Οι φωτιές στην Αυστραλία αφορούν όλο τον πλανήτη

Η λέξη καταστροφή είναι πολύ λίγη για να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ωκεανία.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 03 Ιανουαρίου 2020

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες πυρκαγιές μεγάλης έκτασης στην Αυστραλία μέχρι σήμερα -που σχεδόν 100 εστίες φωτιάς είναι ενεργές- έχουν καεί περισσότερα από 40 εκατομμύρια τ.μ. γης και εκατοντάδες σπίτια, ενώ 18 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου άλλα τόσα αγνοούνται. Την ίδια στιγμή, οι αρχές κάνουν έκκληση σε χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κυρίως στις νότιες πολιτείες, προκειμένου να μην αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων και των αγνοουμένων. Πολλές περιοχές στην Βικτόρια έχουν επισήμως αναγνωριστεί κατεστραμμένες και οι μετεωρολογικές προγνώσεις για το Σαββατοκύριακο συντείνουν στην άποψη ότι η καταστροφή θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο.  

Αυτό που συμβαίνει στην Ωκεανία, συνδυαστικά με τα όσα έγιναν πριν λίγους μήνες στον Αμαζόνιο, δεν είναι κάποιο preview ενός δυστοπικού μέλλοντος μετά τις απόλυτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι καν μία προειδοποίηση. Στην Αυστραλία εκτυλίσσεται μία κλιματική καταστροφή, σε πραγματικό χρόνο. Όπως πεσιμιστικά σημειώνει ο Guardian "ο καπνός σκεπάζει απειλητικά όλο το νότιο κομμάτι της χώρας από το βράδυ της Τετάρτης. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται, μαζί με τις περιοχές που θα καταστραφούν". 

Παράλληλα, ανυπολόγιστη είναι η ζημιά στα οικοσυστήματα της ηπείρου με εκατομμύρια ζώα να καίγονται ζωντανά. Η κατάσταση αποκτά ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα πουλιά (κυρίως το είδος της αυστραλιανής κίσσας) έχουν μάθει να μιμούνται τον ήχο από τις σειρήνες, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να "προειδοποιήσουν" με τον τρόπο τους για το επερχόμενο κακό. 

Όλα τα παραπάνω είναι συνέπειες μίας κλιματικής ανωμαλίας στον Ινδικό ωκεανό που ονομάζεται δίπολο και ευθύνεται για τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτή την εποχή στην Αυστραλία. Οι καύσωνες πλαισιώνονται από θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες με ξηρές αστραπές - όλα φαινόμενα που ενισχύουν τους ρυθμούς επέκτασης των πυρκαγιών και μάλιστα με πολύ υψηλές ταχύτητες καθώς και τη δημιουργία πυκνών νεφώσεων λόγω της φωτιάς. Αξίζει να αναφερθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις οι πίδακες καπνού έφτασαν ακόμη και σε ύψος 12 χλμ από την επιφάνεια του εδάφους. Κατά κανόνα, το καλοκαίρι στην Αυστραλία είναι θερμό και ξηρό αλλά η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει συχνότερες και μεγαλύτερες περιόδους ακραίων θερμοκρασιών, επιδεινώνοντας τις συνθήκες για δημιουργία βλάστησης και ως εκ τούτου, περισσότερα ξηρά εδάφη που είναι ευκολότερο να καούν. Πρόσφατα, κατεγράφη η ξηρότερη άνοιξη στην ιστορία της χώρας ενώ στις αρχές του καλοκαιριού -δηλαδή στα μέσα Δεκεμβρίου- ακολούθησε η πιο ζεστή ημέρα όλων των εποχών για την Αυστραλία, με μέση θερμοκρασία τους 41,9°C.

Οι φωτιές στην Αυστραλία αφορούν όλο τον πλανήτη
ΦΩΤΙΕΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 2
ΦΩΤΙΕΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 3

Οι επιστήμονες έχουν κρούσει εδώ και τρία χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως η έλλειψη υγρασίας αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους εξάπλωσης ακραίων πυρκαγιών. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Scott Morrison, όχι μόνο δεν είχε λάβει στα σοβαρά υπόψιν τις προειδοποιήσεις αλλά αντιθέτως είναι ένθερμος υποστηρικτής της ρυπογόνου βιομηχανίας λιγνίτη και παρεμφερών δραστηριοτήτων, που φυσικά δεν λαμβάνουν υπόψιν καμία περιβαλλοντική δικλείδα ασφαλείας. Όταν δε, ξέσπασαν οι νέες πυρκαγιές βρισκόταν σε διακοπές στην Χαβάη. Επιστρέφοντας εσπευσμένα στην χώρα, κατά τις τελευταίες ημέρες του προηγούμενου έτους, απέφυγε να αναφερθεί στις αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή.

"Είναι μία θηριώδης φωτιά και κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε σε αυτή την ώρα ανάγκης. Οι άνθρωποι έχουν υποφέρει και είναι οργισμένοι αλλά αυτό συμβαίνει στις φυσικές καταστροφές" είπε κυνικά μεταξύ άλλων ο Morrison, που παρότι βρίσκεται μόλις 1,5 χρόνο στην κεφαλή της χώρας αντιμετωπίζει δριμύτατη όσο και δικαιολογημένη κριτική. Στον αντίποδα, ο στρατός, το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία, μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και χιλιάδες εθελοντές προσπαθούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους προκειμένου να τεθεί έστω και υπό μερικό έλεγχο η κατάσταση. 

Πολλές δημοσκοπήσεις τον τελευταίο χρόνο δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αυστραλών θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως μία από τις αμεσότερες απειλές για την χώρα και επιθυμεί ισχυρότερη κυβερνητική δράση για την καταπολέμησή της. Ο συντηρητικός Morrison από την άλλη επιμένει, ακόμη και τώρα, πως προέχει η οικονομική ευημερία της χώρας. Ακόμη και τη στιγμή δηλαδή που τα εδάφη της καίγονται, τα ζώα της απανθρακώνονται και ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο, πιστεύει πως δεν είναι η καταλληλότερη συνθήκη για να συζητήσει τις πολιτικές για το κλίμα. 

Δυστυχώς, στον πλανήτη εμφανίζονται όλο και περισσότεροι τύποι σαν τον Morrison. Και όσο έχουν εξουσία και δύναμη, η οποιαδήποτε ελπίδα για τις επόμενες γενιές μοιάζει να χάνεται. Πιθανότατα μέσα στις φλόγες, σκεπασμένη από πυκνά στρώματα καπνού. 


φωτογραφίες ©Getty Images

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος