Γιατί οι εθνικιστές ηγέτες έχουν εμμονή με τον George Soros;

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος γίνεται το εξιλαστήριο θύμα μιας πολιτικής εποχής που εκκολάπτει ξανά το αβγό του φιδιού.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 31 Οκτωβρίου 2018

Η ιστορία του ουγγρικής καταγωγής Αμερικανο-εβραίου μεγιστάνα George Soros μοιάζει να έχει βγει από σενάριο επιτυχημένης σαπουνόπερας: ο νεαρός George επιβιώνει από τη ναζιστική κατοχή καταφέρνοντας να δραπετεύσει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων, καταφεύγοντας με χίλιους κόπους στην Αγγλία, όπου από εκεί ξεκινά έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης. Χάρη στην ικανότητά του να κερδοσκοπεί και να αφουγκράζεται με μοναδική άνεση επενδυτικές ευκαιρίες, καταλήγει χρόνια αργότερα να μεταμορφωθεί στον ισχυρότερο παίκτη-ηγέτη του πλανήτη σε πολλά επίπεδα: επιχειρήσεις, πολιτική, ακτιβισμός.

Σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο και με την αποφοίτησή του πιάνει αμέσως δουλειά σε επενδυτικές τράπεζες, ενώ λίγο καιρό μετά ξεκινά δικές του χρηματοοικονομικές κινήσεις -τις περισσότερες φορές σε ακραία όρια κερδοσκοπίας. Ο πλούτος που συσσώρευε χάρη στην σχεδόν μαντική του ικανότητα να προβλέπει πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη (λέγεται ότι η επιρροή του στη γεωπολιτική κατάσταση της Ανατολικής Ευρώπης ήταν εκείνη που οδήγησε σε κατάρρευση τη Σοβιετική Ένωση), τον ανέβασε στην κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη από τη δεκαετία του ’90 και μετά. Έκτοτε, εκτός από το να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από όλα -δηλαδή, να "παράγει" αμέτρητο χρήμα-, ο Soros ενδιαφέρθηκε και για την υστεροφημία του, δημιουργώντας ιδρύματα με σκοπό την επιστημονική, κοινωνική, πολιτική, οικονομική και καλλιτεχνική έρευνα και ανάπτυξη, προσφέροντας αφειδώς εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εγκαταστάσεις και προσωπικό.

Γιατί οι εθνικιστές ηγέτες έχουν εμμονή με τον George Soros;

Μετά από χρόνια που πέρασε στη Wall Street ως διευθυντής και αναλυτής (ακόμη και οι εχθροί του τον περιγράφουν ως αυθεντική ιδιοφυΐα στον εντοπισμό των παγκόσμιων τάσεων), το 1969 ο Soros θα δημιουργήσει το Quantum Fund, ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στο οποίο όποιος είχε τοποθετήσει 10 χιλιάδες δολάρια, το 1991 αποκόμισε σχεδόν 13 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Soros είχε αυξήσει το λογαριασμό του κατά πολλά, πολλά, πολλά δισεκατομμύρια.

Αλλά το γεγονός που έμελλε να σκιάσει τη φήμη του ήταν η "Μαύρη Τετάρτη" της 16ης Σεπτεμβρίου του 1992, ημέρα που η Ευρώπη βρισκόταν στα χαμηλότερα επίπεδα οικονομικής ύφεσης εξαιτίας της επανένωσης των δυο Γερμανιών. Ο Soros, με έναν ασύλληπτο τρόπο κερδοσκοπίας σε όλα τα νομίσματα των Ευρωπαϊκών χωρών -ειδικά σε μάρκο και στερλίνα- διαλύει κυριολεκτικά την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο μηχανισμός που χρησιμοποίησε ήταν αρκετά απλός. Δανείζεται το νόμισμα που ήταν υπερτιμημένο (στερλίνα) και το μετατρέπει σε νομίσματα που ήταν υποτιμημένα (μάρκο και φράγκο) και μόλις η στερλίνα φτάσει χαμηλά και υποτιμηθεί βαριά, την ξαναγοράζει για να αποπληρώσει το αρχικό δάνειο. Μέσα σε μερικές ώρες ο Soros καταγράφει κέρδη άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Πρόκειται για μια αδίστακτη και ίσως ηθικά αμφισβητήσιμη κίνηση, αλλά νομικά, ο Soros ήταν ένας τυπικός κερδοσκόπος χωρίς ίχνος παρανομίας. Εξάλλου, οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές παγκοσμίως και ιστορικά διέπονται από αυτόν τον κανόνα: Τον κερδοσκόπο κανείς δεν αγάπησε, αλλά την κερδοσκοπία, όλοι. Ο ίδιος ο Soros το επανέλαβε αρκετές φορές από εκείνη τη μέρα: "Οι κερδοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους, δεν είναι ένοχοι. Ένοχοι είναι  αυτοί που είναι πολιτικά και νομοθετικά υπεύθυνοι ώστε να επιτρέπουν την πραγματοποίηση κερδοσκοπίας". Κυνικός; Ναι. Ανήθικος; Όχι.

