O Aμαζόνιος φλέγεται

Φωτογραφίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε τους πνεύμονες του πλανήτη.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 23 Αυγούστου 2019

Πριν από περίπου 15 ημέρες ο Αμαζόνιος πήρε φωτιά που δε λέει να σβήσει. Μπορεί οι πυρκαγιές εδώ κι ένα χρόνο να είναι καθημερινό φαινόμενο, όμως ο αριθμός τους που άγγιξε τις 72,843 μέσα σε μόλις 365 μέρες προκαλεί τρόμο και αποτροπιασμό. Τα διεθνή μέσα, ίσως λίγο αργοπορημένα, κάνουν λόγο για πρωτοφανή καταστροφή και ακόμα πιο πρωτοφανή αδιαφορία από τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις της Νοτίου Αμερικής.

Οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί κατά 83% σε σχέση με πέρσι ενώ οι περισσότερες από αυτές δεν αποτελούν φυσικό φαινόμενο. Τα λεφτά είναι πολλά, τα οικονομικά συμφέροντα που παίζονται μεγάλα, οδηγώντας έτσι με μαθηματική ακρίβεια τα χέρια των εμπρηστών στο καταστροφικό τους έργο.

Το πιο τραγικό από όλα είναι το γεγονός ότι ενώ ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί το δράμα του Αμαζονίου, ελάχιστες κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται την ανεπανόρθωτη καταστροφή που βιώνει η Γη. Οι εικόνες που μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κόβουν πραγματικά την ανάσα.

O Aμαζόνιος φλέγεται
Σε αυτήν την drone φωτογραφία οι φωτιές εκτελούν το καταστροφικό τους έργο στην περιοχή της Γκουαράντα (20 Αυγούστου 2019).
Αμαζόνιος 2 πυρκαγιές
Ένα καμένο κούτσουρο δεσπόζει στο κέντρο της φωτογραφίας. Οι υλοτόμοι και οι αγρότες μόλις έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή της Ιραντούμπα. 
Αμαζόνιος πυρκαγιά
Το τροπικό δάσος της Ιραντούμπα φλέγεται από άκρη σε άκρη.
Αμαζόνιος 4
Ο ουρανός της Χουμαΐτα, στην περιοχή του Αμαζονίου που ανήκει στην Βραζιλία, έχει γεμίσει με καπνό από τις φωτιές που δεν λένε να σβήσουν (17 Αυγούστου 2019).
Αμαζόνιος πυρκαγιές Βραζιλία
Πυρκαγιά στην περιοχή Γκουαράντα της Βραζιλίας καταστρέφει εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση.
Αμαζόνιος NASA πυρκαγιές
Ο φακός της NASA καταγράφει το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής μέσω δορυφόρου.
Αμαζόνιος πυρκαγιές 3
Ένας άντρας συνεχίζει τη δουλειά του καθώς το δάσος της Ιραντούμπα καίγεται.
Σάο Πάολο πυρκαγιές
Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019: Ο ουρανός του Σάο Πάολο έχει πάρει ένα κατάμαυρο χρώμα. Την ίδια μέρα υπήρξαν αναφορές για μαύρη βροχή από τους κατοίκους.
δορυφόρος καπνός πυρκαγιές
Εικόνα από δορυφόρο: Ο καπνός είναι τόσο έντονος που φαίνεται από το διάστημα.
Σάο Πάολο ουρανός
Η θεοσκότεινη ατμόσφαιρα του Σάο Πάολο μοιάζει βγαλμένη από δυστοπικό μυθιστόρημα.

Την ίδια στιγμή που οι ηρωικοί πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τις περισσότερες από 9 χιλιάδες φωτιές που καίνε αυτήν την στιγμή τους πνεύμονες του πλανήτη, ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro κουνά το δάχτυλο προς τις MKO που ασχολούνται με το περιβάλλον, κατηγορώντας τις ότι είναι εκείνες που βάζουν τις φωτιές για να του ασκήσουν στη συνέχεια κριτική για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα του Αμαζονίου.

Παρ' όλα αυτά, ίσως υπάρχει ελπίδα από τη νέα γενιά. Το hashtag #PrayForAmazonas είναι μία παγκόσμια κραυγή που υψώνεται πάνω από την αδιαφορία των επίσημων αρχών. Το αν είναι μία κραυγή που προειδοποιεί ή μία κραυγή μαύρης απελπισία είναι κάτι που μάλλον θα διαπιστώσουμε στο άμεσο μέλλον. Σίγουρα, πάντως, εκτός από το να νιώθουμε απλά θλίψη υπάρχουν άμεσοι τρόποι να βοηθήσουμε, όπως πολύ εύστοχα τους συγκέντρωσε το Fast Company.

Από: Esquire US

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία του κάρι θα μπορούσε να γίνει ταινία

Από την εποχή της αποικιοκρατίας και τις βρετανικές κουζίνες, το μείγμα μπαχαρικών από την Ινδία βρέθηκε στην κορυφή του γαστρονομικού κόσμου.

Costa Ronin, η νέα ανακάλυψη του Quentin Tarantino

O Ρώσος μοτοσικλετιστής που μιλά με το Θεό ή αλλιώς ο κατάσκοπος από την τηλεοπτική σειρά The Americans, παίρνει το βάπτισμα του πυρός στο σύμπαν του Αμερικανού σκηνοθέτη με το Once Upon a Time in Hollywood.