Ανταρκτική, μία παγωμένη έρημος που επί της ουσίας ο άνθρωπος δεν κατάφερε να κατακτήσει ποτέ. Η νοτιότερη ήπειρος του πλανήτη πάντοτε γαργαλούσε τη φαντασία του κοινού, με αποτέλεσμα σημαντικοί συγγραφείς όπως ο Edgar Allan Poe να καταπιάνονται με αυτήν χωρίς να την έχουν δει ποτέ με τα ίδια τους τα μάτια. Δυστυχώς, όμως, τα νέα που μας έρχονται από αυτήν δεν είναι ακριβώς ενθαρρυντικά. Η κλιματική αλλαγή, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζει τον καλπασμό της. 

"Στην περιοχή της Ανταρκτικής που ανήκει στην Αργεντινή σημειώθηκε η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ" σημειώνει το Radio France Internationale (RFI).  Η Εσπεράντζα, ένα νησάκι στο βορειοδυτικό άκρο της Ηπείρου που αποτελεί έδαφος της Αργεντινής, διαθέτει μετεωρολογικό σταθμό από το 1961. Από εκεί υπάρχουν και οι παλιότερες, μέχρι σήμερα, καταγραφές θερμοκρασιών της παγωμένης Ηπείρου. Πριν λίγες ώρες, λοιπόν, το θερμόμετρο του σταθμού κατέγραψε 18,3 βαθμούς Κελσίου.

Η συγκεκριμένη θερμοκρασία αποτελεί την υψηλότερη καταγραφή από το 1961 μέχρι σήμερα - ή αλλιώς την υψηλότερη καταγραφή όλων των εποχών με βάση όσα στοιχεία έχουμε στα χέρια μας ως ανθρωπότητα. Η προηγούμενη υψηλότερη θερμοκρασία ήταν 17,5 βαθμοί Κελσίου και είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2015. Σε κάθε περίπτωση μία άνοδος 0,8 βαθμών Κελσίου μόνο αμελητέα δεν ακούγεται.

"Η Ανταρκτική σημειώνει την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί καθώς ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στα ύψη" είναι ο τίτλος της βρετανικής Sun, η οποία δε φημίζεται για τις περιβαλλοντικές της ανησυχίες, καταγράφει όμως πια αυτές τις ειδήσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση, αφού το παγκόσμιο κοινό δείχνει να έχει στρέψει το ενδιαφέρον του προς αυτές. Όσο περνούν οι ώρες, από τη Sun και τους Financial Times, και από τη Guardian μέχρι το εξειδικευμένο site Econews, όλα τα media παγκοσμίως μεταφέρουν τη δυσάρεστη είδηση. Οι ειδησεογραφικές καμπάνες ηχούν πένθιμα από τη μία άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη.

"Η καταγραφή είναι εντυπωσιακή, αφού έχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια από το προηγούμενο ρεκόρ και μιλάμε για άνοδο που σχεδόν αγγίζει τον έναν βαθμό Κελσίου" δήλωσε στην Guardian Australia, ο καθηγητής James Renwick του Πανεπιστημίου Βικτόρια του Γουέλινγκτον, ειδικευμένος σε θέματα περιβάλλοντος, για να συμπληρώσει: "Αποτελεί ένα σημάδι που φανερώνει ότι στην Ανταρκτική η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβαίνει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι σε άλλα μέρη του πλανήτη". Τι ακριβώς σημαίνει τώρα όλο αυτό; Σίγουρα ότι έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε όσο οι ισχυρές δυνάμεις της Γης δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν τα χειρότερα που έρχονται.


Φωτογραφίες © Getty Images