Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, η εγκληματικότητα αυξάνεται

Οι παράπλευρες απώλειες της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ χειρότερες από όσο νομίζουμε.

Στο Summer of Sam (1999) του Spike Lee η πλοκή περιστρέφεται γύρω από έναν μανιακό δολοφόνο. O  David Berkowitz (Son of Sam) ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο -και όχι κάποιος φανταστικός χαρακτήρας- που έσπειρε τον τρόμο στη Νέα Υόρκη στα τέλη των 70s. Πέρα, όμως, από το πελώριο σκυλί του γείτονα που τον έβαζε να κάνει τις δολοφονίες -όπως ο ίδιος υποστήριξε στο δικαστήριο- ποιο ήταν εκείνο το στοιχείο που ερέθιζε τα ήδη διαλυμένα νεύρα αυτού του ψυχοπαθούς εγκληματία; Αν κρίνουμε από πρόσφατες έρευνες: η υψηλή θερμοκρασία ή αλλιώς ζέστη.

Το καλοκαίρι του 1977 οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονταν στο Μεγάλο Μήλο έκαναν τον βίο αβίωτο στους πολίτες. Περίπου 20 χρόνια μετά, το κύμα καύσωνα του 2018 -εκείνο που προκάλεσε μέχρι και φωτιές στον αρκτικό κύκλο- φαίνεται ότι είναι υπεύθυνο, σύμφωνα με έρευνα του BBCγια την άνοδο της εγκληματικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιο συγκεκριμένα η αστυνομία δέχτηκε 999 επείγουσες κλήσεις εκείνη την περίοδο. Οι Βρετανοί αξιωματικοί αναφέρουν πως θυμούνται τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά κατά τη διάρκεια του καύσωνα ενώ επιβεβαιώνουν ότι υπήρχε άνοδος 40% στις εγκληματικές πράξεις.  

Ζέστη και παραβατικές συμπεριφορές

Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, η εγκληματικότητα αυξάνεται

Είναι ποτέ δυνατόν κάτι τόσο συνηθισμένο όπως η ζέστη να μας ωθεί σε βίαιες και παραβατικές συμπεριφορές; Τα στατιστικά μοιάζουν να συμφωνούν προς αυτό το συμπέρασμα. Στο Μεξικό, έχει καταγραφεί πως τα καρτέλ είναι πιο ενεργά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, ενώ αντίστοιχα στη Νότια Αφρική οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει άνοδος των δολοφονιών της τάξης του 1,5% όταν ο υδράργυρος ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα στατιστικά έχουν καταγραφεί σε αφρικανικά κράτη, στην Ταϊβάν, τις Η.Π.Α, τη Φινλανδία αλλά και την Ισπανία.


Όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει πάνω από τους 25 Βαθμούς Κελσίου, αυξάνεται και η τεστοστερόνη στον οργανισμό μας, κάτι που σημαίνει ότι οι βίαιες συμπεριφορές είναι πολύ πιο πιθανές.


Θα μπορούσε να ήταν τυχαίο ή σύμπτωση, αν δεν υπήρχαν μελέτες που συνδέουν την άνοδο της θερμοκρασίας με βίαιες συμπεριφορές. Οι παίκτες του NFL (σ.σ: πρωτάθλημα αμερικανικού ποδοσφαίρου), ενός από τα πλέον βίαια αθλήματα του κόσμου, είναι πολύ πιο πιθανό να εμπλακούν σε καυγάδες ή έστω λεκτικές επιθέσεις και να κάνουν πολύ πιο σκληρά φάουλ όταν κάνει ζέστη, σύμφωνα με έρευνα. Αντίστοιχα οι δημοσιογράφοι επιλέγουν πιο αιχμηρή γλώσσα όταν έχει καύσωνα ενώ αυξάνονται και τα ποσοστά παραιτήσεων στις δουλειές. 

Όχι, δεν πρόκειται για κάποια μαγική διαδικασία. Όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει πάνω από τους 25 Βαθμούς Κελσίου, αυξάνεται και η τεστοστερόνη στον οργανισμό μας, κάτι που σημαίνει ότι οι βίαιες συμπεριφορές είναι πολύ πιο πιθανές. Τουλάχιστον, σίγουρα όσον αφορά τις ΗΠΑ, αφού οι έρευνες έχουν δείξει πως η ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζει άνοδο κατά 12% το καλοκαίρι σε σχέση με τον χειμώνα.

Η κλιματική αλλαγή

Έτσι, το λιώσιμο των πάγων και η κλιματική αλλαγή φαίνεται να βάζει άλλον έναν παράγοντα Χ στη δύσκολη εξίσωση του μέλλοντος. Ο μισός κόσμος θα πλημμυρίζει, ο υπόλοιπος θα ζει φριχτές ξηρασίες ενώ στο ενδιαμένο, κλεισμένοι στα σπίτια μας εξαιτίας κάποιας πανδημίας, θα προσπαθήσουμε να μην επιστρέψουμε σε κτηνώδη κατάσταση εξαιτίας του εγκλεισμού και της ανόδο της θερμοκρασίας που μας ωθεί στη βία; Μάλλον, θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά τις πολιτικές που ακολουθούμε σχετικά με το περιβάλλον. Να το κάνουμε άμεσα γιατί αλλιώς θα είναι αργά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear