H κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και η θερμοκρασία ανεβαίνει οδηγώντας σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 07 Ιουνίου 2021

Το πρώτο κύμα ζέστης έχει ήδη κάνει το πέρασμά του από τη χώρα και δεν έχουμε μπει για τα καλά στον Ιούνιο. Κλιματική κρίση; Ναι. Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα που σιγοβράζει κάθε φέτος και νωρίτερα, αλλά και πολλές ακόμα περιοχές του πλανήτη. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο site του επιστημονικού περιοδικού Nature, η κλιματική κρίση βάζει στο ίδιο -θερμό- έργο θεατές τους κατοίκους σχεδόν όλης της Γης.

H κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο περίπλοκηiStock

Άνοδος της θερμοκρασίας και ανθρώπινη θνησιμότητα

Στοιχεία που προέρχονται από διαφορετικές χώρες του κόσμου υποδεικνύουν ότι το 37% των εποχικών θανάτων που σχετίζονται κατά κάποιον τρόπο με την υψηλή θερμοκρασία -με το ποσοστό να αλλάζει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή σε ένα εύρος από 20,5% έως 76,3%- μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, με αυξημένη θνησιμότητα σε όλες τις ηπείρους.

Κύματα ζέστης και δημόσια υγεία

Όπως διαβάζουμε στο αμερικανικό Esquire, από τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικών προσαρμογής έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιες μόνο από τις συνέπειες ενός κύματος ζέστης που επηρεάζουν την υγεία μας είναι η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, οι πυρκαγιές και η πίεση στις αγροκαλλιέργειες.

Δεδομένη, πλέον, η αλληλεπίδραση

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής είναι το ότι υποστηρίζουν πως οι διάφορες συνέπειες της κλιματικής κρίσης δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι κάθε λογής λομπίστες γλιτώνουν από το να επωμιστούν το οικονομικό κόστος της. Κι όμως, από τη μελέτη γίνεται σαφές το ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο οικολογικό φαινόμενο, καταρρίπτοντας το επιχείρημά τους.

Αναγκαία η διεπιστημονική προσέγγιση

Μία ανεξάρτητη ερευνήτρια, η κλιματική επιστημόνισσα Sarah Perkins-Kirkpatrick από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας που βρίσκεται στην Καμπέρα της Αυστραλίας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σημαντικά αλλά και ότι δεν της προκαλούν έκπληξη.

"Είναι θετικό το γεγονός του ότι βλέπουμε κάποιες μελέτες να θέτουν όντως επί τάπητος το θέμα και να μπορούν να μας δώσουν αριθμούς και άλλα σημαντικά δεδομένα τα οποία, ναι, επιβεβαιώνουν το ότι είναι όλο και περισσότεροι οι άνθρωποι που επηρεάζονται αρνητικά όσον αφορά την υγεία τους από την κλιματική κρίση", ανέφερε χαρακτηριστικά.

> Διάβασε ακόμα: Γιατί η Ρωσία εξακολουθεί να αγνοεί την κλιματική αλλαγή

Τέλος, πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο το να αρχίσει να γίνεται μία διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος, η οποία να περιλαμβάνει επιδημιολόγους και κλιματικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα συλλάβουν από κοινού τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: "Θα πρέπει να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της δουλειάς που πρέπει να γίνει", είπε.

> Διάβασε ακόμα: Έχουμε άσχημα νέα από το μέτωπο της κλιματικής αλλαγής

Το ίδιο, φυσικά, ισχύει για όλους μας. Κι αυτό γιατί ακόμα και με τις μικρές αποφάσεις που παίρνουμε στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση του φαινομένου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η εξήγηση πίσω από την ύφεση της πανδημίας

Τι δείχνει η συνολική εικόνα των κρουσμάτων τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Κορονοϊός: 2.422 νέα κρούσματα

Από τους 364 διασωληνωμένους οι 330 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Το Twitter θαυμάζει το θάρρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου

Η παρουσία της Ιωάννας Παλιοσπύρου στο δικαστήριο συγκλόνισε, καθώς είναι η πρώτη φορά που μετά την επίθεση που με σθένος και δύναμη ψυχής, εμφανίζεται δημόσια.

Φωτορύπανση, ένας νέος κίνδυνος

Το φαινόμενο έχει αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω και της εξάπλωσης του φωτισμού LED.

Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει η Evergrande

Μονόδρομος η αναδιάρθρωση για την κινέζικη εταιρεία.