Το κλιματικό χάος είναι αναπόφευκτο

Δυστυχώς, η κατάσταση δείχνει να γίνεται ολοένα και χειρότερη και η αιτία δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές.

Πιθανότατα παρακολουθείς τα νέα. Η χώρα μας βιώνει μία πρωτόγνωρη τραγωδία και καίγεται εδώ και μερικές ημέρες αλλά δεν είναι η μόνη. Το ίδιο συμβαίνει σε μεγάλο μέρος των τουρκικών παραλίων, καθώς και σε άλλα μέρη σε κάθε γωνιά του πλανήτη.  Εκτός από τις πυρκαγιές, την περασμένη Τρίτη έλιωσε μεγάλη έκταση πάγου στην Γροιλανδία - τέτοια που θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη τη Φλόριντα με νερό. Μαζί με όλα αυτά, έχεις βιώσει και εσύ τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Τι στο καλό συμβαίνει; Αυτό θα μπορούσε να είναι η πιο λογική -όσο και ρητορική- ερώτηση. Η μεγαλύτερη εικόνα όμως απαιτεί απάντηση σε ένα άλλο ζήτημα: Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει; 

Δεν μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο

Όταν σκέφτεσαι το τι μπορείς να κάνεις για όλα αυτά, καταλήγεις σε κάποιες αυτονόητες και ταυτόχρονα ανούσιες για τη μεγάλη εικόνα λύσεις: Ντους με λιγότερο νερό, διατροφή με λιγότερο κρέας, ανακύκλωση. 

Το ήθος της ατομικής ευθύνης -και σε αυτό το ζήτημα- περιορίζεται δυστυχώς στην αντίληψη πως αν σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά καλαμάκια ή μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων από το αυτοκίνητό μας, θα βοηθήσουμε σημαντικά. Μακάρι να ήταν έτσι. Αλλά δεν είναι. 

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα

Ό,τι κι αν κάνεις, δεν μπορείς να βοηθήσεις. Κι αυτό γιατί η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της έχουν προκληθεί από άλλους 'παίκτες' του γενικότερου πλαισίου. Πάρε ένα παράδειγμα: Πριν μερικές εβδομάδες δημοσιεύτηκε μία μελέτη από διάφορες επιστημονικές ομάδες (μεταξύ των οποίων το Harvard, το Stanford και το Northeastern University της Βοστώνης).

Σε αυτήν, καταγράφεται η δραστηριότητα μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου του πλανήτη, της ExxonMobil, η οποία έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία εταιρικής ευθύνης προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της κλιματικής, με μία σειρά φαινομενικά σωστών ενεργειών. 

Το κλιματικό χάος είναι αναπόφευκτο

Όπως και δεκάδες άλλες παρεμφερείς εταιρείες, έτσι και η Exxon, για δεκαετίες αδιαφορούσε για την κλιματική αλλαγή. Βασικά, την αγνοούσε πλήρως. Μιλάμε άλλωστε για μία από τις 20 εταιρείες που ευθύνονται για το 1/3 όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ναι, σωστά διάβασες. 

Οι άνθρωποι στα υψηλότερα κλιμάκια της πετρελαϊκής από το Τέξας προσπάθησαν μέσω μίας τεράστιας καμπάνιας να πείσουν άπαντες για το αντίθετο. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να μεταφέρουν την ευθύνη στον καταναλωτή.

> Διάβασε ακόμη: Τα πύρινα σύννεφα δεν είναι hoaxes

Απέκλιναν της υπαιτιότητάς τους, αγνοώντας μεταξύ άλλων τη -λογική- λύση της στροφής σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και διεργασιών γύρω από αυτές. Στην πραγματικότητα, η προσπάθειά τους θύμιζε τις σχεδόν προπαγανδιστικές διαφημιστικές καμπάνιες υπέρ του καπνίσματος στα 60s και τα 70s. Θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σχεδόν σαν μία cult κίνηση αν το θέμα δεν ήταν τόσο, μα τόσο, σοβαρό.

Το βασικότερο πρόβλημα

Είναι γεγονός πως η πόρτα για την εφαρμογή κλιματικών λύσεων έχει σχεδόν κλείσει. Ακόμη κι αν πολλές σημαντικές εταιρείες δείχνουν να το έχουν αντιληφθεί και κινούνται πια προς τη σωστή κατεύθυνση. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Το συντριπτικό ποσοστό τους στρέφεται σχεδόν καθολικά προς την ηλεκτρική ενέργεια, θέτοντας μάλιστα έναν πολύ κοντινό χρονικό ορίζοντα πενταετίας ή δεκαετίας. Οι προθέσεις και οι κινήσεις τους είναι ορθές. 

Υπάρχει όμως μία παράμετρος, απόλυτα καθοριστική. Η ουσιαστική μείωση των εκπομπών άνθρακα απαιτεί σαρωτικές αλλαγές πολιτικής σε κυβερνητικό επίπεδο και επισκευή/αναδιαμόρφωση των παγκόσμιων ενεργειακών δικτύων.

> Διάβασε ακόμη: Έχουμε άσχημα νέα από το μέτωπο της κλιματικής αλλαγής

Η μετατόπιση της προσφοράς καθαρής ενέργειας θα επηρεάσει τελικά τη ζήτηση των καταναλωτών προς τα κάτω. Μάντεψε ποιοι (και τι) θα χάσουν από όλο αυτό. Και επίσης μπορείς να κάνεις μία πρόβλεψη για το πότε και τί θα γίνει. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο. Οφείλουμε όμως να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει αριστερός και πρόθυμος να πάει στρατό

Όλα όσα είπε στην πρώτη του πλήρη τηλεοπτική συνέντευξη.

Η Κίνα επενδύει δισεκατομμύρια σε μικροτσίπ. Αλλά γιατί;

Οι μαζικές επενδύσεις στην τεχνολογία των ημιαγωγών αποκαλύπτουν τις φιλοδοξίες της Κίνας σε μια ζωτικής σημασίας βιομηχανία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η κακοκαιρία Elias βούλιαξε ξανά τον Βόλο

Οι δρόμοι του Βόλου μετατράπηκαν σε χειμμάρους μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Μετά τον Daniel, η κακοκαιρία Elias

Οι περιοχές που θα πληγούν τις επόμενες ώρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.