Με το σταγονόμετρο και αυστηρά περιορισμένες σε ποσότητα και χρόνο οι "παραχωρήσεις” στην οικονομική χρηματοδότηση των χωρών μελών που το χρειάζονται, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup. Μένει και πάλι στην ΕΚΤ να "καλύψει” την Ευρωζώνη και το ευρώ μέχρι να επιτευχθεί ενα βήμα στην οικονομική ανασυγκρότηση για την Ευρώπη. 

Του Γ. Αγγέλη

Παρά τη σαφή προσπάθεια να παρουσιαστούν οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup σαν "βαλσαμο” στις εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες των χωρών της Ευρωζώνης και ειδικά των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid-19, η πραγματική βοήθεια παραμένει απολύτως δυσανάλογη με τις ανάγκες. 

Από τα τρία χρηματοδοτικά μέσα που αποφάσισθηκαν για άμεση χρήση μέχρι του ποσού των 540 δισ. ευρώ, ενα "εργαλείο”, αυτό του ESM, αποκαλύπτει τη σαφή ανεπάρκεια των χθεσινών αποφάσεων. Τα δάνεια που οι χώρες μέλη θα ζητήσουν από αυτό, μπορούν να είναι απαλλαγμένα δημοσιονομικών (μνημονιακών) προϋποθέσεων μόνο στο βαθμό που η χώρα σε κάθε έλεγχο είναι σε θέση να αποδεικνύει ότι έχει ξοδέψει το δάνειο για δαπάνες υγείας και μόνο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων… Κάθε άλλη δαπάνη, όπως φρόντισε με πολλή επιμέλεια να εξηγήσει ο ίδιος υπουργός θα υπόκειται στις (μνημονιακές) δεσμεύσεις του ECCL, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ESM.

Η συνέχεια στο capital.gr.