Ο φιλανθρωπικός όμιλος Oxfam προειδοποίησε ότι η οικονομική επιβράδυνση από τον κορονοϊό θα μπορούσε να ωθήσει επιπλέον μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους σε συνθήκες φτώχειας, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα και αποφασιστικά μέτρα. Η έρευνα διεξήχθη από το King's College του Λονδίνου και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας για λογαριασμό της Oxfam και εκτιμά τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια νομισματική φτώχεια με βάση τα όρια της φτώχειας που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, στα $1,90, $3,20 και $5,50 ημερησίως.

Η παγκόσμια φτώχεια αναμένεται να αυξηθεί για πρώτη φορά από το 1990 και στα τρία σενάρια, ενώ θα μπορούσε να χαθεί μέχρι και μια δεκαετία προόδου στη μείωση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ορισμένα έντονα δοκιμαζόμενα μέρη του κόσμου όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή, τα μέτρα για τη συγκράτηση του ιού θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ακύρωση 30 χρόνων επιτυχίας.

Σύμφωνα με το πιο σοβαρό σενάριο που συνεπάγεται συρρίκνωση του εισοδήματος κατά 20%, επιπλέον 548 εκατομμύρια άνθρωποι θα κερδίζουν λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα - ένα από τα όρια της φτώχειας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί των χωρών της G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα πρόκειται να συναντηθούν για να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους για τα φτωχότερα έθνη που πλήττονται έντονα από την κρίση.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν των μισών από τις συνολικές θέσεις εργασίας στην Αφρική και ότι χρειάζονται 2,5 τρισ. δολάρια για να εξέλθουν οι αναπτυσσόμενες χώρες από την κρίση. Η Oxfam έχει απευθύνει έκκληση για ένα παγκόσμιο πακέτο διάσωσης και δήλωσε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να κινητοποιήσουν τα κεφάλαια των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη μιας παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης. Τα μέτρα για την άντληση χρημάτων θα περιλαμβάνουν την άμεση ακύρωση χρέους ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, την έκδοση 1 τρισ. δολαρίων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων από το ΔΝΤ, αυξήσεις στις ροές βοήθειας και θέσπιση έκτακτων φόρων αλληλεγγύης.

Από: capital.gr