"Έχετε 90 δευτερόλεπτα στη διάθεσή σας για να καθαρίσετε την οροφή από τον γραφίτη", επισημαίνει ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος του Σοβιετικού στρατού στους φαντάρους που περιμένουν στην αίθουσα, πριν τους στείλει στο πιο επικίνδυνο μέρος του πλανήτη: τη μολυσμένη από τη ραδιενέργεια οροφή του Τσέρνομπιλ. Όπως μάθαμε στην ομώνυμη σειρά του HBO ακόμα και 2 λεπτά ήταν ικανά να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής κατά 50%, ενώ περισσότερος χρόνος θα μπορούσε να αποβεί άμεσα μοιραίος.

Σήμερα, 33 χρόνια μετά, η ευρύτερη περιοχή είναι ακόμα μολυσμένη και οι μόνοι που θέλουν να βρεθούν εκεί είναι διάφοροι influencers στο κυνήγι των likes.

Είναι όμως το Τσέρνομπιλ το πιο μολυσμένο από ραδιενέργεια μέρος του πλανήτη;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου της Κολούμπια η αρνητική αυτή πρωτιά ελέγχεται, μιας κι οι πυρηνικές δοκιμές των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στον Ειρηνικό Ωκεανό. Όλα δείχνουν ότι τα Νησιά Μάρσαλ, τα οποία ήταν δέκτες 67 πυρηνικών δοκιμών εκείνη την χρονική περίοδο, ξεπερνούν το καταραμένο εργοστάσιο της Ουκρανίας. Οι ερευνητές εντόπισαν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών στοιχείων στα 11 διαφορετικά νησιά του συμπλέγματος. 

Οι μεγαλύτερες τώρα ποσότητες εντοπίστηκαν στη νήσο Μπικίνι, εκεί όπου οι Η.Π.Α πραγματοποίησαν την τελευταία δοκιμή βόμβας υδρογόνου της ιστορίας.  Ποια είναι η ένταση της μόλυνσης; Με πολύ απλά λόγια το πλουτώνιο που βρέθηκε στο νησί είναι 1000 φορές (!) περισσότερο από ότι το Τσέρνομπιλ. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και τα φρούτα στις Νήσους Μάρσαλ περιέχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από Καίσιο 137 σε σχέση με τα επιτρεπόμενα όρια. Το μόνο παρηγορητικό είναι ότι στη γύρω περιοχή ζουν ελάχιστοι άνθρωποι, αν και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι κανείς δεν πρέπει να παραμένει στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.