Μερικοί bullish "χρησμοί" για το Bitcoin το 2024

Μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τα crypto δείχνουν ότι μάλλον είναι σε εξέλιξη ένας υπερκύκλος.

Γράφει: Esquire Editors 09 Ιανουαρίου 2024

Το Βitcoin έχει σκαρφαλώσει πάνω από τις 44.000 δολάρια εμφυσώντας αισιοδοξία στην αγορά για το έτος. Μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τα crypto δείχνουν ότι μάλλον είναι σε εξέλιξη ένας υπερκύκλος. Η έννοια του υπερκύκλου του Bitcoin, που τον εισήγαγε ο Dan Held, αποκτά νέο ενδιαφέρον. Το κλίμα αισιοδοξίας βρίσκει ερείσματα σε παραμέτρους που ενισχύουν τις δυνατότητες του Bitcoin για αλματώδη ανάπτυξη.

Halving

Δομικός παράγοντας αυτού του εν δυνάμει υπερκύκλου είναι το halving που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2024. Το halving μειώνει την αμοιβή για την εξόρυξη νέων μπλοκ και, ως εκ τούτου, τον ρυθμό παραγωγής του Bitcoin. Ιστορικά το halving έχει συνδεθεί με μεγάλα ράλι του Bitcoin. H μείωση της προσφοράς, σε συνδυασμό με μια σταθερή ή αυξανόμενη ζήτηση, οδηγεί σε κρίση αφού είναι πιθανόν να μην υπάρχουν αρκετά Bitcoin διαθέσιμα προς αγορά, γεγονός που θα ενισχύσει την τιμή του κρυπτονομίσματος σε υψηλότερα επίπεδα, ως κίνητρο για να πουλήσουν και όσοι έχουν long θέσεις.

Το παρελθόν δείχνει ότι η τιμή του Bitcoin ενισχύεται μετά από κάθε halving, αλλά όχι αμέσως. Για παράδειγμα, στο β' εξάμηνο του 2012 η τιμή του Bitcoin άρχισε να σκαρφαλώνει από τα 12 δολάρια για να εκτοξευθεί μέσα σε έναν χρόνο πάνω από τα 1.000 δολάρια. Παρόμοια μοτίβα σημειώθηκαν μετά τα halvings του 2016 και του 2020, με το μεγάλο ράλι να τρέχει μερικούς μήνες μετά το εκάστοτε halving.

Το επικείμενο halving θα μειώσει την αμοιβή ανά μπλοκ εξόρυξης σε 3,125 Bitcoin (από 6,25 σήμερα), πιθανόν ωθώντας ανοδικά την τιμή του καθώς η προσφορά για νέα Bitcoin θα επιβραδυνθεί. 

Θεσμικό ενδιαφέρον

Η υιοθέτηση του Bitcoin από θεσμικούς φορείς είναι άλλος ένας κρίσιμος παράγοντας. Η πιθανή έγκριση του αιτήματος της BlackRock για την έκδοση ενός Bitcoin ETF στην αγορά spot στις ΗΠΑ θα παρέχει ισχυρή θεσμική στήριξη στο κρυπτονόμισμα.

Σε αντίθεση με την προσέγγιση των ΗΠΑ, η οποία προσφέρει μοντέλα "cash creates", το Bitcoin ETF στην αγορά spot του Χονγκ Κονγκ ενσωματώνει τόσο τις επιλογές "in-kind" όσο και τις "cash creates". Αυτή η διπλή προσέγγιση διευρύνει το φάσμα των επενδυτικών επιλογών, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία και προσελκύοντας ενδεχομένως περισσότερους θεσμικούς επενδυτές. Αυτή η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για τον υπερκύκλο, καθώς θα φέρει περισσότερες επενδύσεις στο Bitcoin από μεγάλους χρηματοπιστωτικούς παράγοντες, αυξάνοντας κατ' απέκταση την αξία του.

Οι νέοι λογιστικοί κανονισμοί του Financial Accounting Standards Board  για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα επηρεάσουν σημαντικά τα οικονομικά των εταιρειών. Οι κανονισμοί απλοποιούν τη λογιστική διαδικασία για το Btcoin και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για τα ταμεία των επιχειρήσεων.

Αποτυχίες του παραστατικού χρήματος

Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, ιδίως στις ΗΠΑ, παίζει επίσης ρόλο. Οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ και οι αμφιβολίες για τη σταθερότητα του δολαρίου θα μπορούσαν να αναδείξουν το Bitcoin ως ασφαλές καταφύγιο, ειδικά αν ο υπερπληθωρισμός αρχίσει να σκορπά ανησυχία. Η τάση αυτή υποστηρίζεται επίσης από τη συνεχιζόμενη απο-δολαριοποίηση και την ενδεχόμενη απώλεια εμπιστοσύνης στα fiat νομίσματα παγκοσμίως.

Αρκετοί αναλυτές είναι bullish στις προβλέψεις τους για την τιμή του bitcoin το 2024. Ο αναλυτής PlanB προβλέπει ότι εντός των επόμενων 4 ετών το Bitcoin μπορεί να ανέβει ώς τις 524.000 δολάρια. 

Οι αναλυτές της Blockware Solutions επισημαίνουν ότι το halving θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή στο ιλιγγιώδες ποσό των 400.000 δολαρίων.

Το παγκόσμιο επενδυτικό ταμείο VanEck προβλέπει ό,τι το 2024, το Bitcoin θα μπορούσε να πιάσει νέα ιστορικά υψηλά μέχρι το δ' τρίμηνο.

Η εκτίμησή του οφείλεται σε παράγοντες όπως οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το σοκ στην προσφορά από το halving και οι ρυθμιστικές αλλαγές που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη διακράτηση και την παρακολούθηση του κρυπτονομίσματος σε διαδικασίες εξίσου εύκολες με εκείνες των μετοχών.

Όλα τα παραπάνω θέτουν τις βάσεις για μια πιθανή εκτίναξη του Bitcoin. Παρά τις γνωστές διακυμάνσεις της αγοράς κρυπτονομισμάτων, οι τρέχουσε; επιδόσεις των δεικτών και οι αναλύσεις των εμπειρογνωμόνων διαμορφώνουν μια αισιόδοξη εικόνα για τις προοπτικές του Bitcoin, που ίσως να πιάσει αποτιμήσεις-ρεκόρ. Άλλωστε πολλά άστρα ευθυγραμμίζονται για μια υπεραπόδοση του δημοφιλούς κρπυπτονομίσματος το 2024.

Από: Forbes Greece

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.