Οι πολικές αρκούδες θα εξαφανιστούν μέχρι το 2100

Μία νέα έρευνα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησε στα διεθνή Μέσα μία έρευνα που άλλαξε τα δεδομένα σχετικά με το μέλλον του ανθρώπινου πληθυσμού στον πλανήτη: Σύμφωνα με Institute for Health Metrics and Evaluation  (IHME) που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, θα υπάρχουν 8,8 δισ. άνθρωποι πάνω στον πλανήτη το 2100, περίπου ένα δισ. λιγότεροι δηλαδή από ότι το 2064 όταν και ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί αγγίζοντας τα 9,7 δισ. Όσο δυσάρεστη προοπτική και αν ακούγεται αυτό για εμάς, αποτελεί ευχάριστη είδηση για το περιβάλλον. Υπό κανονικές συνθήκες, οι πολικές αρκούδες θα έπρεπε να πανηγυρίζουν.

Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα φαίνεται ότι ήδη έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Μπορεί η σταδιακή μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού -αν, φυσικά, η έρευνα βγει αληθινή- να βοηθήσει δυνητικά στην αποσυμφόρηση του αρνητικού για το περιβάλλον αποτυπώματος που παράγουμε ως ανθρωπότητα, οι πολικές αρκούδες όμως μάλλον δε θα βρίσκονται κοντά μας για να ζήσουν εκείνη τη μέρα. Ήδη, άλλωστε, οι εικόνες με τα φριχτά αδυνατισμένα σαρκοφάγα να αναζητούν τροφή στους πάγους που λιώνουν έχουν γίνει σήμα κατατεθέν ενός πλανήτη που βρίσκεται σε κλιματική κρίση.

Η έρευνα

Έτσι, μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο Nature δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Δυστυχώς, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, το μεγαλύτερο χερσαίο σαρκοφάγο της Γης δε θα βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμα μαζί μας. Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν με τέτοιους ρυθμούς ώστε οι πολικές αρκούδες έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδες οι πολικές αρκούδες δε θα αντέξουν. Αν δεν αλλάξει κάτι, μέχρι το 2100 θα έχουν όλες εξαφανιστεί. Η πείνα θα τις νικήσει.


Κάθε καλοκαίρι, όταν οι πάγοι λιώνουν, τα πελώρια θηλαστικά μεταναστεύουν στη στεριά όπου ζουν από το λίπος που έχουν συσσωρεύσει, καθώς δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου τροφή για αυτά εκεί. Στις τωρινές συνθήκες με τους πάγους να έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία κατά 13% η συγκεκριμένη δύσκολη ετήσια αποστολή γίνεται επικίνδυνη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδες -που βασίζει το μοντέλο της σε στοιχεία που προκύπτουν από το 1979 έως το 2016- οι πολικές αρκούδες δε θα αντέξουν. Αν δεν αλλάξει κάτι, μέχρι το 2100 θα έχουν όλες εξαφανιστεί. Η πείνα θα τις νικήσει.


φωτογραφία © Getty Images 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.