Το "Lincoln Project" κυκλοφόρησε ένα ακόμη βίντεο εναντίον του προέδρου Τραμπ που επικεντρώνεται στην υγεία του αμερικανού προέδρου. Το βίντεο διάρκειας 45 δευτερολέπτων ξεκινά με μια γυναίκα που τονίζει, "Κάτι δεν πάει καλά με τον Ντόναλντ Τραμπ" και είναι επιθετικό: Με τίτλο "#TrumpIsNotWell", διαθέτει ένα μοντάζ με πλάνα του Τραμπ στην ομιλία του στο Γουέστ Πόιντ που τον δείχνει να προσπαθεί να πιεί ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια να κατεβαίνει υποβασταζόμενος τη ράμπα, ακόμη και πλάνα του να ανεβαίνει τις σκάλες στο Air Force One με κάτι που φαίνεται να μοιάζει με χαρτί υγείας κάτω από το παπούτσι του! Ο αφηγητής αποκαλεί τον Τραμπ "ασταθή" και "αδύναμο", και λέει ότι οι δημοσιογράφοι του Λευκού Οίκου θα πρέπει να καλύψουν το "μυστικό τρέξιμο των μεσάνυχτων του Τραμπ στο Walter Reed Medical Center". Είναι σαφές σε όλους, καταλήγει το βίντεο, ότι τώρα είναι η ώρα να "μιλήσουμε για αυτό: ο Τραμπ δεν είναι καλά".

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε τον εαυτό του στο Twitter, αποκαλώντας τη ράμπα "πολύ μεγάλη και απότομη, δεν είχε κιγκλίδωμα και, το πιο σημαντικό, ήταν πολύ ολισθηρή. Την επόμενη μέρα, 14 Ιουνίου, ο Τραμπ έγινε 74 ετών, ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας. Η ηλικία του, σε συνδυασμό με περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη γενική υγεία του, οδήγησαν σε εικασίες σχετικά με το εάν τα επεισόδια δείχνουν κάποιο μεγαλύτερο νευρολογικό πρόβλημα.

Οι γιατροί διστάζουν να κάνουν υποθέσεις για την κατάσταση του ή εάν υπάρχει όντω πρόβλημα. Στο CNN μίλησε ο γιατρός Sanjay Gupta και όπως είπε είναι "δύσκολο να πούμε" εάν ο πρόεδρος έχει νευρολογικά ζητήματα, κρίνοντας από ένα βίντεο.

"Μίλησα με μια ομάδα νευρολόγων το Σαββατοκύριακο, πολλοί άνθρωποι μιλούν για αυτό", δήλωσε ο Gupta . "Οι άνθρωποι έχουν πάντα κάτι να πουν ζυγίζοντάς, το αλλά θα ξεκινήσω από το τέλος: υπάρχουν πολλές ενδείξεις, αλλά δεν υπάρχουν συμπεράσματα".

Μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με το ποιες ερωτήσεις θα μπορούσαν να περάσουν από το μυαλό των ιατρών αφού παρακολούθησαν το βίντεο: "Είναι προβλήματα ισορροπίας; Υπάρχει κάποια αδυναμία εκεί; Υπάρχει μούδιασμα στα πόδια, ίσως ένας τύπος νευροπάθειας; Είναι απλώς μια ολισθηρή ράμπα όπως είπε ο πρόεδρος ή ολισθηρά παπούτσια;".

Ο Gupta είπε ότι το γεγονός ότι ο Τραμπ κοίταζε τα πόδια του όλη την ώρα του έκξανε μεγαλύτερη εντύπωση "ακόμη περισσότερη από το βάδισμά του. Το βάδισμα μπορούσε να εξηγηθεί από πολλά διαφορετικά πράγματα". Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ήταν μόνο ένα βίντεο 20 δευτερολέπτων: "Νομίζω ότι θα δυσκολευόταν κανείς να συμπεράνει κάτι από αυτό".

Ωστόσο, ψυχίατρος του πανεπιστημίου του Γέιλ, Bandy Xenobia Lee, σχολιάζοντας το περιστατικό, τόνισε πως πρόκειται για "μία ανησυχητική, μόνιμη νευρολογική ένδειξη που απαιτεί εξέταση στον εγκέφαλο, καθώς και διερεύνηση άλλων συμπτωμάτων”. Το ενδεχόμενο να έχει κάποιο "νευρολογικό θέμα του Ντόναλντ Τραμπ που δεν έχει αντιμετωπιστεί" έχει αφήσει στο παρελθόν και ο πρώην γιατρός του Μπαράκ Ομπάμα Ντέιβιντ Σάινερ. Μιλώντας στο CNN είχε υποστηρίξει ότι "η ανικανότητα του Τραμπ να βρει συχνά τις κατάλληλες λέξεις", μπορεί να είναι αποτέλεσμα "μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων".

