Το Facebook επιτρέπει την παραπληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή

Όσο και αν ισχυρίζεται ότι λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, οι παραπλανητικές διαφημίσεις σφυροκοπούν τους χρήστες του.

Γράφει: Esquire Editors 08 Οκτωβρίου 2020

Το Facebook επιτρέπει τις παραπλανητικές διαφημίσεις που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή, παρά το γεγονός ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζεται ότι λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, σύμφωνα με σημερινή έκθεση think tank, που παρουσίαζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ομάδα InfluenceMap χρησιμοποίησε τα δεδομένα των διαφημίσεων του Facebook και εντόπισε 51 αναρτήσεις που αρνούνται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες είδαν συνολικά 8 εκατομμύρια φορές κατά το πρώτο μισό του 2020. 

Και αυτό παρά την απαγόρευση των παραπλανητικών διαφημίσεων στο Facebook, το οποίο επανέλαβε για μία ακόμη φορά τον Σεπτέμβριο ότι "δεσμεύεται να πολεμήσει κατά της κλιματικής αλλαγής". 

Από τις 51 διαφημίσεις που εντοπίστηκαν μόνο μία αποσύρθηκε από τον ιστότοπο, ενώ οι υπόλοιπες παρέμειναν ενεργές για όλο το διάστημα για το οποίο είχαν πληρώσει οι εταιρείες. 

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, τέσσερις αμερικανικές, συντηρητικές ομάδες βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες διαφημίσεις, ενώ το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για αυτές ανέρχεται σε 42.000 δολάρια. 

Τις διαφημίσεις αυτές είδαν κυρίως άνδρες άνω των 55 ετών, από τις πολιτείες Ουαϊόμινγκ και Τέξας.

Οι διαφημίσεις χρησιμοποιούν δύο βασικές στρατηγικές: η πρώτη συνίσταται στο να επιτίθενται στην αξιοπιστία της επιστήμης για το κλίμα, αναφέροντας κυρίως ότι δεν υπάρχει επιστημονική συμφωνία για το θέμα. Η δεύτερη στρατηγική ήταν η αμφισβήτηση των επιπτώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην κλιματική αλλαγή.


φωτογραφία getty images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

'Έφυγε' από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου

Ο δημοφιλής αθλητικογράφος Γιώργος Γεωργίου έφυγε από τη ζωή στα 71 του χρόνια, χτυπημένος από τον καρκίνο - Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "Άγιος Σάββας".

Τελικά τι είναι η επενδυτική βαθμίδα και γιατί μας αφορά όλους;

Πώς ορίζεται η επενδυτική βαθμίδα με απλά κατανοητά λόγια, για έναν μέσο πολίτη και μικρομεσαίο επιχειρηματία; Πόσες διαβαθμίσεις έχει και από ποιους καθορίζονται;

H ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτογραφία του Tank Man

34 χρόνια πριν, ένας νεαρός φοιτητής στάθηκε μόνος του απέναντι στην απολυταρχία του κινεζικού καθεστώτος στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρωσία αναπτύσει "μουσειακά" T-72 από το 1974

Μετά την απώλεια περισσότερων από 2.000 αρμάτων.

Oι πλουσιότερες γυναίκες celebrities στις ΗΠΑ

Η εκτίναξη της Taylor Swift και τα "σκήπτρα" της Oprah.

'Έφυγε' από τη ζωή η Νονίκα Γαληνέα

Πέθανε η ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα, λίγες ημέρες πριν από τα γενέθλιά της.