτερος για δώδεκα.

Η περίπτωση της Jawbone 

Η αξία της Jawbone, μιας από τις πρώτες εταιρείες που κατασκεύασαν ηχεία, ακουστικά και άλλα αξεσουάρ που λειτουργούσαν με bluetooth, είχε υπολογιστεί το 2014 σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πτώση της, το 2017, που αποτελεί case study, προκλήθηκε από την... υπερχρηματοδότησή της, καθώς διέθετε άφθονους πόρους για να ξοδέψει αλλά δεν είχε καταφέρει να απογειώσει τις πωλήσεις της.

Η περίπτωση του Evernote

Το Evernote είναι μια εφαρμογή διαχείρισης εργασιών. Δημιουργήθηκε στα zeroes, αναπτύχθηκε εκθετικά και η παρακμή του ξεκίνησε όταν άρχισε να προσφέρει κάποιες από τις υπηρεσίες του επί πληρωμή. Ο λόγος είναι το ότι οι χρήστες είχαν συνηθίσει επί χρόνια στο τζάμπα (που η εταιρεία είχε τη δυνατότατα να το προσφέρει λόγω πλεοναζόντων κεφαλαίων) και δεν είχαν καμία διάθεση να πληρώσουν, με αποτέλεσμα το 2018 να αποτελέσει σημείο καμπής για τη συρρίκνωση της εταιρείας.

Η περίπτωση της Headspin

Η αξία της Headspin, μιας εταιρείας που πρόσφερε μια υπηρεσία δοκιμής εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, είχε φτάσει, το 2020, να αποτιμάται σε περίπου 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια χρονιά, όμως, ξέσπασε ένα μεγάλο σκάνδαλο, καθώς ο συνιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλός της, ο Manish Lachwani, είχε δώσει οδηγίες σε υπαλλήλους του να "μαγειρεύουν" τις επιδόσεις της εταιρείας. Κάπως έτσι, η Headspin αναγκάστηκε να επιστρέψει μέρος των κερδών της στους επενδυτές της.

Η περίπτωση της Zenefits

Η αξία της Zenefits, που συνεχίζει να υφίσταται ως εταιρεία, έφτασε στα μέσα της δεκαετίας του 2010 να αποτιμάται στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το αντικείμενό της είναι η παροχή υπηρεσιών λογισμικού για εταιρείες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και η κατάρρευση του μεγέθους της οφείλεται σε μια σειρά από παρατυπίες στις οικονομικές και λειτουργικές εκθέσεις της, που αποκαλύφθηκαν το 2016. Πλέον, λειτουργεί με την επωνυμία TriNet Zenefits, καθώς στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την TriNet.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.