Ο Δρ James Merikangas, πιστοποιημένος νευρολόγος και κλινικός καθηγητής νευροψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου George Washington, δήλωσε ότι αμέσως παρατήρησε προβλήματα με τις κινήσεις του Τραμπ όταν είδε το βίντεο. "Η αντίδρασή μου σε αυτό ήταν ότι έχει πρόβλημα με την ισορροπία του και με τη στάση του", δήλωσε ο Merikangas, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει από καιρό παρατηρήσει ζητήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ κινείται σε δημόσιες εμφανίσεις.

"Θα παρατηρήσετε ότι όταν ο πρόεδρος κάθεται στην καρέκλα του, για παράδειγμα, δεν κλίνει πίσω η καρέκλα, κλίνει προς τα εμπρός. Με τα πόδια του απλωμένα, αυτή η ασυνήθιστη στάση είναι κάτι που βλέπετε σε άτομα που έχουν νευρολογικό πρόβλημα, αν και δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα ποιο ", συνέχισε ο Merikangas. "Και το πρόβλημά του με την ισορροπία με το βάδισμα του είναι επίσης κάτι που συμβαίνει με ανθρώπους που έχουν κάποιο είδος εκφυλιστικού εγκεφαλικού προβλήματος συνήθως στους μετωπικούς λοβούς του εγκεφάλου… σίγουρα είναι ύποπτο, με τον τρόπο που περπατούσε".

Τα προηγούμενα "επεισόδια"

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ δυσκολέυτηκε να σηκώσει ένα ποτήρι με νερό για να πιεί.

Ένα άρθρο τον Ιανουαρίου του 2018 στο "The Atlantic" έβαζε το ερώτημα αν ο Τραμπ έχει γνωστικά ή νευρολογικά ζητήματα, αναφέροντας ένα επεισόδιο τον προηγούμενο Νοέμβριο στο οποίο ο Τραμπ χρησιμοποίησε το αριστερό του χέρι για να σταθεροποιήσει ένα μπουκάλι νερό καθώς το έπινε. και σε μια άλλη εμφάνιση τον επόμενο μήνα, άρπαξε ένα ποτήρι νερό και με τα δύο χέρια και το κράτησε έτσι για να πιεί μία γουλιά.

Τον ίδιο μήνα, τον Δεκέμβριο του 2017, ο Τραμπ μπέρδεψε τα λόγια του κατά τη διάρκεια ομιλίας σχετικά με τη μετεγκατάσταση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Πιο πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2019, ο Τραμπ πραγματοποίησε μια μη προγραμματισμένη επίσκεψη στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο του Γουόλτερ Ριντ, αλλά οι βοηθοί του το δικαιολόγησαν ως μέρος ενός συνηθισμένου ετήσιου τσεκ-απ που περιλάμβανε εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε ένα ασυνήθιστη ανακοίνωση αργά τη νύχτα της ίδιας ημέρας, ο γιατρός του Λευκού Οίκου Cmdr. Ο Sean Conley, MD, έγραψε ότι "παρά τις εικασίες, ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε πόνο στο στήθος, ούτε αξιολογήθηκε ή αντιμετωπίστηκε για επείγοντα ζητήματα. Συγκεκριμένα, δεν υποβλήθηκε σε εξειδικευμένη καρδιακή ή νευρολογική αξιολογήση".

Η υγεία πάντως του αμερικανού προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό ένα "μαύρο κουτί". Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο γιατρός του Λευκού Οίκου κυκλοφόρησε ένα ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με εξετάσεις ρουτίνας του Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας έτσι λίγες πληροφορίες για το ύψος και το βάρος του προέδρου, 110,6 κιλά και ύψος 1,90 cm, βάζοντάς τον στην παχύσαρκη κατηγορία με ΔΜΣ 30,49.

Έδειξε επίσης ότι η χοληστερόλη του Τραμπ πλέον ελέγχεται καθώς μειώθηκε στο 167 από το 196 του περασμένου έτους.

Τι είναι το "Lincoln Project"

Πρόκειται για μια επιτροπή πολιτικής δράσης που συγκροτήθηκε από σημερινούς και πρώην Ρεπουμπλικάνους που δεν θέλουν να δουν τον Τραμπ να επανεκλέγεται. Οι προηγούμενες "διαφημίσεις" τους έχουν ασχοληθεί με θέματα για τα οποία ο Τραμπ είναι ευαίσθητος, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του πλήθους κατά την ορκομωσία του αλλά και πως απέφυγε την επιστράτευση κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Από: thetoc.gr


φωτογραφία Getty Images