Ένα τηλεσκόπιο απαθανάτισε μισό εκατομμύριο αστέρια μαζί

Το τηλεσκόπιο James Webb μας έδωσε μια απίστευτη θέα από την "καρδιά" του γαλαξία, εκεί όπου γεννιούνται τα νέα αστέρια.

Μια εικόνα που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb δείχνει την "καρδιά" του γαλαξία μας, ενώ κατάφερε και συγκέντρωσε 500.000 αστέρια και ένα σμήνος πρωτοαστέρων. Η περιοχή ονομάζεται Τοξότης C και βρίσκεται περίπου 300 έτη φωτός από τον Τοξότη Α*, την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που ζει στο κέντρο του γαλαξία.

Για πρώτη φορά, το παλλόμενο κέντρο του γαλαξία μας εξερευνάται με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, αποκαλύπτοντας τις εστίες, στις οποίες γεννιούνται νέα αστέρια.

Ένα οικογενειακό πορτρέτο

"Ποτέ δεν έχουν παρασχεθεί υπέρυθρα δεδομένα για την περιοχή αυτή με το επίπεδο ανάλυσης και ευαισθησίας που έχουμε με το [τηλεσκόπιο James] Webb, οπότε βλέπουμε πολλά χαρακτηριστικά εδώ για πρώτη φορά", δήλωσε σε σημείωμα ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας παρατήρησης, Samuel Crowe. "Το Webb αποκαλύπτει έναν απίστευτο όγκο λεπτομερειών, επιτρέποντάς μας να μελετήσουμε τον σχηματισμό αστέρων σε αυτού του είδους το περιβάλλον με τρόπο που δεν ήταν δυνατός πριν".

Πρόκειται για αστέρια που εξακολουθούν να σχηματίζονται και να κερδίζουν μάζα, ενώ δημιουργούν εκροές που λάμπουν στη μέση ενός σκοτεινού υπέρυθρου νέφους. Τα πρωτοαστέρια αναδύονται από ένα νέφος τόσο πυκνό, που το φως από τα άστρα που βρίσκονται πίσω τους δεν μπορεί να φτάσει στο τηλεσκόπιο.

Η προέλευση του σύμπαντος

Αυτό το τέχνασμα του φωτός κάνει την περιοχή να φαίνεται παραπλανητικά λιγότερο πολυπληθής. Σύμφωνα με την ομάδα, πρόκειται στην πραγματικότητα για μια από τις πιο πυκνές περιοχές της εικόνας. Μικρότερα σκοτεινά υπέρυθρα σύννεφα βρίσκονται διάσπαρτα στην εικόνα, όπου σχηματίζονται μελλοντικά αστέρια.

"Η εικόνα του Webb είναι καταπληκτική και τα δεδομένα που θα πάρουμε από αυτήν είναι ακόμα καλύτερα", δήλωσε ο Crowe. "Τα μαζικά αστέρια είναι εργοστάσια που παράγουν βαρέα στοιχεία στους πυρήνες, οπότε με τη βέλτιστη κατανόησή τους είναι σαν να μαθαίνουμε την ιστορία της προέλευσης μεγάλου μέρους του σύμπαντος".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.