O Aμαζόνιος φλέγεται

Φωτογραφίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε τους πνεύμονες του πλανήτη.

Πριν από περίπου 15 ημέρες ο Αμαζόνιος πήρε φωτιά που δε λέει να σβήσει. Μπορεί οι πυρκαγιές εδώ κι ένα χρόνο να είναι καθημερινό φαινόμενο, όμως ο αριθμός τους που άγγιξε τις 72,843 μέσα σε μόλις 365 μέρες προκαλεί τρόμο και αποτροπιασμό. Τα διεθνή μέσα, ίσως λίγο αργοπορημένα, κάνουν λόγο για πρωτοφανή καταστροφή και ακόμα πιο πρωτοφανή αδιαφορία από τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις της Νοτίου Αμερικής.

Οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί κατά 83% σε σχέση με πέρσι ενώ οι περισσότερες από αυτές δεν αποτελούν φυσικό φαινόμενο. Τα λεφτά είναι πολλά, τα οικονομικά συμφέροντα που παίζονται μεγάλα, οδηγώντας έτσι με μαθηματική ακρίβεια τα χέρια των εμπρηστών στο καταστροφικό τους έργο.

Το πιο τραγικό από όλα είναι το γεγονός ότι ενώ ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί το δράμα του Αμαζονίου, ελάχιστες κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται την ανεπανόρθωτη καταστροφή που βιώνει η Γη. Οι εικόνες που μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κόβουν πραγματικά την ανάσα.

O Aμαζόνιος φλέγεται
Σε αυτήν την drone φωτογραφία οι φωτιές εκτελούν το καταστροφικό τους έργο στην περιοχή της Γκουαράντα (20 Αυγούστου 2019).
Αμαζόνιος 2 πυρκαγιές
Ένα καμένο κούτσουρο δεσπόζει στο κέντρο της φωτογραφίας. Οι υλοτόμοι και οι αγρότες μόλις έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή της Ιραντούμπα. 
Αμαζόνιος πυρκαγιά
Το τροπικό δάσος της Ιραντούμπα φλέγεται από άκρη σε άκρη.
Αμαζόνιος 4
Ο ουρανός της Χουμαΐτα, στην περιοχή του Αμαζονίου που ανήκει στην Βραζιλία, έχει γεμίσει με καπνό από τις φωτιές που δεν λένε να σβήσουν (17 Αυγούστου 2019).
Αμαζόνιος πυρκαγιές Βραζιλία
Πυρκαγιά στην περιοχή Γκουαράντα της Βραζιλίας καταστρέφει εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση.
Αμαζόνιος NASA πυρκαγιές
Ο φακός της NASA καταγράφει το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής μέσω δορυφόρου.
Αμαζόνιος πυρκαγιές 3
Ένας άντρας συνεχίζει τη δουλειά του καθώς το δάσος της Ιραντούμπα καίγεται.
Σάο Πάολο πυρκαγιές
Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019: Ο ουρανός του Σάο Πάολο έχει πάρει ένα κατάμαυρο χρώμα. Την ίδια μέρα υπήρξαν αναφορές για μαύρη βροχή από τους κατοίκους.
δορυφόρος καπνός πυρκαγιές
Εικόνα από δορυφόρο: Ο καπνός είναι τόσο έντονος που φαίνεται από το διάστημα.
Σάο Πάολο ουρανός
Η θεοσκότεινη ατμόσφαιρα του Σάο Πάολο μοιάζει βγαλμένη από δυστοπικό μυθιστόρημα.

Την ίδια στιγμή που οι ηρωικοί πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τις περισσότερες από 9 χιλιάδες φωτιές που καίνε αυτήν την στιγμή τους πνεύμονες του πλανήτη, ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro κουνά το δάχτυλο προς τις MKO που ασχολούνται με το περιβάλλον, κατηγορώντας τις ότι είναι εκείνες που βάζουν τις φωτιές για να του ασκήσουν στη συνέχεια κριτική για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα του Αμαζονίου.

Παρ' όλα αυτά, ίσως υπάρχει ελπίδα από τη νέα γενιά. Το hashtag #PrayForAmazonas είναι μία παγκόσμια κραυγή που υψώνεται πάνω από την αδιαφορία των επίσημων αρχών. Το αν είναι μία κραυγή που προειδοποιεί ή μία κραυγή μαύρης απελπισία είναι κάτι που μάλλον θα διαπιστώσουμε στο άμεσο μέλλον. Σίγουρα, πάντως, εκτός από το να νιώθουμε απλά θλίψη υπάρχουν άμεσοι τρόποι να βοηθήσουμε, όπως πολύ εύστοχα τους συγκέντρωσε το Fast Company.

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος