Τα Ηνωμένα Έθνη και ο κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα

H Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ χτυπάει το καμπανάκι του συναγερμού με το σφυρί της καταδίκης.

Όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος θα διερωτώνται για το πώς φτάσαμε στην κλιματική αλλαγή, ψάχνοντας κάποιοι εξ αυτών σε βυθισμένα στη θάλασσα αρχεία, γράφει ο Charles P. Pierce του αμερικάνικου Esquire, μάλλον θα σαστίσουν με τις προειδοποιήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος του ΟΗΕ. Όπατις, θα αναφωνήσουν μέσα από τις μάσκες οξυγόνου τους, γιατί δεν άκουσε κανείς αυτούς τους ανθρώπους;

Η επικείμενη απειλή για τον πλανήτη

Πριν από λίγες μόλις ημέρες, η συγκεκριμένη επιτροπή εξέδωσε μία ακόμα αναφορά πάνω στην κλιματική κρίση και ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να γίνει πιο σαφής σχετικά με την επικείμενη απειλή για το ανθρώπινο περιβάλλον θα ήταν να τη δέσουν τα μέλη της σε ένα τούβλο και να την πετάξουν μέσα από ένα παράθυρο στα κεντρικά γραφεία της Exxon, της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου που οι δραστηριότητές της έχουν συνδεθεί όσο λίγων με την υπερθέρμανση του πλανήτη.  

Όπως γράφει ο Guardian:

Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, οι θερμοκρασίες θα τείνουν να έχουν ανέβει για περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, ξεπερνώντας το όριο που είχε τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή το 2015, κάτι που θα προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές και ακραίες καιρικές συνθήκες. Μόνο μία άμεση και δραστική μείωση της εκπομπής των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέσα σε αυτή τη δεκαετία, θα μπορούσε να αποτρέψει την κλιματική κατάρρευση, με κάθε κλάσμα του βαθμού όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας να επισπεύδει τα αποτελέσματά της.

Είμαστε, λοιπόν, καταδικασμένοι;

Αυτή είναι η 6η φορά από το 1988 που η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος χτυπάει τον κόκκινο συναγερμό. Πλέον, όμως, τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που είναι σαν να βαράει ένα γκονγκ στο μέγεθος του Γουαϊόμινγκ με το σφυρί της καταδίκης.

> Διάβασε ακόμα: Το κλιματικό χάος είναι αναπόφευκτο

Ο António Guterres, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποιεί: "[Αυτή η αναφορά] είναι ένας κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα. Οι καμπάνες του μας ξεκουφαίνουν και τα δεδομένα του δεν μπορεί να τα αρνηθεί κανείς. Οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από την καύση των ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών πνίγουν τον πλανήτη και θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο". Ζήτησε να μη δημιουργούνται πλέον νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας μέσω της καύσης άνθρακα. Όσον αφορά τις κυβερνήσεις, τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να συντονίσουν όλες τις προσπάθειές τους προς ένα μέλλον με μειωμένη χρήση άνθρακα. "Αυτή η αναφορά θα πρέπει να εκληφθεί ως μία πένθιμη καμπανοκρουσία για τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα πριν καταστρέψουν τον πλανήτη μας", είπε.

Τα Ηνωμένα Έθνη και ο κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότηταGetty Images

Δεν υπάρχει επιστροφή αλλά μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα 

Όταν ένα πλοίο αρχίσει να βυθίζεται έρχεται μία στιγμή από την οποία και μετά η Ακτοφυλακή ανακοινώνει ότι οι προσπάθειές της έχουν αλλάξει και από το στάδιο της προσπάθειας για πλήρη διάσωση έχουν περάσει σε αυτό της διαχείρισης της καταστροφής. Ο Charles P. Pierce, αυτό που καταλαβαίνει είναι ότι πλέον βρισκόμαστε κι εμείς, ως πλανήτης, σε αυτό το σημείο. Ένα τεράστιο τμήμα της κλιματικής αλλαγής μοιάζει μη-αναστρέψιμο και πρέπει πλέον να καταστρώσουμε ένα σχέδιο για το πώς θα μπορούμε να ζούμε σε μία βιόσφαιρα ριζοσπαστικά αλλαγμένη.

Ακόμα κι αν ο πλανήτης καταφέρει να μειώσει την υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό Κελσίου, κάποιες μακροχρόνιες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μοιάζουν αναπόφευκτες και μη-αναστρέψιμες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των αρκτικών πάγων και η υπερθέρμανση και οξίνηση των ωκεανών. Η δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να αποσοβήσει τη χειρότερη κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, αλλά δεν πρόκειται να μας επιστρέψει έναν κόσμο με πιο ήπιες καιρικές συνθήκες. Ο Ed Hawkins, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και από τους επικεφαλείς συντάκτες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, είπε: "Βιώνουμε ήδη την κλιματική αλλαγή μέσα από πιο συχνά και ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ για πολλές από αυτές τις επιπτώσεις δεν υπάρχει επιστροφή".'

> Διάβασε ακόμα: Περιμένοντας ένα απρόβλεπτο φθινόπωρο στην Ευρώπη

Κλιματική αλλαγή και πανδημία: Δρόμοι παράλληλοι

Όλα αυτά, φυσικά, θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί εάν δεν είχαμε κατά βάση πιστέψει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί απλά και μόνο ένα πολιτικό debate. Οι παραλληλισμοί, μάλιστα, με την πανδημία του κορονοϊού είναι τρομακτικοί. Κι αυτό γιατί η επιστημονική κοινότητα εξοικειώνεται σταδιακά -και εξοικειώνει και εμάς- με το γεγονός ότι ο κορονοϊός δεν πρόκειται να εξαλειφθεί αλλά ότι μάλλον στο μέλλον θα εξελιχθεί σε μία από τις ασθένειες με τις οποίες θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε αυτόν τον κόσμο ή σε ό,τι θα έχει απομείνει από αυτόν. Καλωσορίσατε στον πλανήτη Γη.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Worldcoin, το κρυπτονόμισμα του Sam Altman

Το Worldcoin είναι μια δυστοπική εκδοχή του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Φάτνες με ζωντανά ζώα, μία ακόμα αχρείαστη παγκόσμια πρωτοτυπία από το Δήμο Βόλου

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο σύλλογος κτηνιάτρων και πολύ καλά κάνει αν μας ρωτάς.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πώς ο Henry Kissinger έπεισε τον Pelé να παίξει ποδόσφαιρο στην Αμερική

Μία συμφωνία που άλλαξε το αμερικανικό ποδόσφαιρο από τον αείμνηστο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Όλα όσα έγιναν στο συνέδριο real estate των Capital.gr και Forbes Greece

Δείτε το πρώτο συνέδριο Real Estate με θέμα "Το Παρόν - το Μέλλον και οι Προκλήσεις του Real Estate".