Ιδιαίτερα καυστικό προς την Τουρκία είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού "Le Point", το οποίο φέρει τίτλο "Ερντογάν, ο πόλεμος στο κατώφλι μας", ενώ και η εικόνα της πρώτης σελίδας είναι αφιερωμένη και αυτή στον Τούρκο Πρόεδρο. Το γαλλικό περιοδικό αναφέρει μια σειρά ζητημάτων στα οποία η τουρκική προκλητικότητα είναι πλέον ανεξέλεγκτη, όπως οι εξελίξεις στην Αγιά Σοφιά, στη Συρία, στη Λιβύη και στη Μεσόγειο ενώ ολόκληρο το τεύχος είναι αφιερωμένο στα αρνητικά καμώματα της γείτονος χώρας.

Ταυτόχρονα, στην προ ολίγων ημερών συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τη Γερμανία με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν σχολιάζοντας το ρόλο της Άγκυρας στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης έκανε λόγο για "ιστορική και εγκληματική ευθύνη της Τουρκίας η οποία διατείνεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου" ενώ σε άλλο σημείο κατήγγειλε ότι η Τουρκία "εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία".

Αφήνοντας σαφείς αιχμές και για το ρόλο της Ρωσίας ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι "δε ζητάμε από την Τουρκία κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητάμε από τη Ρωσία", η οποία από την πλευρά της, παίζει με την ασάφεια", καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι στη Λιβύη δε βρίσκεται ο ρωσικός στρατός, αλλά "ιδιωτικοί στρατοί".

Όλα δείχνουν ότι η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει χτυπήσει κόκκινο και πως χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να αποκλιμακωθεί.

Από: thetoc.gr