Μία νέα υπόθεση εργασίας για τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής

Θυμάστε τη Γη; Ωραίο μέρος. Τι να του συνέβη;

Αν οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής θέλουν να 'επιβιώσουν' τότε μάλλον θα πρέπει να δικαιολογήσουν όλα αυτά που συμβαίνουν φέτος στην Ινδία και το Πακιστάν. Οι δύο γειτονικές χώρες υποφέρουν από ακραία υψηλές θερμοκρασίες, με οδοστρώματα να λιώνουν εξαιτίας της ζέστης, να υπάρχει ένας μόνιμος συναγερμός για πυρκαγιές, πολλά σχολεία να παραμένουν κλειστά και ο γενικός πληθυσμός να παρουσιάζει προβλήματα υγείας.

Οι υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες

Τον Απρίλιο, η βορειοδυτική και η κεντρική Ινδία κατέγραψαν κατά μέσο όρο θερμοκρασία 35,9 και 37,78 βαθμών Κελσίου, όπως δήλωσε σε ρεπόρτερ ο Γενικός Διευθυντής του Μετεωρολογικού Τμήματος της Ινδίας. Πρόκειται για τις πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στις δοθείσες περιοχές τα τελευταία 122 χρόνια, απ' όταν, δηλαδή, άρχισαν να τηρούνται αρχεία.

Οι επιστήμονες, συνδέοντας την πρόωρη, έντονη έλευση του καλοκαιριού με την κλιματική αλλαγή, προειδοποιούν ότι τις επιπτώσεις της θα τις βιώσουν σε αυτές τις περιοχές πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι.

Η φλεγόμενη χωματερή της Bhalswa

Ας μιλήσουμε με δεδομένα από την πρόσφατη επικαιρότητα τα οποία, πολύ απλά, δεν αντικρούονται. Η χωματερή στην πόλη Bhalswa, βόρεια του Δελχί, είναι ψηλότερη από 17όροφο κτίριο και καλύπτει σε έκταση μια περιοχή πιο μεγάλη από 50 γήπεδα ποδοσφαίρου. Αυτή η χωματερή, λοιπόν, τυλίχθηκε στις φλόγες.

Στις 26 Απριλίου, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, που, όπως μπορεί κάποιος εύκολα να μαντέψει, ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμάτων της, βρέθηκαν στους δρόμους. Την επόμενη μέρα, όμως, χιλιάδες από αυτούς, με τεράστιο κίνδυνο, άρχισαν να προσπαθούν να σώσουν τα σκουπίδια από τη φωτιά.

Κι ενώ η συγκεκριμένη 'φλεγόμενη' χωματερή είχε σχεδιαστεί να κλείσει πριν από μία δεκαετία και βάλε, σε καθημερινή βάση, περισσότεροι από 2.300 τόνοι σκουπιδιών καταλήγουν σε αυτή.

Πώς όμως προέκυψε αυτή η φωτιά; Από μία φυσική διαδικασία: Τα οργανικά απόβλητα που 'φιλοξενεί', κατά την αποσύνθεσή τους, παράγουν μεθάνιο, ένα εξαιρετικά εύφλεκτο αέριο. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για πυρκαγιές.

Μία νέα υπόθεση εργασίας για τους αρνητές της κλιματικής αλλαγήςiStock

Σε αυτό το 'εκρηκτικό κοκτέιλ', να προστεθούν οι συνέπειες που μπορεί να έχει στο περιβάλλον μια φλεγόμενη στοίβα με σκουπίδια, η οποία που έχει το ύψος ενός 17όροφου κτιρίου.

> Διάβασε ακόμα: 10 πράγματα που δεν ξέρεις για τον πλανήτη Γη

Η ανθρώπινη τραγωδία

Το πιο σοκαριστικό, πάντως, είναι το σκεπτικό των περίοικων που επιχειρούν να σώσουν τα σκουπίδια από τη φωτιά: 'Κάθε χρόνο έχουμε και από μία φωτιά. Δεν είναι κάτι το καινοφανές. Υπάρχει ένα ρίσκο για τη ζωή και την επιβίωση, αλλά τι να κάνουμε κι εμείς;', διερωτάται ο Bhairo Raj, 31 ετών, που ζει δίπλα από τη χωματερή. Τα παιδιά του πάνε εκεί σχολείο και ως οικογένεια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακομίσουν κάπου αλλού.

Σε αυτή την κατάσταση, βέβαια, δεν υπάρχει τέλος. Όταν παύσει η φωτιά να καίει στη συγκεκριμένη χωματερή θα ανάψει μια άλλη κάπου αλλού.

> Διάβασε ακόμα: Πόσο πιθανό είναι να τελειώσει το νερό στη Γη;

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (ή αλλιώς, την IPCC), η Ινδία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που αναμένεται να επιβαρυνθούν περισσότερο από την κλιματική κρίση.

'Αυτό το κύμα ζέστης είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου', δήλωσε σχετικά η Δρ Chandni Singh που εργάζεται στην IPCC αλλά και στο Ινδικό Ινστιτούτο Ανθρώπινων Οικισμών. 'Έχουμε δει μια αλλαγή στην ένταση, την έναρξη και τη διάρκειά του, δεδομένα που επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των ειδικών για την κλιματική αλλαγή, με τις επιπτώσεις για την υγεία να λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας'.

Θυμάστε τη Γη; Ωραίο μέρος. Τι να του συνέβη;

 

Από: Esquire UK

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.