Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 17% στην καραντίνα

Το lockdown θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη μείωση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Το παγκόσμιο lockdown εξαιτίας του κορονοϊού λειτούργησε πολύ θετικά όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες έπεσαν κατά 17% - ή με άλλα λόγια μειώθηκαν τόσο πολύ ώστε να αγγίξουν τα επίπεδα του 2006. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία προέρχονται από έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2020 από το βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change. Το ερώτημα, βέβαια, που προκύπτει είναι αν όντως τελικά αυτά τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Κατά την περίοδο της καραντίνας, όπως ήταν αναμενόμενο, κάψαμε ως ανθρωπότητα λιγότερο πετρέλαιο, λιγότερο γκάζι και λιγότερο λιγνίτη (καύσιμα τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη). Το lockdown, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσει τον πλανήτη μας στη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών ρύπων από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 17% στην καραντίνα

Αυτές οι υπερβολικές μειώσεις θα είναι μάλλον προσωρινές, καθώς δεν αντανακλούν δομικές αλλαγές στην οικονομία

Κάπου εδώ, όμως, είναι που τελειώνει η μονόπλευρη στατιστική και η πραγματικότητα έρχεται να μας χτυπήσει την πόρτα: Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουμε μπει σε τροχιά ώστε το 2020 να είναι αν όχι η πιο ζεστή χρονιά όλων των εποχών (από τότε που έχουμε μετρήσεις) τότε σίγουρα μέσα στις πέντε πιο ζεστές χρονιές. Παράλληλα, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η μείωση των ρύπων έγινε υπό τελείως ανώμαλες οικονομικές συνθήκες. Η οικονομία σχεδόν σταμάτησε, τα εργοστάσια πάτησαν pause, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη δουλειά του ενώ η αυριανή μέρα προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη με την ανεργία να σηκώνεται σαν σύννεφο που ετοιμάζεται να μοιράσει καταιγίδες σε όλον τον κόσμο.

"Αυτές οι υπερβολικές μειώσεις θα είναι μάλλον προσωρινές, καθώς δεν αντανακλούν δομικές αλλαγές στην οικονομία, τις μεταφορές και την ενέργεια του πλανήτη" αναφέρει χαρακτηριστικά η Corinne Le Quere του Πανεπιστημίου της East Anglia, για να συνεχίσει: "Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν οι ηγέτες την κλιματική αλλαγή όταν θα σχεδιάσουν την απάντησή τους στην οικονομική καταστροφή του COVID-19 θα επηρεάσει τις εκπομπές άνθρακα για τις επόμενες δεκαετίες".

Τους τελευταίους μήνες, οι χώρες που είναι οι κύριες υπεύθυνες για τη ρύπανση του πλανήτη έχουν μειώσει αισθητά τις εκπομπές άνθρακα. Οι Η.Π.Α άγγιξαν το 30% τον περασμένο Απρίλιο, η Κίνα το 25% ενώ η Ινδία και η Ευρώπη κατά 26% και 27% αντίστοιχα. Το ζήτημα, όμως, είναι αν θα επιστρέψουν δριμύτερες από ποτέ, τώρα που θέλουν να προλάβουν το τρένο της οικονομίας. Κάτι, δηλαδή, μάλλον αναμενόμενο.

Φυσικά, το ζήτημα είναι τελικά τι ακριβώς θυσιάζουμε στον βωμό του σήμερα. Μπορεί το να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση του κορονοϊού να είναι το πρωτεύον αυτή τη στιγμή ζήτημα, όσο όμως κάνουμε τα στραβά μάτια στην κλιματική αλλαγή συσσωρεύονται προβλήματα (άνοδος θερμοκρασίας, λιώσιμο των πάγων, εξαφάνιση ζωικών ειδών)  που αργά ή γρήγορα θα γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον μας.

Χρειάζεται να βρεθεί λύση και μάλιστα γρήγορα, αφού η περιβαλλοντική ουτοπία που δημιούργησε το lockdown δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία μαγική εικόνα σε μία ταινία καταστροφής που ανεβάζει ρυθμούς υποθηκεύοντας το μέλλον τόσο το δικό μας όσο και των παιδιών μας. Το περιβάλλον νοσεί, είναι στο χέρι μας να μην το σκοτώσουμε.


φωτογραφία © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To σχέδιο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έμοιαζε τέλειο στη θεωρία

Ένα άρθρο της Washington Post αποκαλύπτει το ρωσικό σχέδιο του πολέμου στην Ουκρανία που δεν πέτυχε στην πράξη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Γιατί αποδοκιμάστηκε ο Olaf Scholz στη Γερμανία;

Ψεύτη", "προδότη του λαού" και "χάσου", φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον του καγκελάριου Scholz για να παραιτηθεί.

Ρωσία & Ιράν συμμαχούν για το πετρέλαιο και η Ευρώπη τρέμει

Η Δύση πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει την ευθυγράμμιση των ενεργειακών συμφερόντων μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.

Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Είναι ο μεγαλύτερος πληθωρισμός από εποχής Margaret Thatcher.

Το ρωσικό λάθος που "πρόδωσε" την Wagner στην Ανατολική Ουκρανία

Οι Ουκρανοί έκαναν κυριολεκτικά "photo bombing", αξιοποιώντας εικόνες που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι.

Με ζέστη ο Δεκαπενταύγουστος σε όλη την Ελλάδα

Η "ψυχρή λίμνη" που προκάλεσε έντονα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα μετακινηθεί ανατολικότερα.