Στις 22 Μαΐου, η Κίνα ανακοίνωσε ότι το εθνικό νομοθετικό της σώμα, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, θα θεσπίσει νόμο κατά της ανατροπής για το Χονγκ Κονγκ, από τη στιγμή που το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ αποδείχθηκε ανίκανο να το κάνει.

Η απόφαση της Κίνας καταδικάστηκε ευρέως ως παραβίαση της Σινό-βρετανικός Κοινής Διακήρυξης, μιας διεθνούς συνθήκης που υπεγράφη το 1984 και κατατέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία εγγυάται στο Χονγκ Κονγκ έναν υψηλό βαθμό αυτονομίας μετά από την επιστροφή του σε κινεζική κυριαρχία το 1997.

Ωστόσο, παρά την καταδίκη αυτή, την πιθανότητα κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν νέες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, η Κίνα δεν αποθαρρύνθηκε. Ο νόμος πέρασε και εγκρίθηκε από το Πεκίνο στις 30 Ιουνίου, και τέθηκε άμεσα σε ισχύ.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί κάλλιστα να σηματοδοτήσει την έναρξη της μετάβασης του Χονγκ Κονγκ προς το να γίνει μια ακόμη κινεζική πόλη αντί μία που να απολαμβάνει το ισχύον εξαιρετικό καθεστώς της.

Το Πεκίνο φαίνεται να ελπίζει ότι με τη Δύση διαιρεμένη, σε αταξία και εξαθλιωμένη ως αποτέλεσμα της πανδημίας, δεν θα υπάρξει διάθεση να πλήξει τη θέση του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο που προσφέρει εύκολη πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Αυτό αντικατοπτρίζει μια γενικότερη νοοτροπία την οποία είτε μας αρέσει είτε όχι, ο κόσμος θα χρειαστεί να μάθει για να αντιμετωπίσει τους Κινέζους με τους όρους της Κίνας. Φοβισμένοι όσο ποτέ από την απειλή της εσωτερικής αστάθειας, οι ηγέτες της Κίνας βλέπουν το Χονγκ Κονγκ ως έναν "καρκίνο" που πρέπει να κοπεί προτού κάνει μετάσταση στην ενδοχώρα.

Οι διαδηλώσεις του 2019 ταπείνωσαν την ηγεσία της Κίνας και την άφησαν θυμωμένη και αποφασισμένη να γονατίσει το Χονγκ Κονγκ –με οποιοδήποτε κόστος.

Τουλάχιστον, το Χονγκ Κονγκ έχει προειδοποιηθεί ότι το συνεχιζόμενο εξαιρετικό καθεστώς του θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητά του να αποδεχθεί τις απαιτήσεις του Πεκίνου.

Αυτό το εξαιρετικό καθεστώς θα είναι πλέον πιο απατηλό από το πραγματικό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις πολιτικές και αστικές ανησυχίες.

Μακροπρόθεσμα είναι πιθανό το Πεκίνο να εξαλείψει σταδιακά όλα τα υπολείμματα της ξεχωριστής ταυτότητας του Χονγκ Κονγκ μαζί με όλα τα απομεινάρια του αποικιακού παρελθόντος της περιοχής.

Από: capital.gr


φωτογραφία Getty Images