Το Facebook επιτρέπει την παραπληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή

Όσο και αν ισχυρίζεται ότι λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, οι παραπλανητικές διαφημίσεις σφυροκοπούν τους χρήστες του.

Γράφει: Esquire Editors 08 Οκτωβρίου 2020

Το Facebook επιτρέπει τις παραπλανητικές διαφημίσεις που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή, παρά το γεγονός ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζεται ότι λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, σύμφωνα με σημερινή έκθεση think tank, που παρουσίαζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ομάδα InfluenceMap χρησιμοποίησε τα δεδομένα των διαφημίσεων του Facebook και εντόπισε 51 αναρτήσεις που αρνούνται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες είδαν συνολικά 8 εκατομμύρια φορές κατά το πρώτο μισό του 2020. 

Και αυτό παρά την απαγόρευση των παραπλανητικών διαφημίσεων στο Facebook, το οποίο επανέλαβε για μία ακόμη φορά τον Σεπτέμβριο ότι "δεσμεύεται να πολεμήσει κατά της κλιματικής αλλαγής". 

Από τις 51 διαφημίσεις που εντοπίστηκαν μόνο μία αποσύρθηκε από τον ιστότοπο, ενώ οι υπόλοιπες παρέμειναν ενεργές για όλο το διάστημα για το οποίο είχαν πληρώσει οι εταιρείες. 

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, τέσσερις αμερικανικές, συντηρητικές ομάδες βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες διαφημίσεις, ενώ το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για αυτές ανέρχεται σε 42.000 δολάρια. 

Τις διαφημίσεις αυτές είδαν κυρίως άνδρες άνω των 55 ετών, από τις πολιτείες Ουαϊόμινγκ και Τέξας.

Οι διαφημίσεις χρησιμοποιούν δύο βασικές στρατηγικές: η πρώτη συνίσταται στο να επιτίθενται στην αξιοπιστία της επιστήμης για το κλίμα, αναφέροντας κυρίως ότι δεν υπάρχει επιστημονική συμφωνία για το θέμα. Η δεύτερη στρατηγική ήταν η αμφισβήτηση των επιπτώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην κλιματική αλλαγή.


φωτογραφία getty images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα κέρδη της efood εν μέσω πανδημίας και το disaster story

Πώς η εταιρεία efood είδε την αξιολόγησή της από το άριστα, να πέφτει στην ελάχιστη δυνατή τιμή, με χιλιάδες αρνητικά μηνύματα.

Κυβερνοκατασκοπεία, η πιο μεγάλη ώρα

Ποια είναι η αμερικανική εταιρεία που "βοήθησε" ακούσια την Ινδία να κατασκοπεύει την Κίνα και το Πακιστάν

Τρίτη δόση: Πράσινο φως για τους 60+ και τους υγειονομικούς

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τη χορήγηση της αναμνηστικής τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19.

Η MSD και η CEO της πολεμούν τον καρκίνο και συμβάλλουν στη λύση κοινωνικών προβλημάτων

Η Agata Jakoncic, η οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο και άλλες ασθένειες, εγκαινιάζει τις εβδομαδιαίες συνεντεύξεις του "CEO Talks" στο Capital.gr.

Μετοχές της Tesla αξίας 297 εκατομμυρίων δολαρίων πούλησε η Cathie Wood

Γιατί πουλάει τις μετοχές της Tesla και που βλέπει μέλλον η πανίσχυρη επενδύτρια της Wall Street.

Εμβόλιο: Όλα όσα γνωρίζουμε για την τρίτη δόση

Τη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.