ΣΟΡΟΣ
Προεκλογική αφίσα στην Ουγγαρία #1: "Μην επιλέξετε τον Soros συνοδευτικό στη σαλάτα σας".

Ωστόσο, από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, οι εξτρεμιστές από όλο τον κόσμο, ειδικά εκείνοι που γαλουχούνται με τον εθνικισμό, το νεοφασισμό και την ξενοφοβία,  βρήκαν στον Soros το σύμβολο των δεινών του σύγχρονου κόσμου, το θηρίο που έπρεπε να θυσιάσουν στο βωμό της ιδεολογίας τους. Εξάλλου, είναι Εβραίος, δισεκατομμυριούχος, ειδικός στην ωμή κερδοσκοπία και επίσημος χρηματοδότης και υποστηρικτής του Αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος -συν τοις άλλοις. Ποιος άλλος ευκολότερος στόχος από αυτόν για κάθε φασίστα πολιτικάντη;

Εξαιρώντας τους ακροδεξιούς Ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Viktor Orbán -πρωθυπουργός Ουγγαρίας (γενέτειρας του μεγιστάνα)- ή ο Matteo Salvini –αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης-, οι οποίοι δηλώνουν ότι ο Soros έχει ύποπτες συναλλαγές με τη Ρωσία με σκοπό την πολιτικοοικονομική επικράτηση του Putin μέχρι τα πάλαι ποτέ σύνορα της ΕΣΣΔ, έρχεται και ο Donald Trump να κατηγορεί τον Soros για υπόγειες εμπλοκές του στην αμερικανική δικαιοσύνη χρηματίζοντας στελέχη του Κογκρέσου για υπερψήφιση του Brett Kavanaugh (κολλητού φίλου του Soros) στη θέση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αλήθεια ή ψέμα;

ΣΟΡΟΣ
Προεκλογική αφίσα στην Ουγγαρία #2: "Απαγορέψτε στους υποτακτικούς του Soros να μας κυβερνήσουν".

Η αλήθεια είναι ότι ο εξαιρετικά φιλελεύθερος Soros έχει δαπανήσει αμύθητα ποσά για φιλανθρωπικούς σκοπούς στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης: πανεπιστήμια, ιδρύματα δημιουργικής σκέψης και εφαρμογών, μη κυβερνητικές οργανώσεις με έμφαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Η διαφωνία με τις ενέργειες του Soros; Η σχεδόν συνωμοτική μυστικότητα που διέπουν όλες αυτές τις φαινομενικά φιλελεύθερες δράσεις. Αλλά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αυτό δεν είναι τόσο ασυνήθιστο στους κύκλους των μεγιστάνων: πολλοί άλλοι δισεκατομμυριούχοι σήμερα και παλαιότερα, έχουν προσφέρει ένα αρκετά σημαντικό μέρος των χρημάτων τους σε φιλανθρωπικές δράσεις "εν κρυφώ και παραβύστω".

Είναι ο George Soros ένας ακόμη φιλεύσπλαχνος, ανιδιοτελής, φιλελεύθερος και δημοκρατικός μεγιστάνας; Στα 88 του, μόνο η ψυχή του το ξέρει -και ο Θεός θα τον κρίνει.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Παρακολουθώντας τον τυφώνα Ίαν στα social media

Σε livestream μεταδόθηκαν οι καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Ίαν στον Κόλπο του Μεξικού.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Πέθανε ξαφνικά στα 59 του ο ράπερ Coolio

Ο δημιουργός του Gangsta's Paradise βρέθηκε νεκρός στην τουαλέτα του σπιτιού ενός φίλου του στο Λος Άντζελες.

Όλα όσα ξέρουμε για το "περίπλοκο" σαμποτάζ στον Nord Stream

Πώς εξηγούνται οι θεαματικές διαρροές από τους αγωγούς αερίου Nord Stream;

Η Γαλλία, ξανά δίπλα στην Ελλάδα

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης που θα συναντηθούν στο Αλικάντε της Ισπανίας θα εκφράσουν τη στήριξη τους στην Ελλάδα.

Η επιστροφή του Silvio Berlusconi μετά... βηματοδότη

Στα 86 του, ο γνωστός για τα σκάνδαλα και όχι μόνο, Silvio Berlusconi επέστρεψε στην πολιτική ζωή της Ιταλίας, για να βρεθεί στο πλευρό της νεοφασίστριας Meloni.

H ήττα της πολιτικής ατζέντας Draghi σε απλά ελληνικά

Γιατί η παρακαταθήκη που άφησε μετά την παραίτησή του ο Ιταλός πολιτικός δεν συγκίνησε τους ψηφοφόρους της γείτονος χώρας.

Γραφει Τιμος Σαλαμες