Τα δέντρα του πλανήτη κάνουν ό,τι μπορούν

Τα δάση της υφηλίου δεν μπορούν να επανέλθουν με την ίδια ευκολία που το έκαναν κάποτε.

Κάθε καλοκαίρι, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που φλέγεται από τις πυρκαγιές. Ο Charles P. Pierce του αμερικανικού Esquire γράφει σήμερα ότι το απόγευμα της Τρίτης οι Αμερικανοί έζησαν μια αποκάλυψη. Τη Δευτέρα, δε, έμαθαν από τις ειδήσεις ότι σχεδόν "όλη η αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία" είχε παραδοθεί στις φλόγες. Χθες, λοιπόν, προσέτρεξε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Nature, η οποία εξηγεί, μερικώς, το πώς η κλιματική κρίση έχει αποδυναμώσει τα δέντρα και τα έχει καταστήσει λιγότερο ικανά να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Giovanni Forzieri από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, ανέφερε σχετικά με αυτή στο New Scientist, ότι το μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να φτάσουν στα συμπεράσματά τους έλαβε υπόψη του τις συνέπειες διαφορετικών περιβαλλοντικών παραγόντων πάνω στην ανθεκτικότητα των δασών και βρήκαν ότι η μεταβλητή που είχε να κάνει με το κλίμα είχε τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση.

Πιο συγκεκριμένα, μετρήθηκε η ανθεκτικότητα ως προς την ποιότητα του δάσους και την ικανότητά του να επανέρχεται σε δάσος και να μη γίνεται λιβάδι ή σαβάνα, όπως και ως προς την ικανότητά του να αντιστέκεται στις επιδρομές των παρασίτων.

Τα δέντρα του πλανήτη κάνουν ό,τι μπορούνGetty Images

Τι συμβαίνει με τα δάση, ανά τον πλανήτη

Κάτι που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι κάποια βόρεια δάση επιδεικνύουν σημάδια αυξημένης ανθεκτικότητας. Παρόλα αυτά, γενικά, τα δάση του πλανήτη, εμφανίζονται να χάνουν από την κλιματική κρίση. Και, όπως αποδεικνύεται, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μαζί τους χάνουμε και εμείς τη μάχη.

> Διάβασε ακόμα: Μία νέα υπόθεση εργασίας για τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής

Αν τα δάση δεν μπορούν να επανέλθουν με γρήγορο ρυθμό μετά από τις καταστροφές, η ικανότητά τους να μετριάζουν την κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να μειώνεται, τη στιγμή που τα δέντρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση του αντίκτυπου που έχουν οι άνθρωποι στον πλανήτη, απορροφώντας περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών άνθρακα. 

Οι ερευνητές, λοιπόν, μέτρησαν την αλλαγή στην ανθεκτικότητα των ανά τον κόσμο δασών, ανάμεσα στο 2000 και το 2020. Τα άνυδρα, τροπικά και εύκρατα δάση, τα οποία συναποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των δασών του πλανήτη, δεν επανέρχονται με την ίδια ισχύ που το έκαναν παλαιότερα.

> Διάβασε ακόμα: 10 πράγματα που δεν ξέρεις για τον πλανήτη Γη

Η αποψίλωση των δασών και η υλοτομία επηρεάζουν την υγεία των δασών, παρόλα αυτά οι ξηρασίες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, γίνονται όλο και πιο συχνές, όλο και πιο σκληρές.

Τέλος, κάτι το μάλλον απογοητευτικό. Οι ερευνητές μελέτησαν το αν έχει κάποια επίδραση ο τρόπος που χειρίζεται τα δάση ο άνθρωπος μετά από τις καταστροφές και βρήκαν ότι δεν μπορεί να επέμβει θετικά στον τρόπο με τον οποίο τα δάση παλεύουν για να προσαρμοστούν.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

H Δέσποινα Αδαμοπούλου και ο Εριάλ Σέγι, φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δημιούργησαν τη Hearthy.

Πώς η Κιβωτός του Κόσμου έγινε μια τεράστια "μπίζνα"

Η περιουσία των 28 εκατ. ευρώ, ήθελαν να τους γράφουν ακίνητα, κυκλοφορούσαν με Porsche.

Χρονιά αυξήσεων των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα το 2023

Ετος αυξήσεων το 2023, παρά την επιχειρηματολογία ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν πρέπει να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις μισθών.

Αφοί Σεπετά, η δεύτερη γενιά επιχειρηµατιών της Βίκος

Τριάντα χρόνια διαδροµής συµπληρώνει φέτος η εταιρεία εµφιάλωσης φυσικού µεταλλικού νερού και αναψυκτικών.

Ξηλώνουν τον πατέρα Αντώνιο και το ΔΣ της Κιβωτου του Κόσμου

Την άμεση αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα μαγικά Esquire εξώφυλλα του George Lois

Ο σπουδαίος George Lois είχε δημιουργήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα στην ιστορία του Esquire.

Γραφει Γιαννης Σπανος