Το σύννεφο Godzilla που σκέπασε τον Ατλαντικό

Η γιγαντιαία μάζα σκόνης από τη Σαχάρα, αν και τρομακτική, μας φέρνει καλά νέα.

Γράφει: Esquire Editors 15 Ιουλίου 2020

Ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης έχει ταξιδέψει από την Αφρική σε ολόκληρο τον Ατλαντικό Ωκεανό και το εκπληκτικό αυτό "ταξίδι" έχει αποκαλυφθεί σε ένα βίντεο. Οι δορυφόροι παρατήρησαν τη σκόνη καθώς αναπτύχθηκε και είναι τόσο μεγάλο που του δόθηκε το ψευδώνυμο "Godzilla".

Οι δορυφόροι Copernicus Sentinel και Aeolus της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας παρακολούθησαν αυτό που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο σύννεφο σκόνης στον κόσμο καθώς κατευθύνθηκε προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο "Godzilla" μπορεί να ταξιδέψει περίπου 5.000 μίλια στις ΗΠΑ ή την Καραϊβική ενώ η Eυρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία μοιράστηκε ένα βίντεο με την πορεία του στο YouTube.

Σϋμφωνα με την Eυρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία "η αποστολή Copernicus Sentinel-5P είναι αφιερωμένη στην παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μετρώντας ένα πλήθος ιχνοστοιχείων καθώς και αερολυμάτων.

"Αυτό το βίντεο δείχνει την εξάπλωση αερολυμάτων από ττην Σαχάρα που κινείται δυτικά στον Ατλαντικό Ωκεανό από την 1η Ιουνίου έως τις 26 Ιουνίου 2020. Το σύννεφο έφτασε στην Καραϊβική, τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες".

Είναι αρκετά συνηθισμένο τέτοιου έιδους σύννεφα σκόνης να φτάνουν στις ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο και πιστεύεται ότι είναι κατά 70% μεγαλύτερο από το μέσο όρο.

Ωστόσο, αν και φαίνεται λίγο τρομακτικό, το γιγαντιαίο σύννεφο σκόνης θα μπορούσε να σημαίνει καλά νέα. Σύμφωνα με το NOAA, τέτοια σύννεφα μπορούν δυνητικά να σταματήσουν να σχηματίζονται τυφώνες.

"Η σκόνη είναι επίσης θρεπτική για το φυτοπλαγκτόν, μικροσκοπικά πλάσματα που επιπλέουν στην κορυφή του ωκεανού. Αυτά τα πλάσματα δημιουργούν οξυγόνο και τροφοδοτούν άλλα θαλάσσια ζώα". Επιπλέον τα σύννεφα σκόνης μπορούν να φέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέχρι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Είναι επίσης γνωστό ότι κάνουν τα ηλιοβασιλέματα ιδιαίτερα εκπληκτικά.

Πάντως μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία ορισμένων ατόμων με υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

Από: thetoc.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα